Skocz do zawartości
  • 0

Rejestracja łodzi

marcin k

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No u mnie było podobnie. Baba mówi ze to jej pierwszy raz to myśle jak tak będzie chujnia. I tak było. Ona nic nie wie ona wyślę mnie do takiego pana on przygotuje papiery żeby żeby ona mogła uzupełnić dane itd. Bo ona po angielku nie rozumie deklaracji i musi mieć potwierdzenie itd.

Dlatego będę to robił online bo nie będę denerwować się. Na filmie wyglada to dość proste.

Mniej wypełniania niż fizyczne wypełnianie papierów.

• 0

Wczoraj rejestrowałem od nowa łódź. Poszło bezproblemowo. Miałem łódź wcześniej zarejestrowaną w PZMiNW i też tam podjechałem. Łódź alu typu SAM, musiałem napisać oświadczenie, że ja jestem właścicielem i że jestem świadomy odpowiedzialności karnej. Silnik Miałem nowy i instrukcja obsługi w PL musiała być. Mimo, że Miałem zaświadczenie od dealera o mocy silnika. Do tego trzeba mieć dowód wpłaty za rejestrację tj 80 zł.

Stara rejestracja mi minęło bezpowrotnie.

Z ciekawostek to nadali mi nr VIN kadłuba który muszę nanieść.

Chyba tyle, trzeba się umawiać na wizytę na konkretny dzień, a gość z którym rozmawiałem rzeczowo mi powiedział co muszę przygotować.

Edytowane przez Lucas

• 0

Napiszcie jeszcze jak wygląda odbiór dokumentów. Z tego co wiem , nawet jeśli zarejestrujesz łódź za pośrednictwem Reja, dokumenty musisz odebrać osobiście w urzędzie który wskazałeś wę wniosku. Dodatkowo przy odbiorze dokumentów załatwianych on-line trzeba okazać oryginały tych załączonych do wniosku.

• 0

Napiszcie jeszcze jak wygląda odbiór dokumentów. Z tego co wiem , nawet jeśli zarejestrujesz łódź za pośrednictwem Reja, dokumenty musisz odebrać osobiście w urzędzie który wskazałeś wę wniosku. Dodatkowo przy odbiorze dokumentów załatwianych on-line trzeba okazać oryginały tych załączonych do wniosku.

Wybierając i wskazując organ rejestrujący tym samym określasz miejsce odbioru dokumentów ... obecnie żaden organ rejestrujący nie wysyła dokumentów ... trzeba odbierać osobiście.

Dlatego najkorzystniej jest wybierać starostwo powiatowe , urzedy miejskie w swojej okolicy zamieszkania.

• 0

Dokładnie tak jest, odbiera się dokumenty w tym urzędzie który został wpisany do tej formy która się wypełnia.

A Reja i tak śle maile co się dzieje. Wysłali mi ze gotowe do odbioru. Również zjawiłem się z papierami do przedstawienia dla urzędnika ale nikt nie chciał sprawdzać. Tylko mówili żeby pokwitować odbiór

• 0

A jak nie mogę znaleźć faktury zakupu łodzi, a producent też już jej nie posiada ponieważ łódź jest z 2015r. co wtedy z rejestracją? Z tego co przeczytałem jednym z dokumentów potrzebnych do rejestracji jest dokument potwierdzający własność.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

• 0

Art. 6. 1. Rejestracji jednostki pływającej dokonuje się na podstawie:

1) dowodu własności, którym może być w szczególności:
a) faktura VAT,
B) umowa sprzedaży, zamiany, darowizny,
c) prawomocne orzeczenie sądu rozstrzygające o prawie własności,
d) w przypadku jednostek budowanych systemem gospodarczym – pisemne oświadczenie budowniczego;

Ważne tu jest "może być" a nie JEST.

• 0

Pytanko do tych którzy rejestrowali łódki przez reja24. Jak długo czekaliście na ten dokument z numerami łodzi na podstawie którego można już pływać podczas oczekiwania na dow. rejestracyjny? Dzięki

To się pochwalę. Zaświadczenie z numerami dostałem po 1 godzinie od złożenia wniosku (elektronicznie, w PZMWiNW). 

• Like 1

• 0

Cześć. Mój pierwszy wpis tu więc pozdrawiam wszystkich.

Panowie, mam pytanie. Wiem, że w PL nie ma potrzeby, ale chcę zarejestrować ponton w reja24 bo chciałbym tym popływać za granicą. 

Mam tylko umowę kupna z poprzednim właścicielem i żadnych innych dokumentów. System chce deklarację zgodności CE, której nie mam i nie wiem jak zdobyć. Czy to znaczy, że nie da rady zarejestrować tego pontonu?

Silnik kupiłem nowy, więc tu wszystko jest ok.

• 0

Cześć. Mój pierwszy wpis tu więc pozdrawiam wszystkich.

Panowie, mam pytanie. Wiem, że w PL nie ma potrzeby, ale chcę zarejestrować ponton w reja24 bo chciałbym tym popływać za granicą. 

Mam tylko umowę kupna z poprzednim właścicielem i żadnych innych dokumentów. System chce deklarację zgodności CE, której nie mam i nie wiem jak zdobyć. Czy to znaczy, że nie da rady zarejestrować tego pontonu?

Silnik kupiłem nowy, więc tu wszystko jest ok.

Czy ponton ma tabliczkę znamionową?