marcin k Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Witam.Orientuje sie ktoś może jakie dokumenty są potrzebne do zarejestrowania łodzi w urzędzie? Jezeli chciałbym kupić łódz od osoby prywatnej to jakie dokumenty mam żądać od tej osoby? Czy mam napisać jakąś umowe tak jak przy kupnie samochodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 A jak już nie ma producenta i nie ma na łajbie żadnej tabliczki .Przykładowo kupujemy używaną łódkę np. Milexa (Michała) , czy też innego Woźniaka i bez inspektora jej nie zarejestrujemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dekosz Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 A jak już nie ma producenta i nie ma na łajbie żadnej tabliczki .Przykładowo kupujemy używaną łódkę np. Milexa (Michała) , czy też innego Woźniaka i bez inspektora jej nie zarejestrujemy ?Po dzisiejszych przebojach i różnych telefonach obstawiam, że nie zarejestrujesz jej w ogóle ???? Nawet inspektor Ci nie pomoże, bo on stwierdza zgodnosc z tabliczka i z certyfikatami, a nie wydaje certyfikaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Radbraw Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Jeśli chodzi o silnik to starczy umowa kupna sprzedaży lub fv . Muszą być nr.Numery numerami ale potrzebne jest udokumentowanie że 40-sto konny silnik ma 40 koni - tak było w moim przypadku na Nowogrodzkiej w Warszawie …masakra. Godzinę siedziałem i sprzeczałem się z gościem. Zaproponowali przegląd techniczny u ich mechanika za 250 pln ewentualnie zaświadczenie z JP z Yamahy że sprzedali mi silnik bo są producentem. Stanęło na instrukcji obsługi w języku polskim, która była przez urzędnika kserowana. Głupota goni absurdy, robią wszystko by utrudnić i skasować petenta. Probowalem przez internet zarejestrować łódkę ale system wymagał 14-stu dokumentów…miałem jedynie fv zakupu łódki i silnika. Dodam jeszcze że wszystko było nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wujek Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2022 Przerabiałem temat, olałem i nie zarejestrowałem w ogóle. Może zabiorę się do tego w tym roku, ale jakoś ciężko mi idzie. Raz wziąłem wolne z pracy i też mieli problem z silnikiem bo trudno wydedukować że silnik 30 ma 30km. Potem rejestrowałem przez reje, ale odesłali mi listę z ok 10 pozycjami do uzupełnienia i już miałem dość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 polak9 Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2022 Pierwsze podejście to mi odrzucili że coś tam z certyfikatem łodzi. Termin upłynął na odp. I 80zl poszło w eter. Drugi raz poszło. Niby mogli oddać ale olałem . Nr.dostalem wkleiłem na łódkę. Pierwsza kontrola inspektora portu w Gdańsku i się zaczęło. Brak z tylu łodzi rejestracji i nazwy macierzystego portu. Coś z banderą gadał ale nie chciało mi się to już słychać. Pouczenie dał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Radbraw Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2022 Rej z tylu ? To morska jednostka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 polak9 Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2022 Jednostka normalna zarejestrowana przez reja24. Łódka Pegazus 450. Pływałem od martwej Wisły do Motławy i tam mnie inspektor zatrzymał. Zaczął od braku rejestracji z tylu jednostki i brak nazwy portu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marioligi Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2022 Jednostka normalna zarejestrowana przez reja24. Łódka Pegazus 450. Pływałem od martwej Wisły do Motławy i tam mnie inspektor zatrzymał. Zaczął od braku rejestracji z tylu jednostki i brak nazwy portu .Oznakowanie jednostek na wody morskie jest dość dobrze opisane.(np. Kodeks Morski art 12.) Na Mazowszu kontrola wykonywana przez Inspektorów Żeglugi kończy się najczęściej mandatem. Podobne trudności napotkamy chcąc wpisać do rejestru silnik dziobowy - a trzeba brać pod uwagę czy ubezpieczyciel nie będzie od tego uzależniał wypłaty ewentualnego odszkodowania...W przypadku MG deklaracja zgodności jest w instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2022 Napiszę tu po raz ostatni. Kolega GrzesM, podał Wam link do ustanowionych przepisów. Interpretacja jest dość prosta. Co do oznaczenia zarejestrowanych łodzi jest osobny przepis i go należy stosować. Jeżeli ktokolwiek na wodzie nie przestrzega ustanowionego prawa, to poproście go aby się przy was najpierw zbadał alkomatem lub zagroźcie wezwaniem policji. Osłabia mnie ten temat. Uruchamiajcie w urzędach lub nad wodą kamery i informujcie o ich używaniu. W ten sposób jedynie nauczymy tę bandę niedouczonych urzędników respektowania prawa. W takich sytuacjach nie ma się czego obawiać, no może małej straty czasu, chyba że ... nie jest do końca tak jak piszecie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RBTS Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2022 ...Co do oznaczenia zarejestrowanych łodzi jest osobny przepis i go należy stosować...Ustawa z dnia 12 kwietnia 2018 r. o rejestracji jachtów i innych jednostek pływających o długości do 24 m nie precyzuje sposobu oznaczenia, ani nie nakłada sankcji za brak naniesionych numerów rejestracyjnych. Rozporządzenie ministra gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej wydane na jej podstawie również.Być może mamy podobną sytuację jak z zakazem biwakowania w lesie, gdzie Straż Leśna może najwyżej grzecznie z lasu nas wyprosić... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2022 Czytamy art.13 pkt.6 ustawy i zaglądamy do rozporządzenia które to reguluje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Radbraw Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Zatem rejestracja na rufie tyczy się jednostek morskich, polak9 pływał jednostką śródlądową na morskich wodach przybrzeżnych, do 2 km od brzegu ma do tego pełne prawo bez konieczności posiadania rejestracji na rufie pływając jednostką kat C. Chyba że kolega wypłynął na pełne morze … Edytowane 21 Stycznia 2022 przez Radbraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) No właśnie nie tylko statków morskich.Najlepiej jest przeczytać całe rozporządzenie. W przepisach ogólnych jest wyjaśnione co to jest statek, co to jest mały statek. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1) z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie przepisów żeglugowych na śródlądowych drogach wodnych Edytowane 21 Stycznia 2022 przez GrzesM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Radbraw Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Trzy razy przeczytałem i w taki sposób to interpretuję jak napisałem wcześniej.Edyta: Przecież on pływał jachtem śródlądowym … Edytowane 21 Stycznia 2022 przez Radbraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RBTS Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Czytamy art.13 pkt.6 ustawy i zaglądamy do rozporządzenia które to reguluje.Delegacja art. 13 wzmiankowanej ustawy:1) sposób i tryb rejestracji, dokonywania zmian w rejestrze oraz wykreślaniaz rejestru, w tym:a) szczegółowy zakres informacji zawartych we wniosku o rejestrację,o których mowa w art. 6 ust. l pkt 2 lit. i oraz k, rodzaje dokumentów mogących być podstawą określenia danych, o którychmowa w art. 6 ust. 1 pkt 2 lit. o i p,c) rodzaje dokumentów lub materiałów, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 3,oraz przypadki, w których ich złożenie nie jest wymagane do dokonaniarejestracji,2) tryb wydawania wtórników dokumentu rejestracyjnego,3) wzory zaświadczenia, o którym mowa w art. 9 ust. 2, i dokumenturejestracyjnego,4) sposób ustalania nazwy nadawanej jednostce pływającej,5) sposób nadawania numeru rejestracyjnego i indywidualnego numeruidentyfikacyjnego (INI)6) (uchylony)– mając na uwadze potrzebę zapewnienia sprawnego przebiegu procesu rejestracji,a także zapewnienia bezpieczeństwa żeglugi, ochrony praw własności i sprawnościprzeprowadzanych akcji ratowniczych. Nie ma tutaj jak widać, możliwości do regulowania rozporządzeniem sposobu oznaczenia jakikolwiek jednostek. Dotyczy jedynie spraw rejestracji. Faktycznie - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie przepisów żeglugowych na śródlądowych drogach wodnych reguluje sposób oznaczania jednostek. wywodzi się jednak z ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej co mnie trochę zmyliło. PS Z tego rozporządzenia wynika jednak, że dla statków małych wystarczającym jest oznakowanie jedynie numerem rejestracyjnym (widocznym z zewnątrz). Wymóg oznaczenia nazwą i portem macierzystym dotyczy jedynie jednostek dla których nie jest wymagany numer rejestracyjny. Ale pojawia się znów kolejna wątpliwość - czy teraz małe łodzie, pontony i bellyboat poniżej 7,5m (przeznaczone do amatorskiego połowu ryb i zwolnione z wymogu rejestracji) będą musiały być oznakowane nazwą i portem macierzystym armatora?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Ja podałem artykuł z ustawy.Tej ustawyUSTAWAz dnia 12 kwietnia 2018 r.o rejestracji jachtów i innych jednostek pływających o długości do 24 m1). Zwracam honor to ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej Natomiast PS Twojej wypowiedzi jest w punkt???? Edytowane 21 Stycznia 2022 przez GrzesM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) . Edytowane 21 Stycznia 2022 przez GrzesM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Panowie, czytajcie ze zrozumieniem. W niektórych zapisach jest słowo "oraz" w innych "lub" a to daje wymierną różnicę. Czy są jednostki morskie zwolnione z rejestracji? Nie chcę tego wałkować kolejny raz, ale do powyższego pytania dodam kolejne: czy jednostka sportowa, wędkarska, bez potrzeby rejestracji, ma prawo pływać po wodach morskich przybrzeżnych? Edytowane 21 Stycznia 2022 przez Matteoo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Radbraw Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Zależy jakiej kategorii jeśli C to tak.Ale czy są takie jednostki które nie wymagają rejestracji a mogą pływać po morskich wodach przybrzeżnych… Edytowane 21 Stycznia 2022 przez Radbraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Jasne że są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 To kolejne pytanie, łodka niezarejestrowana budowana systemem garażowym nie ma określonej kategorii i czy taka może pływać w morskich wodach przybrzeżnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adasio Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 (edytowane) Niedługo będę zmieniał łódkę i mam dylemat.Łódka będzie miała 420cm dlugości i podpięty silnik 20 koni.Więc teoretycznie nie muszę jej rejestrować, ale jeżdżę z łódką do Szwecji... i znalazłem taki zapis, o tym które łódki podlegają obowiązkowi rejestracji. "jednostki pływające uprawiające żeglugę poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej o ile nie posiada innej niż polska przynależności"Czyli, jeśli jeżdżę z łódką za granicę i łowię na innych wodach niż Polskie, to muszę ją zarejestrować pomimo, że nie ma więcej niż 7,5 metra a moc silnika nie przekracza 15kw.Dobrze myślę? Edytowane 20 Stycznia 2023 przez adasio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gumowy Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Te przepisy są tak napisane że niby nie musisz ale inne jednak cię do tego zmuszą. Bo jeśli będziesz wędkował na wodach dzierżawcy to musisz i jeśli będziesz pływał po drogach wodnych to musisz rejestrować wiec zgromadź potrzebne dokumenty i rejestruj. Mnie zajęło to 20 min. z telefonu. [emoji2526] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adasio Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Te przepisy są tak napisane że niby nie musisz ale inne jednak cię do tego zmuszą. Bo jeśli będziesz wędkował na wodach dzierżawcy to musisz i jeśli będziesz pływał po drogach wodnych to musisz rejestrować wiec zgromadź potrzebne dokumenty i rejestruj. Mnie zajęło to 20 min. z telefonu. [emoji2526]Ok, dzięki. Jest też zapis "d) oświadczenie właściciela – w przypadku jednostek pływających bez napędu mechanicznego lub których moc napędu mechanicznego nie przekracza 20 kW;"Czyli jak mam silnik 20hp, czyli 14,7Kw, to faktycznie wystarczy oświadczenie, czy muszę grzebać i szukać papierów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Przy rejestracji, wszędzie, gzie jest to dozwolone składaj oświadczenia. Ułatwisz sobie życie. Co do samej rejestracji, jeżeli masz zamiar zabierać łódkę za granicę, to jest taki wymóg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
marcin k
Witam.
Orientuje sie ktoś może jakie dokumenty są potrzebne do zarejestrowania łodzi w urzędzie? Jezeli chciałbym kupić łódz od osoby prywatnej to jakie dokumenty mam żądać od tej osoby? Czy mam napisać jakąś umowe tak jak przy kupnie samochodu?
Top użytkownicy dla tego pytania
10
10
9
8
Popularne dni
17 Sty
17
30 Mar
11
21 Sty
11
28 Sty
10
Top użytkownicy dla tego pytania
Marcin1991 10 odpowiedzi
Sailfish 10 odpowiedzi
marioligi 9 odpowiedzi
GrzesM 8 odpowiedzi
Popularne dni
17 Sty 2022
17 odpowiedzi
30 Mar 2017
11 odpowiedzi
21 Sty 2022
11 odpowiedzi
28 Sty 2023
10 odpowiedzi
Popularne posty
Pietruk
Dojdą do Ciebie, czyli znajda Cię jeśli coś przeskrobiesz oraz będzie to nagłośnione i dodatkowo PG będzie chciał udowodnić że się da. Żonie (czyli też i mi) ukradli Auris, było to 16 lutego, w środę
GrzesM
Zdaje się mieszkamy w chorym kraju, poniżej link a w nim jest jasno napisane co jest dokumentem lub materiałem potwierdzającym informację. Ale pewnie urzędnicy o tym nie słyszeli. http://www.motorow
biosteron
Rejestracja łodzi i pontonu wykorzystywanych do połowu ryb jest obowiązkowa, Chcąc taki łódkę zarejestrować to trzeba się udać do Urzędu Starostwa Powiatowego do Wydziału Rolnictwa,Leśnictwa i Ochro
Opublikowane grafiki
204 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi