adiz1 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Chciałem pobawić się trochę i ukręcić na własny użytek kilka puchowców/kogutów na główkach dżigowych z ukierunkowaniem na pstrąga tęczowego. Łowiska to Cz. Przemsza i górna Warta. Preferuję woblery ale przychodzi czasem taki czas i miejsce gdzie dżigi sprawować się będą lepiej.Może macie jakieś doświadczenia w łowieniu zarówno świeżych tęczaków jak i tych dzikich na tego rodzaju przynęty. Podejrzewam, że pstrąg tęczowy, tak jak każdy inny gatunek gatunek ma swoje upodobania/preferencje i raz lepiej a raz gorzej reaguje na ten czy inny kolor wabika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Na świeże tęczaki bardzo dobrze sprawdzają się kolory tzw oczojebliwe czyli np pomarańcze, żółte, seledynki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Najwięcej tęczaków złowiłem na woblery w naturalnych kolorach z mocnym oczojebnym akcentem - mocno seledynowym lub pomarańczowym brzuchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 Mi bardzo dobrze sprawdził się żółty (ale nie charteruse) zonker. Grzały w niego jak wściekłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander_90 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 Nejlepsze streamer na pstragi tęczowe i potokowe to wg mnie Pijawka: Czarny Marabut + Główka Fluo pomarańcz a mile widzianymi dodatkami są flesze (holograficzny, srebrny). Jig w takim deseniu będzie na 100% skuteczny zarówno na świezą jak i zasiedziała rybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezel Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 Chciałem pobawić się trochę i ukręcić na własny użytek kilka puchowców/kogutów na główkach dżigowych z ukierunkowaniem na pstrąga tęczowego. Łowiska to Cz. Przemsza i górna Warta. Preferuję woblery ale przychodzi czasem taki czas i miejsce gdzie dżigi sprawować się będą lepiej.Może macie jakieś doświadczenia w łowieniu zarówno świeżych tęczaków jak i tych dzikich na tego rodzaju przynęty. Podejrzewam, że pstrąg tęczowy, tak jak każdy inny gatunek gatunek ma swoje upodobania/preferencje i raz lepiej a raz gorzej reaguje na ten czy inny kolor wabika. Bywam nad tą rzeczką, mam stosunkowo blisko. Jesli tylko o tą rzęczke to powiem Ci ze nie ma zasady, za każdym razem jak jestem nad nią to tęczaki biły w co innego. Standartowo woblerki typu Krakusek, mniejszy Minnow, naturalnie wahadełka małe a ostatnio dobrze waliły w różowe gumki i kolorowe jigi, troche flesza, troche czerwienie, generalnie papużki i oczojebki. Niekiedy naprawde trzeba podłubać nawet godzine w jednym miejscu żeby trafić. Na PRIV podesle Ci fotke jak znajde... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adiz1 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 Czy możecie zweryfikować pogląd (spotkałem sie z takim opisem w kilku publikacjach w prasie wędkarskiej), że pstrąg słabo reaguje na na jigi/minikoguty (te z włosia i piór) prowadzone pod prąd, że jeśli już to prowadzenie z prądem ewentualnie w poprzek rzeki po łuku. Czy można w tym przypadku uogólnić to również na pstrąga tęczowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi