Skocz do zawartości

Jaki kolor na tęczaka?

adiz1

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem pobawić się trochę i ukręcić na własny użytek kilka puchowców/kogutów na główkach dżigowych z ukierunkowaniem na pstrąga tęczowego. Łowiska to Cz. Przemsza i górna Warta. Preferuję woblery ale przychodzi czasem taki czas i miejsce gdzie dżigi sprawować się będą lepiej.

Może macie jakieś doświadczenia w łowieniu zarówno świeżych tęczaków jak i tych dzikich na tego rodzaju przynęty. Podejrzewam, że pstrąg tęczowy, tak jak każdy inny gatunek gatunek ma swoje upodobania/preferencje i raz lepiej a raz gorzej reaguje na ten czy inny kolor wabika.

Chciałem pobawić się trochę i ukręcić na własny użytek kilka puchowców/kogutów na główkach dżigowych z ukierunkowaniem na pstrąga tęczowego. Łowiska to Cz. Przemsza i górna Warta. Preferuję woblery ale przychodzi czasem taki czas i miejsce gdzie dżigi sprawować się będą lepiej.

Może macie jakieś doświadczenia w łowieniu zarówno świeżych tęczaków jak i tych dzikich na tego rodzaju przynęty. Podejrzewam, że pstrąg tęczowy, tak jak każdy inny gatunek gatunek ma swoje upodobania/preferencje i raz lepiej a raz gorzej reaguje na ten czy inny kolor wabika.

Bywam nad tą rzeczką, mam stosunkowo blisko. Jesli tylko o tą rzęczke to powiem Ci ze nie ma zasady, za każdym razem jak jestem nad nią to tęczaki biły w co innego. Standartowo woblerki typu Krakusek, mniejszy Minnow, naturalnie wahadełka małe a ostatnio dobrze waliły w różowe gumki i kolorowe jigi, troche flesza, troche czerwienie, generalnie papużki i oczojebki.

Niekiedy naprawde trzeba podłubać nawet godzine w jednym miejscu żeby trafić. Na PRIV podesle Ci fotke jak znajde...

Czy możecie zweryfikować pogląd (spotkałem sie z takim opisem w kilku publikacjach w prasie wędkarskiej), że pstrąg słabo reaguje na na jigi/minikoguty (te z włosia i piór) prowadzone pod prąd, że jeśli już to prowadzenie z prądem ewentualnie w poprzek rzeki po łuku. Czy można w tym przypadku uogólnić to również na pstrąga tęczowego?