Skocz do zawartości
  • 0

Trup szlachetny ..

Sławek Oppeln Bronikowski

Pytanie

Jedna z niewątpliwych zalet j.pl , jest rygorystyczna praktyka właściciela co do publikowanych fotografii . Ryby tylko żywe i formatu godnego ..

Tradycyjnie z początkiem roku rusza sezon na salmonidy . I równo z nim horror fotograficzny . O ile potrafię zrozumieć i wytłumaczyć sobie pasję łowiecką i ciąg do łowienia , to nie znajduje ani krzty zrozumienia dla zdobienia witryn trupem . Kelcina a la grateful dead , wdzięczny nieboszczyk . Trup szlachetny . Wszystko to splecione z wzniosłą retoryką . Ale spod tej szlachetnej maski wygląda zwyczajna morda , typowego fishingu socjalnego i ludycznego . Rozrywki głodomora ..

Tyle imprez , tylu ludzi na pozór rozumnych , a trup kelta ciągle symbolem sukcesu .

Wiadomo , przez PZW ..

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przepisy przepisami, sciganie sciganiem, kara kara - jedynie edukacja moze doprowadzic do zmiany swiadomosci, a co za tym idzie zmiany postepowania z przekonania a nie z przymusu... tego chyba nie trzeba nikomu tlumaczyc :unsure:

100 % jest oczywiscie jak w kazdym ukladzie utopia, ale kazda zmiana by cos pozytywnego przyniosla...

Pozdrawiam --Yacar?--

• 0

Kiedyś ktoś napisał, że w krajach które chwalą się dużym poszanowaniem prawa uzyskano to w zamierzchłej przeszłości dragońskim karami polegającymi na obcinaniu pewnych części ciała. Dzisiaj to procentuje. Polaków przez wieki chowano w biedzie i ciemnocie a inteligencję wyżynano bo takim narodem się łato rządzi. W przerwach urządzali sobie tutaj pole bitew. To też ma swoje skutki. Niewątpliwie przez dyskusję można coś uzyskać ale nie oszukujmy się, to mikro skala. Prawda jest nad brzegami Wisły, Odry, Słupi ... j.pl skupia tylko miłośników i stąd to złudzenie wielkości zjawiska. W ubiegłym roku spotkałem tylko 3 (nowe) osoby stosujące C&R i byli to forumowi koledzy z Zielonej Góry :D

• 0

j.pl skupia tylko miłośników i stąd to złudzenie wielkości zjawiska. W ubiegłym roku spotkałem tylko 3 (nowe) osoby stosujące C&R i byli to forumowi koledzy z Zielonej Góry :D

Amen. Kartę wędkarską posiadam już 10 lat i przez tyle lat widziałem raptem tylko kilka wypuszczonych kleni przez zupełnie obce osoby(nie liczę swoich znajomych)Wszystko co było wymiarowe dostawało w łeb. Wychodzi z tego, że albo znam bardzo dużo osób nad Wisłokiem albo nikt nie wypuszcza złowionych ryb.

• 0

Wieszcz pisał ku pokrzepieniu serc a tutaj nie wiem, jakiego wyrazu tych rozwazan szukac w Odzie do trupa? :wacko:

Gumo

A może być SONET????????/

Do trupa. Sonet - Jan Andrzej Morsztyn

Leżysz zabity i jam też zabity,

Ty – strzałą śmierci, ja – strzałą miłości,

Ty krwie, ja w sobie nie mam rumianości,

Ty jawne świece, ja mam płomień skryty.

Tyś na twarz suknem żałobnym nakryty,

Jam zawarł zmysły w okropnej ciemności,

Ty masz związane ręce, ja, wolności

Zbywszy, mam rozum łańcuchem powity.

Ty jednak milczysz, a mój język kwili,

Ty nic nie czujesz, ja cierpię ból srodze,

Tyś jak lód, a jam w piekielnej śrzeżodze.

Ty... więcej

<_< :lol: :lol:

• 0

Co ktos kiedys gdzies bycmoze i napisal... :unsure: Przestepca w momencie popelniania przestepstwa nie liczy sie z tym, ze zostanie pojmany, wiec kara nie ma dzialania odstraszajacego, a nikt nie bedzie w stanie zainstalowac aparatu a la NKWD lub Stasi by upilnowac ryb. Odpowiednie przepisy popierane ich egzekwowaniem owszem, moga spelniac funkcje dodatkowa, ale czasy sie zmieniaja, ludzie i metody wychowawcze tez. Nie trzeba byc psychologiem (wystarczy miec dzieci :lol:) aby doswiadczyc, ze tylko dobre argumenty i odpowiednia motywacja prowadza na dluga mete do pozadanych efektow...

Nie nalezy sie spodziewac naglych cudow, a i zbyt radykalne terapie moga osiagnac wrecz odwrotny efekt, ale kropla za kropla drazy skale...

Pozdrawiam --Yacar?--

• 0

Yacar?, masz jakieś przykłady na poparcie swoich rewolucyjnych tez? :mellow: Podważyłeś właśnie cały system prawny :mellow: Nasz kłusownik się nie przejmuje karą bo wie, że sąd mu nic nie zrobi. Amerykanie mówią, że nie ma kraju który stać na upilnowanie swoich zasobów dlatego stosują system odstraszających kar, 3000 – 5000$ + przepadek samochodu. I porządek jest, no ale to dziku zachód :mellow: Nie wiem na czym dla Ciebie polega wychowywanie. Uświadamianie konsekwencji swoich czynów nie mieści się w tym określeniu? Już edukowano rodaków by nie jeździli po pijaku. Skutek? Tragiczny. Teraz dokręca się śrubę i wreszcie coś drgnęło. Mówisz,że podstawa to edukacja? Na wsi ojciec uczy syna kiedy i gdzie stawić siatę. To też edukacja :lol: