Skocz do zawartości
  • 0

przewozenie silnika

gooral

Pytanie

witam ma ktos jakis bezpieczny patent na wozenie silnika (jezy mi sie wlos na glowie jak widze samochody osobowe z poskladanymi siedzeniami i silnikiem/pontonem w srodku bezpieczne = nic mi glowy nie urwie w razie w i silnik sie nei uszkodzi w transpoircie.

mam honde 15 i woze ja teraz w vanie (na plask oparta o grodz i do tego zapieta tasmami  transportowymi do oczek w podlodze).

na podlodze mam malo miejsca (na stale woze w srodku rozne graty + ponton zajmuje  sporo miejsca.

Mam caddy maxi. ponton wsuwam od tylu (miesci sie na styk na szerokosc vana bo mam tam tez na stale skrzynki etc z lewej strony).

Silnik wkladam bocznymi drzwiami, ale ledwo sie miesci na szerokosc wiec musze to robic sam i tak juz mi sie plecy buntuja od tego + czasami mam jeszcze do zrobienia kilkadziesiat metrow z silnikiem etc i sie robi nie fajnie. na wkladanie pontonu (nawet jak jestem sam) znalazlem patent taki, ze po spakowaniu "turlam" go jak skarabeusz klebuszek miny poslizgowej ;) wiec w sumie niemal go nie dzwigam.

ale z silnikiem jest gorzej nei dosc, ze go musze podniesz do gory (podloga dosyc wysoko) to jeszcze odwrocic w powietrzu na plask (wszystko to na zgietych plecach) i wsunac go sruba na przod do vana. mam wozek do paczek, ale w stanie "normalnym" nadaje sie tylko do transportu pontonu poza autem a najgorsze wkladanie do srodka zostaje bez zmian... jakies polki wysuwane raczej odpadaja bo waga silnika....

na razie zainspirowalo mnie to rozwiazanie i planuje muj wozeczek przerobic (tylko nie wiem czy to wszystko sie pomiesci do vana.....

http://www.boathoist.com.au/motor-trolley.html

jakies lepsze pomysly/gotowe rozwiazania?

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

wsadzilem dzisiaj silnik na "wozek do paczek" zapialem go 2 tasmami i nawet daje rade znaczy raz mi sie na kamienio wozek przewrocil (nie patrzylem co robie), ale silnik z niego nie zlecial.w vanie troszke przemeblowanie zrobilem i wsuwam silnik z wozkiem do srodka i pozniej zapinam tasmami oba naraz do podlogi.

20140711_154306.jpg

troszke zmienilem pozniej polozenie tasm. zrobulem z tym wozkiem dzisiaj pewnie kolo 100-200m po bardzo stromym slipie (zbieranie pontonu na odplywie - jakies 3-4m nizej woda slip sie skonczyl i kawalek mialem po piachu/kamieniach... samemu spoko.

Edytowane przez gooral