Skocz do zawartości

Konger World Champion mikros

twisterek

Rekomendowane odpowiedzi

@paawelek83

Wielki dzięki za konkretne porównanie. Czyli różnica jest w akcji. No, teraz się to składa w całość. Dostałem zdjęcia Mikrosa z podwieszonym 2,5g pod szczytówkę i wizualnie wyglądało to identycznie jak w Sapphire. Jeśli jednak Mikros jest bardziej spolegliwy, to typuję, że opad na małej główce będzie lepiej wyczuwalny właśnie na nim. Cóż, w takim razie muszę zapolować na jakiegoś :)

@paawelek83

Wielki dzięki za konkretne porównanie. Czyli różnica jest w akcji. No, teraz się to składa w całość. Dostałem zdjęcia Mikrosa z podwieszonym 2,5g pod szczytówkę i wizualnie wyglądało to identycznie jak w Sapphire. Jeśli jednak Mikros jest bardziej spolegliwy, to typuję, że opad na małej główce będzie lepiej wyczuwalny właśnie na nim. Cóż, w takim razie muszę zapolować na jakiegoś :)

jakie są wg Ciebie "małe główki"?  bo to pojęcie względne

Potwierdzam w 100% z tym ze dodałby iż Mikros mimo tej kluchowatośi uwlecze na luuuziku np 10 gr oliwke na BT ;) ....

Nie miałem na myśli zboczonego troka,

swoją drogą kij przeciążony zbyt ciężką oliwką "przestaje sygnalizować" delikatne brania i do mikrosa większej oliwki jak 5g bym nie montował

jakie są wg Ciebie "małe główki"?  bo to pojęcie względne

około 2g. Na 4ce daję radę wyczuć opad na Sapphire do 13g, ale to już takie minimum komfortu. Idealnie jest przy 6-7 gramach główki. Mikros / lżejszy Sapphire miałby obsłużyć delikatniejsze przynęty, czyli np. 1,5g główka + twisterek 3 cm.

@paawelek83

No to ja juz od kilku postów  pisze ze Mikros ma inna akcje niz Mikado,fotki tez Ci wysłalem .... :lol:

@pawelek przy BT to nie to samo co przy opadzie wiec mniejsza uwage skupiam na szczytówce,zas przewleczenie takiej 10 gr oliwki nie stanowi problemu dla Mikrosa bo nie gnie sie jak krowi ogon mimo ze zalecaja max 5 gr ;)

• 1 miesiąc temu...

Witam!! Doradżcie mi panowie który kijek będzie lepszy na mikrodzigi najmniejsze do łapania tkzw. biało rybu,chodzi mi o elvisa i microsa a może jeszcze jest z nowosci coś interesującego? a I CZY MA TO BYĆ KIJEK CZY WKLEJANKA??

Edytowane przez andre99

savage to jest kij nie wklejanka jest lepsza mozliwość do łapania na woblerki i blaszki oprócz gumek,microjigów,micros to wklejanka,jest elvis kongera 2,20m 0,8 do 4gr i wers.2,05m bardzo lekki

Edytowane przez andre99

Pewnie dlatego, że nikomu by nie przyszło do głowy żeby zrobić wklejkę tubular...

Nie jestem na tyle oblatany aby stwierdzić czy to co nazywają "tubular tip" to patent SavageGear czy też występuje u innych producentów. Tak czy inaczej określają LRF jako rurkową wklejkę z japońskiego włókna węglowego. Niemniej, skoro producent pisze o swoim kiju wklejka, to chyba wie co pisze.

Nie jestem na tyle oblatany aby stwierdzić czy to co nazywają "tubular tip" to patent SavageGear czy też występuje u innych producentów. Tak czy inaczej określają LRF jako rurkową wklejkę z japońskiego włókna węglowego. Niemniej, skoro producent pisze o swoim kiju wklejka, to chyba wie co pisze.

Z tego co wiem(nie miałem)to na przykład Major Craft ma w ofercie kije z tubular tip,przypuszczam że oferował je wcześniej niż Savage swoje LRF-y.Nie łowiłem nigdy kijem z tego typu rozwiązaniem,nie mam pojęcia jak to się spisuje.Są na forum chłopacy którzy maja spore doświadczenia z japońskimi produktami,może próbowali.Miałem natomiast na zeszłorocznych targach w Poznaniu któregoś z LRF,giął się wcale przyjemnie,"niewklejankowo".

Myślę, że trafiasz w sedno. Nie idzie każdemu producentowi zrobić ultraczułego szczytu i dołu z zapasem. Może to nie opłacalne i taniej/łatwiej zrobić wklejkę, zastosować inną matę na blanku i inny materiał na wklejce? Kompromis, dobrze jak efekt końcowy jest udany, ale równie często mamy kołek zakończony delikatną witką sprzedawany pod hasłem okoniowy UL.