Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird 998C HD DI SI, itp GPS - dokładność !!

MefistoFishing

Pytanie

Mam takie echo i wsio jest OK, ale "dokładność" GPS mnie zadziwia...pisze "PRECISION GPS", a wedle testów nad wodą dokładność wynosi około 15metrów !! czyli właściwie średnica 30m...dziwne...czujnik GPS ten biały krążek jest lekko zasłonięty wiosłem, ale mnimalnie...ma ktoś jakies sugestie jak "wyostrzyć" dokładność aby rzeczywiscie była precizjon :) ????

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam to samo echo z tym, że wymieniłem antenę na AS GRP i dokładność nie wychodzi poza metr. Najprościej sprawdzić to wybierając obiekt z Google Maps (np. pojedyncze drzewo  gdzieś blisko domu, albo inny charakterystyczny obiekt o małych rozmiarach widoczny na mapie satelitarnej ) wprowadzić współrzędne wybranego punktu do echosondy i zobaczyć czy po dotarciu w zaznaczone miejsce pokrywają się z tymi z mapy satelitarnej. No chyba , że traktujesz alarm przybycia jako określenie pozycji. Tam okrąg w którym załączy się alarm przybycia faktycznie może wynosić 10 m od celu.

• 0

do diaska..właśnie sprawdzaliśmy to tak. Podpłynelismy do narożnika pomostu i zaznaczyliśmy punkt, potem jak dopływaliśmy do tego punktu to około 10-15m wcześniej było hasło alarmu przybycia...numerków/współrzędnych nie sproawdzaliśmy...czyli to nie tak się robi??

• 0

Możesz sprawdzić dokładność stawiając sondę w jednym miejscu na lądzie, pomoście czy dobrze zakotwiczonej łodzi i logując ścieżkę przez kilka czy kilkanaście minut - ładnie wtedy widać jaki jest rozrzut od celu. Ale pamiętaj że zachmurzenie ma spory wpływ na dokładność i zanim włączysz logowanie poczekaj kilka minut aż dobrze ustali pozycję.

Edytowane przez SzymonK

• 0

Ja w moim Humminbird mam AS GR50. Z dokładnością nie mam problemów.

Żeby przetestować dokładność GPS możesz postawić na wodzie bojkę, zebrac waypoint z jej pozycji a później próbować na niego napłynąć.

Orientuje się ktoś z Was czy echa dają możliwość zbierania pomiaru uśrednionego tak jak ręczne GPSy?

• 0

Witam kolegów, czy możecie polecić jakieś ręczne GPS-y do wykorzystania na łódce do w/w celów - w rozsądnych pieniądzach (niestety nie znam przedziałów cenowych, bo nie wiem czym się kierować przy takich zakupach). Zdaję się na wasze doświadczenie. Dziękuję za pomoc.

• 0

Witam kolegów, czy możecie polecić jakieś ręczne GPS-y do wykorzystania na łódce do w/w celów - w rozsądnych pieniądzach (niestety nie znam przedziałów cenowych, bo nie wiem czym się kierować przy takich zakupach). Zdaję się na wasze doświadczenie. Dziękuję za pomoc.

Na początek polecę np. Garmin eTrex 10 / 20 lub eTrex Legend. Do potrzeb wędkarskich w zupełności wystarczą.

• 0

Jeśli jakość sygnału GPS w 999 jest taka jak w 798 ( a pewnie jest lepsza ) to mogę tylko powiedzieć, że z reguły szacunkowy błąd pozycji wynosi około 3-5 metrów. Działanie GPS - u zależne jest też od rodzaju softu, a także w dużej mierze od warunków atmosferycznych. Mnie to wystarcza bo z reguły błąd nie przekracza długości łódki, a jak napływam na jakiś waypoint to i tak podpieram się tym co widzę na echu.
Podejrzewam, że zewnętrzna antena jest dokładniejsza, kolega @Paprykarz w trzecim poście tego wątku napisał, że po wyminie anteny jest praktycznie bezbłędnie.