Skocz do zawartości

Kompatybilność szpuli Ryoga vs Steez Sv

drago75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem szpulę zapasową do Ryogi 1016. Szpula to czerwona RCS. Oczywiście pasuje do Ryogi pięknie, ale z ciekawości porównałem ją z oryginalną (pomarańczową) szpulą z Steez SV. Jakie było moje zdziwienie, gdzie stwierdziłem, że są niemal identyczne. Po założeniu do SV pasuje także idealnie. Wszystko wydaje się działać jak trzeba. I teraz pytanie. Czy te szpule (przede wszystkim czerwona RCS) są rzeczywiście idealnie takie same i można je zamiennie stosować bez uszczerbku dla multików Ryoga vs Steez SV. Nigdzie w necie nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie. Napisalem do Daiwa Japan, ale nie odpowiedzieli. Daiwa na USA odpowiedziała, że nie ma pojęcia.

Edytowane przez Drago

No kurde do Ryogi 1016 w takim układzie powinny pasić szpulki tuningowe  UL od Steeza. :)

Ta by była SUPER... 15 metrów pletki 20lb.  :D  https://www.google.com/search?q=Megabass+Finesse+Spool&es_sm=122&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gA67U_ObNouw7AaTj4GoCQ&ved=0CEYQsAQ&biw=1866&bih=980&dpr=0.9

Czy może ktoś porównać w praktyce szpulki do Ryoga 1016HL: RCS SV 1000 (złota) i RCS 1012 (czerwona). Chodzi o zakres przynęt (5-20 gram) i właściwości rzutowe. Zleciłem nowy kij pod sandacza (nano) w między czasie myślę o dozbrojeniu Ryoga. Obecnie pracuje na I'ZE RCS 1012 + ceramiki. Czy jest sens dozbrajać w szpule SV j/w. Dzięki za ewentualne wpisy.

• 2 lata później...
  • 3 lata później...

Oryginalne szpule Daiwy i RCS od Steeza nie działają w T3, Zillion SV TW i prawdopodobnie nie będą działały w Ryodze. Inaczej ma się że szpulami chińskimi, KTF i ZPI.

Mimo luzowania maksymalnie docisku, tarcie jest zauważalne.

Dziękuję że odpowiedź. To jak to możliwe, że szpula od T3 SV działa w Steez 103h?!

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

http://www.tackletour.net/viewtopic.php?t=57634

Rzeczywiście tak jest. Szpula od Steez SV jest dłuższa z jednej strony o 1-2mm. 1000 SV pasuje bez modyfikacji do wszystkiego ale 105SV już nie. Można się pogubić w tym wszystkim...

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka