Bootleg Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Witam. Nie miałem do tej pory do czynienia z plecionką. Teraz dostałem szpulę w prezencie 150 m. 0,18 do 14 kg. Czy do Daiwy Exceler 10-40 gram będzie odpowiednia?? Nie za gruba na szczupaki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Będzie odpowiednia, co za cienko to niezdrowo a na ilość brań nie wpłynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Masz hamulec w kolowrotku regulowany czy nie? Boisz sie ze bedzie za mocna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Eee tam cienka jakaś. A ta średnica a już tym bardziej wytrzymałość to dane wyssane z palca:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 0,18 do 14 kg to kit. Sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 14kg wiadomo, że nie ma, ale 0,18 zazwyczaj jest wystarczająco mocna, to jakieś 20 funciaków w wielkim skrócie nie wchodząc w szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) Wystarczy porównać w sklepie kilka plecionek i się przekonasz, że to co jest opisane na metce niejednokrotnie ni jak ma się do rzeczywistości. Niejednokrotnie plecionka 0,18 to już kawał linki, tego przekroju używam do ciężkiego trollingu i zakładam przynęty powyżej 100gr. Do lekkiego spiningu gumki (główka 8-15gr) małe woblery sugeruje coś cieńszego 0,14-0,16 ale jeszcze raz podkreślę,plecionka plecionce nie równa. Edytowane 9 Lipca 2014 przez @Wojti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Jak ma faktycznie 14 kg to bankowo jest przegrubiona. W zesłym sezonie zmianiałem Mikado X-plode 0,14 na PowerPro 8silk 0,19 i ta Mikado była wyraźnie grubsza od PP - wyglądała na jakieś 0,25, więc etykiety swoje a życie swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek_n Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 (edytowane) Pomijając dywagacje czy jest przegrubiona i czy ma wytrzymałość 14kg to jeśli ze swojego patyka dasz radę rzucić przynętami tam gdzie chcesz to jest OK. Ja z podobnego kija ( Shimano 15-45g ) rzucam na to A tak przy okazji to 100 lat wędkowania Edytowane 12 Lipca 2014 przez wojtek_n 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 (edytowane) Jak ma faktycznie 14 kg to bankowo jest przegrubiona. W zesłym sezonie zmianiałem Mikado X-plode 0,14 na PowerPro 8silk 0,19 i ta Mikado była wyraźnie grubsza od PP - wyglądała na jakieś 0,25, więc etykiety swoje a życie swoje.Z tych oznaczanych metrycznie, którymi łowiłem tylko berkley trzymał moc, ale średnica to już wolna amerykanka więc warto przejść na jasną stronę mocy i używać oznaczeń imperialnych jeśli chodzi o linki. Pomijając dywagacje czy jest przegrubiona i czy ma wytrzymałość 14kg to jeśli ze swojego patyka dasz radę rzucić przynętami tam gdzie chcesz to jest OK. Ja z podobnego kija ( Shimano 15-45g ) rzucam na to012.JPG A tak przy okazji to 100 lat wędkowaniaNie za cienko przypadkiem, okonie Ci nie urywają? Edytowane 12 Lipca 2014 przez Tomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 No dziwne by było, gdyby Mikado miało deklarowaną średnicę . Plecionka klasy Dragona więc i wszystkie przypadłości podobne. A kije plecionkami często przeciażamy i daje się z tym żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 (edytowane) No dziwne by było, gdyby Mikado miało deklarowaną średnicę . Plecionka klasy Dragona więc i wszystkie przypadłości podobne.A kije plecionkami często przeciażamy i daje się z tym żyć.Miałeś do czynienia z Dragonem,że tak piszesz ? Edytowane 12 Lipca 2014 przez meth666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Poza tym wszystkie plećki z oznaczeniami metrycznymi są ugly z tego samego powodu dlaczego czerwone auta są szybsze Ja jeszcze nie rozumiem co to oznacza przeciążać kij plecionką...muchałapkę to rozumiem, ale spina, widocznie jeszcze sporo muszę się uczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Miałem do czynienia z Dragonem. Kiedyś z żyłkami, potem plecionkami i po tym jak któraś hm coś tam dwunastka okazała się grubsza nie tylko od Daiwy ośmiosplotowej osiemnastki ale i od PowerPro dziewiętnastki to podziękowaniem. To przeciążenie to skrót myślowy. Dosłownie tłumacząc, bo widać trzeba to użycie linki o mocy przekraczającej wytrzymałość wędziska. Taki parametr podawany zwykle nawet u Jaxona i Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek_n Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Nie za cienko przypadkiem, okonie Ci nie urywają? Nie łowię okoni choć czasem trafi się jako przyłów. Przeważnie łowie podobne okazy jak na fotkach w tym temacie http://jerkbait.pl/topic/42840-b%C5%82ystki-mepps/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Miałem do czynienia z Dragonem. Kiedyś z żyłkami, potem plecionkami i po tym jak któraś hm coś tam dwunastka okazała się grubsza nie tylko od Daiwy ośmiosplotowej osiemnastki ale i od PowerPro dziewiętnastki to podziękowaniem.To przeciążenie to skrót myślowy. Dosłownie tłumacząc, bo widać trzeba to użycie linki o mocy przekraczającej wytrzymałość wędziska. Taki parametr podawany zwykle nawet u Jaxona i Dragona.Nie chcę być dociekliwy zbytnio, ale jeśli już rozmawiamy to co daje dawanie dużo mocniejszej pletki niż odpowiednia do wędziska? Troszkę grubsza pletka ok, ale jeśli 2 razy za mocna to tylko skróci rzuty i pogorszy kontrolę nad przynętą kosztem pogorszenia brań bardzo możliwe a moc wędziska pozostanie nadal wąskim gardłem i mimo, że pletka 0,30 to gruby sumek i tak nie wyjdzie a kijaszek pęknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 No muszę się zgodzić. Lekko przesądzić z mocą ma sens w przypadku zaczepów, też jeśli wziąć pod uwagę, że plecionki lubią tracić na wytrzymałości z powodu zużycia, ale dwa razy mocniejszą dać to miałoby może uzasadnienie w jakiś wyjątkowych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi