Skocz do zawartości

Pletka 0,18 do 14 kg. Nie "za grubo" ??

Bootleg

Rekomendowane odpowiedzi

Wystarczy porównać w sklepie kilka plecionek i się przekonasz, że to co jest opisane na metce niejednokrotnie ni jak ma się do rzeczywistości.

Niejednokrotnie plecionka 0,18 to już kawał linki, tego przekroju używam do ciężkiego trollingu i zakładam przynęty powyżej 100gr. Do lekkiego spiningu gumki (główka 8-15gr) małe woblery sugeruje coś cieńszego 0,14-0,16 ale jeszcze raz podkreślę,plecionka plecionce nie równa.

Edytowane przez @Wojti

Pomijając dywagacje czy jest przegrubiona i czy ma wytrzymałość 14kg to jeśli ze swojego patyka dasz radę rzucić przynętami tam gdzie chcesz to jest OK. Ja z podobnego kija ( Shimano 15-45g ) rzucam na to

post-51716-0-77133100-1405156157_thumb.jpg

A tak przy okazji to 100 lat  :)  wędkowania

Edytowane przez wojtek_n
  • Like 1

Jak ma faktycznie 14 kg to bankowo jest przegrubiona. W zesłym sezonie zmianiałem Mikado X-plode 0,14 na PowerPro 8silk 0,19 i ta Mikado była wyraźnie grubsza od PP - wyglądała na jakieś 0,25, więc etykiety swoje a życie swoje.

Z tych oznaczanych metrycznie, którymi łowiłem tylko berkley trzymał moc, ale średnica to już wolna amerykanka więc warto przejść na jasną stronę mocy i używać oznaczeń imperialnych jeśli chodzi o linki.

Pomijając dywagacje czy jest przegrubiona i czy ma wytrzymałość 14kg to jeśli ze swojego patyka dasz radę rzucić przynętami tam gdzie chcesz to jest OK. Ja z podobnego kija ( Shimano 15-45g ) rzucam na to

attachicon.gif012.JPG

A tak przy okazji to 100 lat  :)  wędkowania

Nie za cienko przypadkiem, okonie Ci nie urywają? ;)

Edytowane przez Tomek88

No dziwne by było, gdyby Mikado miało deklarowaną średnicę . Plecionka klasy Dragona więc i wszystkie przypadłości podobne.

A kije plecionkami często przeciażamy i daje się z tym żyć.

No dziwne by było, gdyby Mikado miało deklarowaną średnicę . Plecionka klasy Dragona więc i wszystkie przypadłości podobne.

A kije plecionkami często przeciażamy i daje się z tym żyć.

Miałeś do czynienia z Dragonem,że tak piszesz ? :)

Edytowane przez meth666

Poza tym wszystkie plećki z oznaczeniami metrycznymi są ugly z tego samego powodu dlaczego czerwone auta są szybsze ;)

Ja jeszcze nie rozumiem co to oznacza przeciążać kij plecionką...muchałapkę to rozumiem, ale spina, widocznie jeszcze sporo muszę się uczyć :(

Miałem do czynienia z Dragonem. Kiedyś z żyłkami, potem plecionkami i po tym jak któraś hm coś tam dwunastka okazała się grubsza nie tylko od Daiwy ośmiosplotowej osiemnastki ale i od PowerPro dziewiętnastki to podziękowaniem.

To przeciążenie to skrót myślowy. Dosłownie tłumacząc, bo widać trzeba to użycie linki o mocy przekraczającej wytrzymałość wędziska. Taki parametr podawany zwykle nawet u Jaxona i Dragona.

Miałem do czynienia z Dragonem. Kiedyś z żyłkami, potem plecionkami i po tym jak któraś hm coś tam dwunastka okazała się grubsza nie tylko od Daiwy ośmiosplotowej osiemnastki ale i od PowerPro dziewiętnastki to podziękowaniem.

To przeciążenie to skrót myślowy. Dosłownie tłumacząc, bo widać trzeba to użycie linki o mocy przekraczającej wytrzymałość wędziska. Taki parametr podawany zwykle nawet u Jaxona i Dragona.

Nie chcę być dociekliwy zbytnio, ale jeśli już rozmawiamy to co daje dawanie dużo mocniejszej pletki niż odpowiednia do wędziska? Troszkę grubsza pletka ok, ale jeśli 2 razy za mocna to tylko skróci rzuty i pogorszy kontrolę nad przynętą kosztem pogorszenia brań bardzo możliwe a moc wędziska pozostanie nadal wąskim gardłem i mimo, że pletka 0,30 to gruby sumek i tak nie wyjdzie a kijaszek pęknie...

No muszę się zgodzić. Lekko przesądzić z mocą ma sens w przypadku zaczepów, też jeśli wziąć pod uwagę, że plecionki lubią tracić na wytrzymałości z powodu zużycia, ale dwa razy mocniejszą dać to miałoby może uzasadnienie w jakiś wyjątkowych warunkach.