Skocz do zawartości

Nowy kij na nocne łowy

Kempa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Spiningiem zająłem się od niedawna. Do tej pory mam tylko jeden kin: Mistral Navigator Spin X6 cw 10-30g.

Jak na moje potrzeby sprawdzał się dobrze aż do rozpoczęcia nocnego łowienie. Przy sandaczach już troszkę nie domagał ale gdy mi coś wzięło i po 20min holu się spięło postanowiłem wzmocnić sprzęt na "nocki" zaczynając od wędziska.

Nastawiam się na łowienie nocne sandacza woblerami ale z ewentualnym przyłowem wąsa. cw do 50g  miejsce łowienia to odra z brzegu i nie wiem co wybrać. Nie musi to być typowa sandaczówka. Co polecacie budżet od 100 do 200zl max (wiadomo im mniej tym lepiej)

pozdrawiam

zdaje sobie sprawę z tego dlatego się pytam o rade. Czy się da w tej cenie coś sensownego kupic?

Ciezko będzie, może pochodź trochę po sklepach i coś przy okazji wpadnie Ci w oko ale szału za takie pieniądze nie oczekuj i pamiętaj to wedkarz łowi ryby , sprzęt mu tylko w tym pomaga a to ze lepszy kij to często lepsza czułość to druga sprawa :)

Ja na Twoim miejscu wolałbym odłożyc i kupic odrazu cos  porzadnego i w miare uniwersalnego , bo za rok okaże sie ze to co kupiłes za 200 zł jednak nie spełnia twoich oczekiwań 

Zgadzam się, że lepiej kupować od razu docelowo ale kolega jak pisze łowi od niedawna a więc zapewne nie bardzo wie jeszcze czego mu trzeba. 

Pewnie nie, ale raczej konkretny model przy tak skromnych funduszach cieżko będzie mu doradzić.

Najlepiej "pomacac" samemu w sklepie mając do wyboru kilkanaście kiji, ja bym brał kijek 2,70-2,80  z c.w do 28 max 35gr o akcji szczytowej ale pod obciażeniem przechodzacy w parabole.Nie myslałbym o sumach ktore to moga mi wziasc tylko nastawił konkretnie pod sandokany a woda predzej czy pozniej i tak zweryfikuje czy wybór był słuszny czy tez trzeba szukac innego patyka

Edytowane przez phantom72

Pewnie nie, ale raczej konkretny model przy tak skromnych funduszach cieżko będzie mu doradzić.

Najlepiej "pomacac" samemu w sklepie mając do wyboru kilkanaście kiji, ja bym brał kijek 2,70-2,80  z c.w do 28 max 35gr o akcji szczytowej ale pod obciażeniem przechodzacy w parabole.Nie myslałbym o sumach ktore to moga mi wziasc tylko nastawił konkretnie pod sandokany a woda predzej czy pozniej i tak zweryfikuje czy wybór był słuszny czy tez trzeba szukac innego patyka

Takie założenia spełnia zatem Millenium Pike 2,7 m - akcja szczytowa o czułej szczytówce i można już dopaść za 150 zł używkę. 

Własnie tak jak pisaliście nie do końca wiem na co zwrócić uwagę. Nie wiem czy wklejanka czy tylko twardy. Zależało by mi właśnie na czymś uniwersalny ale na tyle mocnym żebym się nie obawiał o kij podczas holu a jednocześnie żeby był wyczuwalnie lepszy na nocki od tego co mam.   

Edytowane przez Kempa

Własnie tak jak pisaliście nie do końca wiem na co zwrócić uwagę. Nie wiem czy wklejanka czy tylko twardy. Zależało by mi właśnie na czymś uniwersalny ale na tyle mocnym żebym się nie obawiał o kij podczas holu a jednocześnie żeby był wyczuwalnie lepszy na nocki od tego co mam.   

lepszy bedzię pełny kij , szczególnie ze zamierzasz łowić wobkami i bedzie duzo bardziej uniwersalny niz wklejanka.Wklejankę kupiłbym do łowienia gumami z opadu.

Ostatnio koles ktorego spotykam nad Wisła kupil jakas tania daiwe za 150 zł, niestety nie wiem co to za model c.w. do 40 gra ale kijek nie jest taki pałowaty jak wskazywałoby to jego c.w. jak na moje całkiem przyzwoity uniwersał

P.S.

Własnie przegladam katalog i chyba to byla daiwa SWEEPFIRE JIGGERSPIN 11416-274

dł 2,70 c.w 8-35gr 

Bardzo dobrymi kijami były te stare Infiniti Daiwy do 40gr,ciagałem na nie sandały takie po 4-5kg i kijek spisywał sie wysmienicie , rozejrzyj sie moze uda Ci sie kupic jakis uzywany

• Like 1

No to ze Sweepfire masz jeszcze takiego do 10-40 g lub 15-40 g (zależne od długości) oraz pałę 20-60 g.

to jakie cw wybrać mam może jednego - dwa wobki które maja niecałe 40g (tylko ze to raczej sumowe choć monstrualny sandacz tez się pewnie połakomi) a reszta to max 20g 

i własnie chyba coś takiego mi w sklepie pokazali tylko to cw myślałem ze będzie za male 

Łowiac na wobki nic mocniejszego nie potrzebujesz ba ja bym wybrał kij do 25gr bo takimi zazwyczaj łowie , sztywniejsza pala to krótsze rzuty i mniejsza czułośc, ale do takich wniosków dojdziesz z czasem sam, no chyba ze faktycznie bedziesz wyciagał suma za sumem ;)  to mozesz isc na kompromis i kupic mocny kij trociowy

pisze o tych sumach bo na 5 dni łowienia trafił się jeden a po zasięgnięciu języka dowiedziałem się ze sumy w tym miejscu (mieszkam ok 500m od przepięknej opaski na odrze) to nie rzadkość w nocy, wiec chce być choć minimalnie przygotowany ale się na wąsa nie nastawiam przynajmniej narazie :)

To pochodź puki co z tym kijem który masz, jak sytuacja będzie się powtarzała ze siadzie Ci coś wiekszego kup kij trociowy, jak okaze sie ze jednak ryby które łapiesz nie sa taki ogromne jak sobie wyobrażałeś kij lzejszy i bardziej finezyjny.Ja jakiś czas temu po 10 letniej przerwie kupiłem kij do 40 gr, który wydawał mi sie za delikatny wiec dokupiłem mocniejszy do 70gr.Jednak z kazdym kolejnym rokiem schodziłem z moca kiji i na dzień dzisiejszy do nocnego łowienia uzywama St Croixa Legend Elite do 21gr i Dragona HMX Hitmana do 25gr , owszem licze sie z tym ze moze trafic sie sum ale generalnie przez ostanie 4 lata nie miałem z nim najmniejszego kontaktu wiec łapie to na co sie nastawiłem czyli sandacze

pozdro

Własnie po dzisiejszym turne  po sklepach doszedłem do tego wniosku sandacze wyciągałem tym kijem co mam (jest naprawdę miękki) tylko mentalnie to mi nie dawało "spać" ze on prawie się lamal. A w sklepie kije które do mnie przemawiały kosztowały dwa razy tyle co chciałem wydać. Więc słuchając waszych rad na razie czekam na przypływ funduszy i rozwój zdarzeń nad woda a do tematu powrócę  jak będą środki na porządny drugi kij.

Własnie po dzisiejszym turne  po sklepach doszedłem do tego wniosku sandacze wyciągałem tym kijem co mam (jest naprawdę miękki) tylko mentalnie to mi nie dawało "spać" ze on prawie się lamal. A w sklepie kije które do mnie przemawiały kosztowały dwa razy tyle co chciałem wydać. Więc słuchając waszych rad na razie czekam na przypływ funduszy i rozwój zdarzeń nad woda a do tematu powrócę  jak będą środki na porządny drugi kij.

No dokladnie , połap do konca sezonu tym co masz a pozna jesienią kied pojawia sie przeceny w sklepach kupisz sobie to za co teraz musiałbyś zaplacić 2 razy tyle, bo to i sezon zbliza sie ku koncowi i z reguły od stycznia pojawiaja sie jakies nowosci wiec sprzedawca chce pozbyc sie starego modelu ktory może mu zalegac po nowym roku.

Na sandała polecam http://jerkbait.pl/topic/42898-stcroix-premier-ps70mf2-7-17g-213cm-gwarancja/ Myślę, że do 30 gram też sobie poradzi ale chyba nie ma takiej potrzeby. Tej wędki szybko nie połamiesz ;-)

Całkiem przyjemne wędzisko tylko narazie poza moim zasięgiem cenowym i długość chyba trochę za mała

• 2 tygodnie później...