Marcin P. Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Witajcie Mam dziwny problem w moim zauberze. Zaczęło mu szumieć łożysko od rolki prowadzącej, od razu postanowiłem wymienić je na nowe. Niestety natrafiłem na pewnie problem - nie mogę odkręcić śrubki. Kręci się ona luźno w prawo i w lewo jednak ani się nie odkręca ani nie przykręca.Podejrzewam że ukręcony jest gwint ale śruba powinna wtedy wyjść sama z siebie. Użytkowałem go kilka lat i nic nie nie poluzowało nawet. czy macie pomysł jak to załatwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinbol4 Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Tak podważ deliktatnie dekielek mocujący i wyjdzie ze śrubą Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Ten złoty wokół śruby? Jeżeli to ten to słaby pomysł bo i nie ma jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 No jakoś jednak musisz wydłubać...Może być, że masz już śrubkę "w dwu częściach"... Te śruby w Zauberach znane są ze swej nadzwyczajnej jakości (jakiś badziewny stop) i pękają sobie "w połowie" albo odlata im łeb w czasie odkręcania... I to by było tylko pół biedy bo dobierzesz sobie porządną, stalową śrubkę M2,5 i masz spokój na wieki, ale jak masz wyriezany gwint w gniazdku, to raczej możesz już szukać nowego kabłąka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Sprawa załatwiona, całość wyszła jakoś ale wygląda to tak. Śruba jest w 1kawałku lecz cały gwint był uwalony w jakimś kleju(?). Namoczylem w rozpusczalniku i delikatnie kombinerkami skruszylem. Śruba wkręca się bardzo dobrze już, ale tylko wtedy kiedy nie ma rolki i tego dekielka. Jak chcę skręcić całość to śruba jest za krótka. Na pewno nie jest urwana bo ma zaokrąglony tyłek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 No to wygląda na to, że masz Pan opitoloną górną część gwintu wewnętrznego. Zapewne już w fabryce Chińczyk, przy montażu, zerwał, zapaprał jakim "lokcitem" żeby się kupy trzymało i "maszyna do sklepu"...Myślę, że spokojnie możesz już szukać dłuższej śrubki... Acha, zbadaj sobie "od którego momentu wkręcania" łapie gwint... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Taak, już sprawdziłem że dobre 2mm sa ukręcone... Mam nadzieję że gdzieś znajdę pasująca śrubę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Idź po prostu do "sklepu ze śrubami", na 155% będą mieli "pincet" różnych, stalowych M 2,5 i coś dobierzesz (jak za długa, to zawsze można skrócić i dorobić "idealnie na wymiar").Acha, szukaj z szerokim łbem, bo standardowe łebki M2,5 są troszkę małe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi