Skocz do zawartości

ST.CROIX AVID - jaki dobrać???

LASOTA1974

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Mam zamiar zakupić jeden z kijków  tj.  AVS70MF2 - 213cm,cw.5-18g lub AVS 66MHF2 - 198cm, c.w 11-21g.

Sprzęt ma służyć do przynęt w granicach 7-25g-gumy,błystki -okoń,szczupak.

Proszę użytkowników o opinię,wszelkie informacje mile widziane.

Pozdrawiam ;)

Przerzucając parę patyków StC wychodzę z założenia, że maks podany na blanku jest tak naprawdę minimalnym. Gumy i błystki w jednym kiju niezbyt mi się dodaje. Kolega nade mną dobrze Ci radzi a ja dodałbym od siebie, że i 15gr główkę ogarnie. To patyki, które nie klękają w ekstremalnych warunkach, że tak to ujmę ;)

Tym 66MHF to można sumy potargać :) ja takiego w cascie używam do jerków 35-55gr a i 80 rzucałem i jakoś nie chce pękać ;)

Edytowane przez Tomek88
  • Like 2

kij do 18 gram to mocna wędka sandaczowa a ten do 21 gram to tak jak piszą chłopaki możesz używać ale do ciężkich kogutów, główki do 15 gram nie poczujesz na tym kijku, ja na sandacza używam kijka do 10,5 grama 2,28 i obsługuje max 20 gram, pisze jako użytkownik tych kijów,

pozdr

Nie da się opędzić wszystkiego jedną wędką. Też tak kiedyś chciałem. Avid to drogi kij i w tej cenie już lepiej popatrzeć na pracownię, czyli kij na zamówienie. Do okonków używam Eyecona 213cm, cw 3.5-13g. Na średnie łowienie Sewiera cw7-25 / 215cm i Talona VI 7-21/285cm na Wartę. Ten ostatni kij też ładnie prowadzi małe okonki i nie robi nim krzywdy. Jakbyś chciał, to fajną opcją jest Premier 7-17. Ładnie prowadzi już wirówki nr3, a obciążyć możesz spokojnie do 30g. Kijek mam do sprzedania http://jerkbait.pl/topic/42898-stcroix-premier-ps70mf2-7-17g-213cm-gwarancja/. PS. Kupiłem go pod takie same łowienie, jak napisałeś ;-)

Edytowane przez Hydro

Po poszukiwaniach prawdopodobnie przymierzę się do AVS70MF2  213cm  5-18g.

Jeżeli posiadacie w/w kijek, to proszę o info w jakim realnym przedziale wagowym mogę obsługiwać przynęty,a także inne przydatne informacje z użytkowania kija. Pozdrawiam ;) 

Edytowane przez LASOTA1974