pietrus Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Witam Forumowiczów. Ostatnio zaobserwowałem że moja sonda przestała pokazywac łuki, nawet po przestawieniu czułości na 100%. Czy taki przetwornik w sonarach potrafi sie jakos "wypalić" ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Zawsze plywasz nad rybami ze jestes pewien ze cos nie tak z echem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pietrus Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Szczerze mówiac już na jesieni jak napływałem własnie dla zbadania echa nad zimowiskiem ryb to już były problemy. Dopiero coś zaczeło pokazywać jak przełączyłem na szeroki stozek, gdzie wcześniej jak było ok przy przełaczeniu na szeroki stozek to na ekranie miałem jakis sajgon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Przetworniki w echosondach z różnych powodów mogą przestać działać prawidłowo. Najprościej jest pożyczyć właściwy przetwornik i sprawdzić czy wszystko wróciło do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Tzn dno pokazuje ok a ryb nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pietrus Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Dokładnie. Dno jest ok.Paprykarz dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Jeśli dno pokazuje OK to problem nie leży w przetworniku, tylko w interpretacji tego co on przekazuje do urządzenia. Najprościej "przywróć ustawienia fabryczne" i wtedy sprawdź jeszcze raz. Do pustej butelki PET wlej trochę betonu/gipsu i połóż na boku. Tak żeby tonęła w miarę płasko. Jak zastygnie to opuść pod stożek i będzie widać w czym problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Jeśli dno pokazuje OK to problem nie leży w przetworniku, tylko w interpretacji tego co on przekazuje do urządzenia. Najprościej "przywróć ustawienia fabryczne" i wtedy sprawdź jeszcze raz. Do pustej butelki PET wlej trochę betonu/gipsu i połóż na boku. Tak żeby tonęła w miarę płasko. Jak zastygnie to opuść pod stożek i będzie widać w czym problem Wcale niekoniecznie (ale również być może). Dno jest obiektem dającym duże/silne odbicie i wydaje się nam że jest pokazywane prawidłowo. Obiekty dające słabsze odbicie takie jak ryby, roślinność podwodna, itp. mogą już być nie odbierane przez "zużyty" przetwornik. Ale pomysł z butelką jest jak najbardziej ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pietrus Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Przywracałem ustawienia fabryczne już wcześniej,dalej to samo.Musze spróbowac z tą butelką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
pietrus
Witam Forumowiczów. Ostatnio zaobserwowałem że moja sonda przestała pokazywac łuki, nawet po przestawieniu czułości na 100%.
Czy taki przetwornik w sonarach potrafi sie jakos "wypalić" ?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi