Skocz do zawartości
  • 0

Problemy z odczytami Lowrance Elite 5

pietrus

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Szczerze mówiac już na jesieni jak napływałem własnie dla zbadania echa nad zimowiskiem ryb to już były problemy. Dopiero coś zaczeło pokazywać jak przełączyłem na szeroki stozek, gdzie wcześniej jak było ok przy przełaczeniu na szeroki stozek to na ekranie miałem jakis sajgon.

• 0

Jeśli dno pokazuje OK to problem nie leży w przetworniku, tylko w interpretacji tego co on przekazuje do urządzenia. Najprościej "przywróć ustawienia fabryczne" i wtedy sprawdź jeszcze raz. Do pustej butelki PET wlej trochę betonu/gipsu i połóż na boku. Tak żeby tonęła w miarę płasko. Jak zastygnie to opuść pod stożek i będzie widać w czym problem :)

• 0

Jeśli dno pokazuje OK to problem nie leży w przetworniku, tylko w interpretacji tego co on przekazuje do urządzenia. Najprościej "przywróć ustawienia fabryczne" i wtedy sprawdź jeszcze raz. Do pustej butelki PET wlej trochę betonu/gipsu i połóż na boku. Tak żeby tonęła w miarę płasko. Jak zastygnie to opuść pod stożek i będzie widać w czym problem :)

Wcale niekoniecznie (ale również być może). Dno jest obiektem  dającym duże/silne odbicie i wydaje się nam że jest pokazywane prawidłowo. Obiekty dające słabsze odbicie takie jak ryby, roślinność podwodna, itp. mogą już być nie odbierane przez "zużyty" przetwornik. Ale pomysł z butelką jest jak najbardziej ok.