Skocz do zawartości

Co sądzicie o Kenart'ach?

maxtip

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Potwierdzam to co mówili moi koledzy o Kenartach. Jedyna wada to wypadające stery i od razu kotwica do wymiany. Ja łapię głównie na modele do 8cm. Na te małe biorą ładnie klenie i jazie (3-4cm imitacja okonia, srebrny z niebieskim grzbietem). Jest jeden model, który jest zabójczy dla kleni i jazi - czarny (3cm i 5cm). Na te większe potrafi nadziać się szczupak i boleń.

Z tanich woblerów są też dobre Gembale. Małe woblerki są rewelacją kleniową i jaziową (2-5cm). Zabójczy jest model czarny w żółte kropki. Trzeba uważać na podróbkę Gembala - jest robiona chyba ze styropianu i podczas łowienia pęka od dołu (klejone oddzielnie 2 połówki i wkładany drut). Straciłem tak 2 woblery.

Pozdrawiam Wojtek

W prezencie od osoby niełowiącej dostałem Kenarta Pike 9 cm, koloru zielonego...

Spodobała mi się jego praca w czasie testowania, z pomostu rzucałem tylko po to, aby zobaczyć pracę nowych nabytków... i uznałem pracę tego PIKE za interesującą, teoretycznie pływa do 2,5 m, ale w praktyce na plecionce - do 2 m.

W maju 2008 byłem w Szwecji i okazało się, że jest to najłowniejszy wobler na trola... Mimo tego, że chodził w górnych warstwach wody, to miałem na niego pełno szczupaków... więcej niż na jakikolwiek inny wobler. Były małe i te duże... znaczy 4,2 kg, 6,5 kg i rekordowy - 8 kg/104 cm.

Kotwic nie zmieniałem, ale po paru dniach faktycznie ster odpadł... przykleiłem i czekam na nowy sezon. Mam tylko pytanie : gdzie te Kenarty można w Warszawie kupić?

Trzeba uważać na podróbkę Gembala - jest robiona chyba ze styropianu i podczas łowienia pęka od dołu (klejone oddzielnie 2 połówki i wkładany drut). Straciłem tak 2 woblery.

Pozdrawiam Wojtek

Problem bierze się stąd że są Gębale i Gębale - tzn. prawdziwe robi Ireneusz Gębski, syn Henryka i są robione przez Krzysztofa Gębskiego,który wykorzystuje zbieżność nazwisk. Na opakowaniu powinno być napisane czyje są.

Pablom masz racje. Oryginalne gębale kupowałem z metką w opakowaniu, a te drugie luzem. Leżały w gablocie na korku( w sklepie twierdzili, że to gębal). Po paru łowieniach się po prostu rozkleiły na pół (nie lubią wody?).Mam jeszcze te stare gębale robione przez Henryka i są super łowne, mam też robione przez syna i się różnią wykonaniem. Pierwsze mają mocniejsze stery i kotwice.

Pozdrawiam Wojtek

Co do preferencji jazia do małych przynęt...

Nie zawsze tylko małe są skuteczne, miałem nad wisłą kilka takich sytuacji że dopiero zastosowanie 4-4,5cm baryłki prowokowało je do brania.

...i może jest to właśnie wyjątek potwierdzający regułę. Mądre książki sugerują zacząć od najmniejszych z małych, a gdy efektów brak kombinować... ostatecznie to ryba decyduje co jej smakuje... my tylko kucharzymy...

p/s... moje dzisiejsze wycieczki zaowocowały: 1 kenartem, 1 salmiaczkiem i niespodziewanie, lub raczej nieplanowanie 2 krakuskami... niestety większość małych kenartów była tonąca i wybór był prawie żaden...

Może po prostu się wproszę i sam sprawdzę czy gustują :D?

Serdecznie zapraszam... biorąc jednak pod uwagę moje mizerne doświadczenie, to raczej ja będę czuł się gościem :D .

A jakie konkrety miały paść :D. Skoro mam brać pod uwagę zapis to czuję się zaproszony :D

Ale jak pisałem starczy offtopa i jak mamy coś na ten temat napisać to proponuję priv. Temat dotyczy zupełnie czegoś innego...

(...) Mądre książki sugerują zacząć od najmniejszych z małych, a gdy efektów brak kombinować...

Na temat mądrych książek to możemy podyskutować... Znam takiego jednego Arka - Zanderix go zwą. Uwielbia łamać utarte teorie...

A poza tym ryby to przyroda i nie czyta mądrych książek :D

Pablom to było na metce. Woblerki kupuje w strunowych torebkach i kosztują 10-12zł. Kupiłem takie trzy - 5cm (czarny w żółte, czarny w białe i czarny w zielone kropki). Wszystkie trzy rozkleiły się od dołu. Czy to przypadek?

Postaram się je uratować - zalać chcę miejsce nacięcia pod drut i kładąc na to lakier.

A poza tym ryby to przyroda i nie czyta mądrych książek...

Tyle tylko, że przyroda działa według pewnych ewolucyjnie utrwalonych reguł, których poznanie i zrozumienie jest (czy też może być) kluczem do sukcesu... Pytanie tylko: czy potrafimy odpowiednio je zinterpretować i właściwie wykorzystać. Ja niestety tej wiedzy nie posiadłem, Arek widocznie tak...

Zanderixa pamiętam z jego fenomenalnych kleni, łowionych na executory (lub coś w tym klimacie), czyli wobki niemałe (choć to kwestia punktu odniesienia) - ale i ryby nieprzeciętne... poza tym jakieś szczupłe konkret i big okonie... jazi nie kojarzę... szkoda, że tak rzadko tu zagląda...

Jakiekolwiek nasze dywagacje są tylko i wyłącznie naszą siatką pojęciową nałożoną na przyrodę. Historia pokazuje jak bardzo potrafimy się mylić w swoich twierdzeniach. To, że coś na m się sprawdziło, nie oznacza jeszcze prawidłowości a najwyżej sprawdzalność w warunkach które dostrzegamy.

Ale znowu nie jest to na temat :D

Jakiekolwiek nasze dywagacje są tylko i wyłącznie naszą siatką pojęciową nałożoną na przyrodę. Historia pokazuje jak bardzo potrafimy się mylić w swoich twierdzeniach. To, że coś na m się sprawdziło, nie oznacza jeszcze prawidłowości a najwyżej sprawdzalność w warunkach które dostrzegamy.

Ale znowu nie jest to na temat :D

Jak rany. Sławek :lol:

Osobiście łowiłem kilkoma modelami tego producenta. Pracują fajnie, wykonanie niezłe. Stery, jak na piankowy korpus, standard -słaby punkt.

Inna rzecz. Nie pamiętam bym kiedyś coć na nie złowił. No ale może to wina pustych łowisk nie przynęty.

Gdy jednak, w ostatnim sporym (ok. 9cm i lotnym) woblerku, o wężowej akcji, wyłamałem kolejny ster, straciłem wszelkie, kiedyś pokładane nadzieje.

Gloogi, o podobnie gó....nych sterach, przynajmniej czasem coś zagryzie. Zanim wyłamię ster ;)

• 1 rok później...

obecnie mnoj ulubiony model to Kenart Sneck. Takie skrzyzowanie wobka trociowego z pstrągowym. Smukły glębokoschodzący - po nawinięciu tasmy na kotwiczke brzuszna schodzi jeszcze glębiej i nie specjalnie odbija się to na akcji wobka. Zdecydowanie w tej cenie (ok 12 pln) to moj faworyt.

@jerry, troszkę tu o nich było:

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=8039&amp ;prevloaded=1&&start=0

Choć offtop te?ź się wkradł

A co do samych Konart?łw. Miałem kiedyś parę. Parę chodziło, w miarę, kilka nie za bardzo...Więc przestałem sobie nimi zaprzątać głowę.

Pozdrawiam

Kamil