Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik do pontonu?

beny1655

Pytanie

Witam,

Mam pytanie Panowie do Was.

Chcę zakupić ponton kolibri 280 i jakiś silnik elektryczny do niego.(nic nadzwyczajnego tak aby mi wystarczył na sporadyczne wypady) Jaki silnik i jakie akumulatory mam wybrać bo jestem zielony.

Akweny po jakich będę pływał to maksymalnie zbiorniki o powierzchni 60 ha . Metoda to dopłynięcie w daną miejscówkę, troling sporadycznie.

PS. A może zaproponujecie jakiś inny zestaw do pływania.

Dzięki Bartek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No i się właśnie zastanawiam teraz czy taki duży jest mi potrzebny. Może lepiej 55 lbs... Ja potrzebuję tylko się przemieszczać z miejsca na miejsce bez ultra prędkości. Albo w ogóle jeszcze słabszy i dwie baterie. Przecież nawet 40lbs pociągnie te 300 kg. Źle mówię?

Źle. Jak taką wodę rozbuja to będziesz jak najszybciej się w trzcinach znaleźć. Znam to z autopsji. Nieraz uciekałem.

• 0

nie musi być najmocniejszy-ale rozglądaj się conajmniej za 55lb-jest spory wybur tych silników.i nie wierz we wszystko co pisze sprzedawca.silnik 30lb ruszy jednostkę 600kg ale pływanie będzie raczej przypominało manewry barki niż mobilne pływanie.

Edytowane przez busz231
  • Like 1

• 0

Odświeże temat.Zastanawiam się nad kupnem pontonu kolibri 2,7m lub 3m z twardą podłogą i myślę jaki silnik by do tego pasował.Myślałem nad Hawsing Osapian 45lbs lecz chciałbym żeby z tym silnikiem komfortowo pływało się także łodzią 4m lecz nie wiem czy do takiej łódki nie będzie za słaby? Głównie jednak pływałbym pontonem,co do wielkości łowisk to głównie zalew sulejowski czyli woda dość duża. Proszę o jakieś rady w tym temacie.

Edytowane przez Przemek J

• 0

Odświeże temat.Zastanawiam się nad kupnem pontonu kolibri 2,7m lub 3m z twardą podłogą i myślę jaki silnik by do tego pasował.Myślałem nad Hawsing Osapian 45lbs lecz chciałbym żeby z tym silnikiem komfortowo pływało się także łodzią 4m lecz nie wiem czy do takiej łódki nie będzie za słaby? Głównie jednak pływałbym pontonem,co do wielkości łowisk to głównie zalew sulejowski czyli woda dość duża. Proszę o jakieś rady w tym temacie.

Na łódź 4m bierz 55/60z maxymizerem, nawet się nie zastanawiaj. Jest z potrójną śrubą i grubymi kablami, sam takiego będę brał tylko jeszcze nad akumulatorami myślę.

• 0

Witam, wczoraj odebrałem ponton. Teraz czas kupić silnik. Do tej pory myślałem wyłącznie o elektryku - wygoda przewozenia, cisza, niemal bezobsługowa eksploatacja. Na małych jeziorkach gdzie też łowimy wyło by ok. Ale w planach mamy też nieco większe jeziora (np to https://pl.wikipedia.org/wiki/Loch_Katrine).Łowimy tylko na jeziorach w Szkocji. Na morze nie bedziemy sie tym zapuszczać. Z reguły jeziora są w dolinach, więc z wiatrem raczej problemu ne ma. Tyle że woda zawsze zimna.. jak to w górach.

O elektryku myślałem o takim - Osapian 40 lb.

Ale na większe jeziora nie da rady raczej, bynajmniej nie z jednym aku (jak już to max 120Ah)

Stąd myśl o spalinowym silniku. A w tej dziedzinie wiem bardzo niewiele.

Nie chodzi o szybkie pływanie, wiec takie 3.5 bhp spokojnie da rade, zwłaszcza że są ograniczenia na niektórych wodach do 4 bhp.

Wożone to wszystko będzie w moim kombiaku - po złożeniu siedzeń weszły by mi z 3 takie pontony, więc miejsca troche jest.

Myślałem o 2 suwie. Ponoć można transportować na leżąco, i lżejsze.

Mógłby mi ktoś pomóc podjąć decyzję, podając plusy i minusy takiego małego spaliniaka? Koszt silnika takiego to mniej wiecej tyle co minn kota 55lb..Tyle że nie trzeba kupować drogiego aku i drogiego prostownika..Więc spalina tańsza przy zakupie. Ceny paliwa pomijam. 

Jak toto się przewozi, czy nie zaleje auta paliwem (wycieki z silnika?), jakie to glośne? Jak wygląda kwestia eksploatacji i obsługi. Jak ma być za dużo kłopotu to zostaniemy przy elektryku..

Z góry dzięki

Pawel

• 0

To wszystko zależy, czy chcesz kupić nowy czy używany silnik i jakim budżetem dysponujesz? Ja ze swojej strony proponuję coś w granicach 5-6KM z wbudowanym wewnętrznym zbiornikiem paliwa. Takie silniki znajdziesz w ofercie Yamahy, Tohatsu, Suzuki. Używki spokojnie do 2000-2200zł dostaniesz. Nowe to już kwoty od 3000zł w górę.

Sam zakupiłem w zeszłym sezonie używanego Marinera (silnik robiony przez Tohatsu) za 1900zł do mojego KM360D

Paliwo często wycieknie i zawsze śmierdzi potem w aucie, to już norma. Jeśli ktoś ma auto typowo wędkarskie, to mniejszy problem. Gorzej, jak ma się tak jak ja, jedno auto rodzinne. Wtedy żona zaczyna się czepiać, że w środku śmierdzi wachą, że coś usyfione smarem. Aby nic się nie wylało, trzeba by przewozić silnik w pionie, czyli za siedzeniami przednimi go ulokować. A nie zawsze tak można. Niby można zawinąć w folię czy worki jakieś ale syf i tak zostanie.

Ja z wygodny i z powyższych powodów dokupiłem elektryka 45lb + 100Ah, bo na większości moich łowisk nie trzeba spaliny (a niektóre nawet są strefą ciszy). Do tego pływam po małych akwenach.

Zastanawiam się nawet, czy nie sprzedać tego Marinera, bo przez większość sezonu będzie wisiał w piwnicy pewnie, a jedynie elektryk będzie w użyciu. Dokupię wtedy drugi aku i po sprawie.

Edytowane przez Żbiku

• 0

Dwusuwa nie polecam, trzeba robić mieszanke, pali dużo więcej paliwa.

Jego plusy to niska waga i łatwość transportu.

Czterosow jest dużo lepszy, ciszej pracuje, mniej pali.

Wozić go można na jednej stronie, nie ma z tym żadnego problemu. Sam wozilem suzuki 15hp w VW bora.

Jak dla mnie spalina zawsze będzie lepsza niż elektryk, bierzesz 5l paliwa że sobą i nigdy nie staniesz.

Edytowane przez Lukasz82

• 0

3,5 hp Mercury czterosow waży 17 kg. Wciąż dużo mniej niż dwa aku i elektryk.

Kupuj spaline nie Lowisz w Polsce zebyś musiał męczyć się na elektryku.

Dodaj paliwo do zbiornika wewnętrznego + paliwo na zapas i masz to samo co akumulator w elektryku.

Nie mowię, ze elektryk jest lepszy ale zdecydowanie mniej "brudny", łatwiejszy w transporcie i cichszy. Spalina bedzie wydajniejsza (mając zapas paliwa możemy non stop pływać) i zapewne trochę mocniejsza (choć nie wiem jak porównać spaline 3,5KM z elektrykiem 50-55lb)

• 0

Dodaj paliwo do zbiornika wewnętrznego + paliwo na zapas i masz to samo co akumulator w elektryku.

Nie mowię, ze elektryk jest lepszy ale zdecydowanie mniej "brudny", łatwiejszy w transporcie i cichszy. Spalina bedzie wydajniejsza (mając zapas paliwa możemy non stop pływać) i zapewne trochę mocniejsza (choć nie wiem jak porównać spaline 3,5KM z elektrykiem 50-55lb)

Spalina będzie kilka razy mocniejsza. Taki elektryk ma niecałego konika. 

• 0

Ja bym wybrał spalinę. Yamahy 4suwy możesz kłaść jak chcesz i nic się nie wyleje. 

4,5 i 6km ważą tyle samo. Z tego co pamiętam 27kg. Elektryk też waży, do tego aku 130Ah pewnie ze 40kg.Też pewnie się trochę ładuje.

Jeśli już zdecydujesz się na elektrya to radziłbym kupić 2 mniejsze/lżejsze aku.  

• 0

A co ma spalinówa do trolowania?? ja troluje 6 konnym 4-suwem i też rybki biorą, przeważnie łowię głęboko zaznaczam. 

Hałas przez cały dzień. A tak cieszysz się ciszą. Poza tym bez problemu możesz trolować 2-2,5 km/h.

Na silniku 55 lbs osiągniesz prędkość około 8 km/h na full natomiast silnikiem spalinowym około 15 km/h wiec jest spora różnica :)

Mnie się nigdy nie udało. A pływałem na wielu jednostkach i dwóch silnikach 55 LB. Chyba że z dużym wiatrem lub z prądem.