Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik do pontonu?

beny1655

Pytanie

Witam,

Mam pytanie Panowie do Was.

Chcę zakupić ponton kolibri 280 i jakiś silnik elektryczny do niego.(nic nadzwyczajnego tak aby mi wystarczył na sporadyczne wypady) Jaki silnik i jakie akumulatory mam wybrać bo jestem zielony.

Akweny po jakich będę pływał to maksymalnie zbiorniki o powierzchni 60 ha . Metoda to dopłynięcie w daną miejscówkę, troling sporadycznie.

PS. A może zaproponujecie jakiś inny zestaw do pływania.

Dzięki Bartek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Faktycznie. Śruba MinnKoty mimo tego że jest dwupłatowa jest bardzo dobrą konstrukcją. Praktycznie nie łapie zielska.

Trochę lapie jak sie przedziera przez podwodne zarosla;) Ale wystarczy zatrzymać silnik i następnie dac pełna moc, lub zblizyc srube do powierzchni i dodac mocy, i cale zielsko jest momentalnie pociete na salatke;)

• 0

Trochę lapie jak sie przedziera przez podwodne zarosla;) Ale wystarczy zatrzymać silnik i następnie dac pełna moc, lub zblizyc srube do powierzchni i dodac mocy, i cale zielsko jest momentalnie pociete na salatke;)

Porównaj do innych z prostymi płatami. Widać różnicę. Aż dziw bierze że tego nie kopiują. Może dlatego że taka "połamana" śruba jest sporo droższa w produkcji.

• Like 1

• 0

Panowie. W zasadzie myślałem o elektryku osapian 55 lbs, ale silnik plus dobry aku plus dobra ładowarka to już około 1500 zł. I dlatego zwracam się do Was z zapytaniem czy dokładając 5 stów czyli dysponując kwotą 2000 zł. zakupię już jakiś rozsądny silnik spalinowy na nie duże jeziorka i małe rzeki, który posłuży kilka sezonów ?

• 0

Jeśli w grę wchodzą również rzeki to najrozsądniej jest kupić silnik spalinowy. Za 2tysie spokojnie można rozglądać się w dwusuwach do 5-6KM. Znaleźć w tej cenie silnik czterosuwowy będzie trudniej, ale może się udać. Mowa oczywiście o silnikach uzywanych.

Edytowane przez thug

• 0

Panowie. W zasadzie myślałem o elektryku osapian 55 lbs, ale silnik plus dobry aku plus dobra ładowarka to już około 1500 zł. I dlatego zwracam się do Was z zapytaniem czy dokładając 5 stów czyli dysponując kwotą 2000 zł. zakupię już jakiś rozsądny silnik spalinowy na nie duże jeziorka i małe rzeki, który posłuży kilka sezonów ?

Jeśli nie pływasz po wodach objętych strefą ciszy i nie przeszkadza ci hałas za pleacami to spalina będzie lepszym rozwiązaniem.

Silniczek 2,5 KM będzie mocniejszy 2-3 krotnie od elektryka 12V.

• 0

W takim razie jakiego konkretnie silniczka szukać ? A może takie ustrojstwo jak to z linku na trzy czy może nawet cztery sezony wystarczy ?

http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-spalinowy-5-8km-do-lodki-pontonu-i6714615699.html

• 0

W takim razie jakiego konkretnie silniczka szukać ? A może takie ustrojstwo jak to z linku na trzy czy może nawet cztery sezony wystarczy ?

http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-spalinowy-5-8km-do-lodki-pontonu-i6714615699.html

to kosiarka nie silnik i trzeba pływać w ochraniaczach na uszy, na giełdzie znajdziesz po 1500 zł 2,3KM 4T, a jak pisał  Andrzej za 2000 zł 5-6KM 2T

Edytowane przez wuran

• 0

Już go wypatrzyłem :-) gdyby nie fakt, że to jedyny post tego użytkownika zapewne poprosiłbym kogoś z tamtych okolic o oglądnięcie tego silnika.

A może jest ktoś kto mi go sprawdzi w miarę posiadanych możliwości ?

Edytowane przez SlawekNikt

• 0

Już go wypatrzyłem :-) gdyby nie fakt, że to jedyny post tego użytkownika zapewne poprosiłbym kogoś z tamtych okolic o oglądnięcie tego silnika.

A może jest ktoś kto mi go sprawdzi w miarę posiadanych możliwości ?

http://jerkbait.pl/topic/87251-silnik-zaburtowy-mercury-25-km/

• 0

Jeśli miałbym coś doradzić to sugeruję abyś poszukał 2T 5-6 koni. W tej cenie spokojnie jest w czym wybierać. Jakaś Yamaszka lub Mercury/Mariner i będziesz miał spokojne przemieszczanie  po akwenach. Czasem trafiają się też 4T w tej cenie , ale z nimi już trzeba uważać.

• 0

Do spokojnego pływania polecam Yamaha F2.5 , przepływałem taka wiele sezonów i jestem bardzo zadowolony.

Silnik jest cichy odpala zawsze i bez wysiłku, można powiedzieć że "wąch" paliwo.

Za 2000 bedziesz miał praktycznie nowy silnik. I jeszcze jedno jest to silnik stosunkowo lekki więc nie trzeba sie dużo namęczyć z przewozem.

• 0

Do spokojnego pływania polecam Yamaha F2.5 , przepływałem taka wiele sezonów i jestem bardzo zadowolony.

Silnik jest cichy odpala zawsze i bez wysiłku, można powiedzieć że "wąch" paliwo.

Za 2000 bedziesz miał praktycznie nowy silnik. I jeszcze jedno jest to silnik stosunkowo lekki więc nie trzeba sie dużo namęczyć z przewozem.

A jak taki silnik sprawuje się w trolu?

• 0

Przepływałem na nim kawał wody w trollingu i sprawdzał się do tego wyśmienicie (jest cichy i można pływać w różnych zakresach prędkości). Zależy jeszcze do jakiej łodzi/pontonu bedziesz go używał. Ja pływałem na pontonie BUSH K360 i w trollingu sprawował się lepiej niż mój obecny silnik F9.9 którym czasami nie mogę osiągnąć odpowiednio niskiej prędkości (np płynąc z falą). Pływałem nim po większości jezior mazurskich jak również po Wiśle i Turawie.

Jest jeszcze podobny silnik z Hondy 2.3 KM ale jest chłodzony powietrzem i jest sporo głośniejszy.

• 0

Dzis byl szybki test silnika Epropulsion spirit 1.0

Jednostka : detka 3,6m, alu podloga, kil

Obciazenie laczne : 200kg - 2 osoby

Warunki : Spora fala

Pierwsze Wrazenia: Silnik jest poprostu cichy... :) nic nie burczy , sterowanie predkoscia śruby od 0 do maksymalnych obrotow . Vmax uzyskane 8,3km/h zarowno pod fale jak i z fala. Ta sama predkosc przy 1 osobie.

Montaz silnika , tranasport, zakladanie/zdejmowanie  akumulatora pierwsza liga. Nie trzeba targac jak przy 2hp 60kg olowiu.... W porownaniu do 2 hp haswing jest szybszy okolo 1km/h. Zdiecia ponizej pokazuja zuzycie energi przy danej predkosci

post-55026-0-65835600-1513954260_thumb.jpg

post-55026-0-48676700-1513954261_thumb.jpg

post-55026-0-33241100-1513954262_thumb.jpg

post-55026-0-03573200-1513954263_thumb.jpg

post-55026-0-52870100-1513954264_thumb.jpg

post-55026-0-12736000-1513954265_thumb.jpg

post-55026-0-04836100-1513954266_thumb.jpg

post-55026-0-70030900-1513954266_thumb.jpg

post-55026-0-59839300-1513954267_thumb.jpg

post-55026-0-57038600-1513954268_thumb.jpg

• Like 3