Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik do pontonu?

beny1655

Pytanie

Witam,

Mam pytanie Panowie do Was.

Chcę zakupić ponton kolibri 280 i jakiś silnik elektryczny do niego.(nic nadzwyczajnego tak aby mi wystarczył na sporadyczne wypady) Jaki silnik i jakie akumulatory mam wybrać bo jestem zielony.

Akweny po jakich będę pływał to maksymalnie zbiorniki o powierzchni 60 ha . Metoda to dopłynięcie w daną miejscówkę, troling sporadycznie.

PS. A może zaproponujecie jakiś inny zestaw do pływania.

Dzięki Bartek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Też miałem tak robić. Nawet kupiłem dwa AGM-y. Ale odpuściłem. Za dużo komplikacji z połączeniami. Trojan 115 waży 27 kg i wytrzyma tyle ile te żelówki. 

Andrzej o czym TY mówisz, jakie komplikacje. Zrobiłem sobie śrubki motylki i to mosiężne(szpilka + motylek - palnik gazowy i lutowanie. Nawet nie potrzeba mi kluczyka.

Zakręcić 2 motylki więcej jak przy Twoim jednym trojanie to komplikacje?

Wolę 2 motylki zakręcić więcej jak j...ć jak galernik klocek 33kilowy.Jak nawet zapodasz w ręce po 18kg na dwie strony to inny świat rozłożonego ciężaru.

Na 120Ah spokojnie 10A Schumacher wystarczy.

• 0

E tam ... ja mam 75 i 100 żelowe i noszę oba jednocześnie ...

Żadnej tragedii nie ma i da się z tym śmiało iść z parkingu do pontonu ...

A jak ktoś nie daje rady to są 2 wyjścia

1. Lepsze wg mnie siłownia :D

2. wózki transportowe :D

• Like 1

• 0

Jak byłem w Twoim wieku to brałem po worku cementu 50kg do każdej ręki a nie 25kg akumulator :P .

• 0

Jak byłem w Twoim wieku to brałem po worku cementu 50kg do każdej ręki a nie 25kg akumulator :P .

Popieram Józek. 10 lat temu u mnie też tak było. ;)

• Like 1

• 0

akurat u nas wiekszosc wozi mimo wszystko na wozkach pontony , pewnie spuszczają też ale ile to roboty , nie wiem ja kiedys zaczynałem też od pontonu póżniej były łódki - kilka przerobiliśmy i zawsze jakoś miałem obawy że im większa tym bardziej będzie przekopane to zwodowac . teraz pływam na trackerze 6m i chyba najmniej roboty z wrzuceniem i wyciągnięciem mam . ogólnie polecam każdemu - jest miejsce i na kuchenke i na mały barek jak skonczy sie wędkowanie >>>  

• 0

oczywiście na co poniektórych wodach mam tylko problem ,bo musze podczepiac silnik 5 km dodatkowo , co uważam za bezsens , bo tak cichego silnika jaki mam teraz 50 km mercurego to można szukac ze swieczką , a nieraz odpalam 5 - w 4 suwie -- to aż sie śmieje ile bezsensownych przepisów mamy na wodzie --- no ale to już dyskusja na inny temat

• 0

oczywiście na co poniektórych wodach mam tylko problem ,bo musze podczepiac silnik 5 km dodatkowo , co uważam za bezsens , bo tak cichego silnika jaki mam teraz 50 km mercurego to można szukac ze swieczką , a nieraz odpalam 5 - w 4 suwie -- to aż sie śmieje ile bezsensownych przepisów mamy na wodzie --- no ale to już dyskusja na inny temat

Niestety, ale się z Tobą zgadzam całkowicie :). Ja używam 50 Suzuki i nie raz się zastanawiam czy silnik pracuje czy zgasł ;)

• 0

Witam, Usiłuję skompletować silnik elektryczny, akumulator oraz ładowarkę. Obecnie pływam pontonem kolibri 280 zwykle we dwójkę z kumplem po średnich jeziorach około 50-70 ha. Zależy mi żeby zestaw obsłużył także łódeczkę lake fox 320 lub river fox 390 bo mam nadzieję za dwa lata kupię. Po przeglądnięciu i przeczytaniu kilku rozmów na różnych forach wybrałem kilka urządzeń. Prosiłbym o opinię i może ewentualne komentarze lub może inne propozycje ale w podobnych cenach. Chciałbym się zmieścić 1500-1700 zł.

http://www.sklep.phoenix-fishing.com/silnik-elektryczny-yomoto-easy-nowosc-2012-p-871.html?cPath=52

http://odplyniesz1.home.pl/pl/p/SILNIK-ELEKTRYCZNY-NERAUS-A-58-LBS-GRATIS/189 - tu wybrałem aż 58lbs bo tylko przy tej wielkości są 3 płaty przy śrubie.

http://www.echosonda.pl/product_info.php?products_id=309

http://sklep.prostowniki-akumulatory.pl/akumulator-100ah-720a-zap-energy-plus-96007-p-277.html

http://sklep.prostowniki-akumulatory.pl/ladowarka-automatyczna-12v-15a-est-516-p-68.html

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

• 0
  • 0

Na pewno Yomoto niż ten drugi, nawet go nie dotykaj.

Ładowarkę weź 7 etapową z funkcja odsiarczania

Aku z uwagi na wagę brałbym żelowy

Aku z uwagi na wagę brałbym kwasowy. Żelowe dużo cięższe przy tej samej pojemności. I wiele droższe.

Tej ładowarki nie bierz. Weź na przykład Yato 15A.

Dołoż do silnika z maksymizerem. Lepszy 45 z maksymizerem niż 55 bez. 

• 0

To nie prawda, że tylko minn kota posiada maksymizer i błędem jest poszukiwanie silnika z uwzględnieniem 3 płatów. Najmocniejsza dostępna do niedawna minn kota 55lbs z maksymizerem posiada 2 płatową śrubę i po testach jest lepsza niż 3 płatowa, którą mam w swoim 55lbs silniczku, nie widać  specjalnie różnicy w prędkości a nie ciągnie tyle prądu i nie plącze się w zielsku pływając po płyciznach. Śruba przede wszystkim ma być dobrana do mocy silniczka.