Skocz do zawartości

Błystki Mepps

wislokowy88

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym zapytac o strzemiaczka stosowane przez Mepps'a.

Jako jedna z nielicznych firm stosuje tylko zginane (Folded) strzemiaczka.

Duzo obrotowek sam "krece" i uzywam przewanie tych "stirrup", czyli z drutu w ksztalcie litery C.

Moje pytanie: ktore lepsze ?.

Na ktorych strzemiaczkach obrotowki lepiej "chodza" ?.

Edytowane przez leslaw

Chcialbym zapytac o strzemiaczka stosowane przez Mepps'a.

Jako jedna z nielicznych firm stosuje tylko zginane (Folded) strzemiaczka.

Duzo obrotowek sam "krece" i uzywam przewanie tych "stirrup", czyli z drutu w ksztalcie litery C.

Moje pytanie: ktore lepsze ?.

Na ktorych strzemiaczkach obrotowki lepiej "chodza" ?.

To czy dobrze czy źle chodzą i jak startują zależy głównie od paletki: jej kształtu, tłoczenia i łożyskowania, a także od obciążenia obrotówki.

Obydwa wymienione przez Ciebie rodzaje strzemiączek są dobre, bo nie tylko dobrze się obracają na osi błystki, ale mają dużą sztywność podłużną.

Ten ostatni parametr jest ważny szczególnie w błystkach, w których istnieje możliwość wymiany kotwiczki czyli z Meppsów np. Aglia TW, Comet De-Ho, Lusox GV - ostatnia wersja.

Na tą właściwość strzemiączka zwróciłem uwagę gdy w czasie wymiany kotwiczki, w konkurencyjnej ale znakomitej błystce, zgiąłem strzemiączko tak, że musiałem go prostować.

• 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Taka ciekawostka. Ostatnio sporo nagrywałem pod wodą w slow motion i na filmiku poniżej widać jak mocno skręcana jest żyłka przez obrotówkę (meppsa) Byłem w szoku jak to obejrzałem.  Mi jako konstruktorowi blaszek udało mi się zupełnie ten problem w moich blaszkach wyeliminować (w moim wątku są filmy z moimi wyrobami) 

• Like 2

Witam, często łowię na meppsy , mam ich dużo w pudełkach , to co pokazałeś na filmie, zaobserwowałem tylko w serii black fury (w różnych rozmiarach).

Generalnie ,seria , którą wielu kolegów wychwala itd jak dla mnie najsłabsza z Meppsa z takimi właśnie problemami.

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

A czy łowił ktoś z kolegów błystkami mepps long cast w rozmiarze 3-4? Nadadzą się one do łowienia z brzegu szczupaków na głębokiej żwirowni (8-12m)? Trudno cokolwiek znaleźć na ich temat a tanie nie są więc wolał bym nie kupować kota w worku. Chodzi mi głownie o wrażenia z ich pracy, czy łatwo startują etc. 

A czy łowił ktoś z kolegów błystkami mepps long cast w rozmiarze 3-4? Nadadzą się one do łowienia z brzegu szczupaków na głębokiej żwirowni (8-12m)? Trudno cokolwiek znaleźć na ich temat a tanie nie są więc wolał bym nie kupować kota w worku. Chodzi mi głownie o wrażenia z ich pracy, czy łatwo startują etc. 

Do takiego łowiska lepiej zastosować błystki z przednim obciążeniem, np. Mepps Lusox.

Kupując kilka wielkości, można gdy zachodzi taka potrzeba, założyć obciążenie z większej błystki, aby przynętę prowadzić na większej głębokości, lub odwrotnie. 

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Podrzucę taki wątek do dyskusji. Czy tylko u mnie w sklepie wędkarskim ceny meppsów są takie wysokie. Wczoraj zajrzałem uzupełnić pudełko i interesowała mnie Aglia Polonia w rozmiarze 5. Cena zbiła mnie z nóg 29.50 zł. Mniejsze rozmiary też drogie np. Aglia-e nr 3 22.50 zł... wiem że MEPPS się zawsze cenił ale szok... kupiłem D.A.M. bo ceny dla mnie nieakceptowalne...

Ile i jakich błystek potrzebujesz?

Czekam na info na priv.

Powidz mi czy w Meppsie lub Rublex występowały/ występują longi bez korpusu? Bo ciągle kupuję z korpusem i muszę je przerabiać.

Ameryki chyba nie odkryję ale szczupaki u mnie, na wodzie stojącej zdecydowanie częściej atakują właśnie longi i to te które bardzo wąsko pracują.

• Like 1

Powidz mi czy w Meppsie lub Rublex występowały/ występują longi bez korpusu? Bo ciągle kupuję z korpusem i muszę je przerabiać.

Ameryki chyba nie odkryję ale szczupaki u mnie, na wodzie stojącej zdecydowanie częściej atakują właśnie longi i to te które bardzo wąsko pracują.

Dla mnie przerabianie błystek, a właściwie dostosowywanie ich do konkretnego łowiska, to standard - prawie w ogóle nie łowię na błystki zbrojone fabrycznie.

Nigdy nie widziałem longów Mepps ani Rublex w wersji bez korpusu, czyli z korpusem igielitowym - jak w Mepps Winner czy sprężynkowym - jak w Rublex Ondex.

Można skorzystać z tych patentów, ale ja częściej zakładam lekkie koraliki plastikowe, zwłaszcza na "zadeptane" łowiska - uważam po prostu, że są łowniejsze.

Pozdrawiam

• Like 2