leslaw Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 (edytowane) Chcialbym zapytac o strzemiaczka stosowane przez Mepps'a.Jako jedna z nielicznych firm stosuje tylko zginane (Folded) strzemiaczka.Duzo obrotowek sam "krece" i uzywam przewanie tych "stirrup", czyli z drutu w ksztalcie litery C.Moje pytanie: ktore lepsze ?.Na ktorych strzemiaczkach obrotowki lepiej "chodza" ?. Edytowane 30 Września 2019 przez leslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Możesz podać źródło z Francji?Cześć!Ja kupowałem tu:https://motillon-peche.fr/en/857-meppshttps://www.le-coin-du-pecheur.com/marque/mepps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Chcialbym zapytac o strzemiaczka stosowane przez Mepps'a.Jako jedna z nielicznych firm stosuje tylko zginane (Folded) strzemiaczka.Duzo obrotowek sam "krece" i uzywam przewanie tych "stirrup", czyli z drutu w ksztalcie litery C.Moje pytanie: ktore lepsze ?.Na ktorych strzemiaczkach obrotowki lepiej "chodza" ?.To czy dobrze czy źle chodzą i jak startują zależy głównie od paletki: jej kształtu, tłoczenia i łożyskowania, a także od obciążenia obrotówki.Obydwa wymienione przez Ciebie rodzaje strzemiączek są dobre, bo nie tylko dobrze się obracają na osi błystki, ale mają dużą sztywność podłużną.Ten ostatni parametr jest ważny szczególnie w błystkach, w których istnieje możliwość wymiany kotwiczki czyli z Meppsów np. Aglia TW, Comet De-Ho, Lusox GV - ostatnia wersja.Na tą właściwość strzemiączka zwróciłem uwagę gdy w czasie wymiany kotwiczki, w konkurencyjnej ale znakomitej błystce, zgiąłem strzemiączko tak, że musiałem go prostować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 25 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 (edytowane) Ostatnio udało mi się kupić meppsy GV o zmiennej geometrii skrzydełka.W dodatku jest to ostatnia generacja tej obrotówki, w której jest możliwość wymiany kotwiczki. Edytowane 25 Października 2019 przez MieczysławS 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Oryginały z "tamtych" lat, max lata 90' W takich pudełkach w jakich były wykorzystane. _____ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JimbeamPK Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Witam, Zamówiłem ze sklepu internetowego obrótówki mepps lusox. Nie maja one obciążonego korpusu tylko takie ciężarki w kształcie głowy ryby na drucie z 2 oczkami. Ktoś podpowie jak to się zakłada/dowiązuje? Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 przyginasz drucik, przesuwasz obciążenie, zakładasz lusoxsa, zasuwasz obciążenie, odginasz drucik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JimbeamPK Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Dobrze rozumiem że mam to założyć na przypon? Czy tym 1 kółkiem przełożyć przez ramię kotwicy a drugie gdzieś z przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianosum Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Poleci ktoś sprawdzone źródło do zakupy meppsow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Ile i jakich błystek potrzebujesz?Czekam na info na priv. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chulo Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Taka ciekawostka. Ostatnio sporo nagrywałem pod wodą w slow motion i na filmiku poniżej widać jak mocno skręcana jest żyłka przez obrotówkę (meppsa) Byłem w szoku jak to obejrzałem. Mi jako konstruktorowi blaszek udało mi się zupełnie ten problem w moich blaszkach wyeliminować (w moim wątku są filmy z moimi wyrobami) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lancerevo99 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Witam, często łowię na meppsy , mam ich dużo w pudełkach , to co pokazałeś na filmie, zaobserwowałem tylko w serii black fury (w różnych rozmiarach).Generalnie ,seria , którą wielu kolegów wychwala itd jak dla mnie najsłabsza z Meppsa z takimi właśnie problemami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Wystarczy co jakiś czas na sekundę przerwać ściąganie błystki i wtedy błystka obrotowa (dobra błystka) obraca się w przeciwnym kierunku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Wystarczy co jakiś czas na sekundę przerwać ściąganie błystki i wtedy błystka obrotowa (dobra błystka) obraca się w przeciwnym kierunku. Wtedy nawet black fury (ten z problemami) łowi,że aż miło.Generalnie lubię tak pracujące blaszki. Są bardziej łowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domek1995 Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 A czy łowił ktoś z kolegów błystkami mepps long cast w rozmiarze 3-4? Nadadzą się one do łowienia z brzegu szczupaków na głębokiej żwirowni (8-12m)? Trudno cokolwiek znaleźć na ich temat a tanie nie są więc wolał bym nie kupować kota w worku. Chodzi mi głownie o wrażenia z ich pracy, czy łatwo startują etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Long cast - ich żywioł to rzeki o sporym uciągu.Stojąca, głęboka woda to raczej Lusox trójka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JimbeamPK Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Ja łowię takimi na gliniance gdzie głębokość to średnio jakieś 5m. Szybko schodzą na głębszą wodę i idą bliżej dna. Minus to dużo więcej zaczepów. Te moje pracują identycznie jak zwykła Aglia tylko idą głebiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 A czy łowił ktoś z kolegów błystkami mepps long cast w rozmiarze 3-4? Nadadzą się one do łowienia z brzegu szczupaków na głębokiej żwirowni (8-12m)? Trudno cokolwiek znaleźć na ich temat a tanie nie są więc wolał bym nie kupować kota w worku. Chodzi mi głownie o wrażenia z ich pracy, czy łatwo startują etc. Do takiego łowiska lepiej zastosować błystki z przednim obciążeniem, np. Mepps Lusox.Kupując kilka wielkości, można gdy zachodzi taka potrzeba, założyć obciążenie z większej błystki, aby przynętę prowadzić na większej głębokości, lub odwrotnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bootleg Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Podrzucę taki wątek do dyskusji. Czy tylko u mnie w sklepie wędkarskim ceny meppsów są takie wysokie. Wczoraj zajrzałem uzupełnić pudełko i interesowała mnie Aglia Polonia w rozmiarze 5. Cena zbiła mnie z nóg 29.50 zł. Mniejsze rozmiary też drogie np. Aglia-e nr 3 22.50 zł... wiem że MEPPS się zawsze cenił ale szok... kupiłem D.A.M. bo ceny dla mnie nieakceptowalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 U mnie również ceny kosmiczne. Dlatego obrotówki klepię sam. To po pierwsze. Po drugie, to moje blachy o podobnych gabarytach są przynajmniej 2x cięższe. Takie właśnie lubię i chyba rybom które łowię również smakują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chulo Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Wczoraj widziałem longa 5 w sklepie za ponad 50 pln... szaleństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba666 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Dla mnie to już nie ten mepps co kiedyś. Wolę inne marki, tańsze i lepsze ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Ile i jakich błystek potrzebujesz?Czekam na info na priv.Powidz mi czy w Meppsie lub Rublex występowały/ występują longi bez korpusu? Bo ciągle kupuję z korpusem i muszę je przerabiać. Ameryki chyba nie odkryję ale szczupaki u mnie, na wodzie stojącej zdecydowanie częściej atakują właśnie longi i to te które bardzo wąsko pracują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2020 Powidz mi czy w Meppsie lub Rublex występowały/ występują longi bez korpusu? Bo ciągle kupuję z korpusem i muszę je przerabiać. Ameryki chyba nie odkryję ale szczupaki u mnie, na wodzie stojącej zdecydowanie częściej atakują właśnie longi i to te które bardzo wąsko pracują.Dla mnie przerabianie błystek, a właściwie dostosowywanie ich do konkretnego łowiska, to standard - prawie w ogóle nie łowię na błystki zbrojone fabrycznie.Nigdy nie widziałem longów Mepps ani Rublex w wersji bez korpusu, czyli z korpusem igielitowym - jak w Mepps Winner czy sprężynkowym - jak w Rublex Ondex.Można skorzystać z tych patentów, ale ja częściej zakładam lekkie koraliki plastikowe, zwłaszcza na "zadeptane" łowiska - uważam po prostu, że są łowniejsze. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi