Skocz do zawartości

Błystki Mepps

wislokowy88

Rekomendowane odpowiedzi

Powidz mi czy w Meppsie lub Rublex występowały/ występują longi bez korpusu? Bo ciągle kupuję z korpusem i muszę je przerabiać.

Ameryki chyba nie odkryję ale szczupaki u mnie, na wodzie stojącej zdecydowanie częściej atakują właśnie longi i to te które bardzo wąsko pracują.

Dla mnie przerabianie błystek, a właściwie dostosowywanie ich do konkretnego łowiska, to standard - prawie w ogóle nie łowię na błystki zbrojone fabrycznie.

Nigdy nie widziałem longów Mepps ani Rublex w wersji bez korpusu, czyli z korpusem igielitowym - jak w Mepps Winner czy sprężynkowym - jak w Rublex Ondex.

Można skorzystać z tych patentów, ale ja częściej zakładam lekkie koraliki plastikowe, zwłaszcza na "zadeptane" łowiska - uważam po prostu, że są łowniejsze.

Pozdrawiam

Mepps Anguillon jako jedyny z Longów ma igielitowy korpus:

post-52593-0-19733400-1607595711_thumb.jpg

Niestety jest tylko w jednym rozmiarze i na allegro kosztuje prawie 30zł. 

Ja już dawno temu przestałem przerabiać fabryczne świecidełka i łowię skutecznie na blaszki mojego przyjaciela, wspaniałego kompana i skutecznego praktyka. Tu reklama: Demon i wszystko jasne.

Dasz namiar na kumpla?

Marzy mi się Demon odrobinę inaczej

skonfigurowany. Może pomoże. 

Mepps Anguillon jako jedyny z Longów ma igielitowy korpus:

attachicon.gif mepps anguillon.jpg

Niestety jest tylko w jednym rozmiarze i na allegro kosztuje prawie 30zł. 

Istotnie, miałem w czasach studenckich Anguillona 1 (jakieś 42-43 lata temu) jeden egzemplarz tej błyski, ale ze skrzydełkiem chromowanym i cynowanym hakiem, co sugeruje, że była przeznaczona do łowienia w słonej wodzie.

Hak był ponadto zakrzywiony w płaszczyźnie prostopadłej do płaszczyzny ostrza haka, więc w czasie jej prowadzenia w wodzie wykonywał jakieś dziwne esy-floresy. Ponadto był to straszny "nielot", nic na niego nie złowiłem i szybko go sprzedałem nie widząc nawet potrzeby jego przerabiania, bo zwykłych longów meppsa miałem wtedy kilka, i były one znacznie tańsze (może nawet o połowę) od Anguillona.

Błystka była produkowana tylko w jednej wielkości i raczej trudno dostępna (mój egzemplarz kupiłem w Pewexie), dlatego koledze @przemo_w napisałem tak jak napisałem.

p

• Like 2

Ja już dawno temu przestałem przerabiać fabryczne świecidełka i łowię skutecznie na blaszki mojego przyjaciela, wspaniałego kompana i skutecznego praktyka. Tu reklama: Demon i wszystko jasne.

Tobie ta błystka się sprawdza, a mnie się ona nie sprawdziła. 

Miałem dwa egzemplarze jedną nr 1 z białą naklejką w skośne czerwone paski i jedną nr 2 w naturalnym kolorze metalu.

Nr 1 nie obracał się w ogóle, więc odkleiłem tą naklejkę aby obracał się nieco szerzej, ale to nic nie pomogło - wylądowała więc w błystkowym złomie.

Nr 2 mam nadal, obraca się ładnie, ale nie udało mi się go rozłowić, myślałem o zakupie nr 3, ale w tej sytuacji zrezygnowałem z zakupu - mam przecież całą masę innych markowych błystek, z najlepszego okresu ich produkcji, więc nad wodę zabieram jedynie podrasowane pewniaki.

P.s. naklejka jest za to znakomitej jakości, nakleiłem ją na starego srebrnego meppsowskiego longa nr 2 i nadal się trzyma na nim znakomicie, a okonie też doceniają piękno tak udekorowanego longa.

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Witam.

Może znajdzie się ktoś na forum kto posiada Meppsa Shimmy na sprzedaż?

Chociaż jedną sztukę,nie musi być idealna.

Kamil, trochę późno ale Mepps Giant Killer to moja ulubiona szczupakowa obrotówka.

Edytowane przez AdamCh
  • Like 1

• 2 lata później...
  • 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...