Gobio Gobio Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Dokladnie tak -legendem z tymi parametrami łowie klenie / jazie na Wiśle, bolenia na lekko z powierzchni ogarnie, rh10 to max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Tylko używanego Avida w cenie +/- 600-650zł na rynku mało. Dlatego warto mieć w zanadrzu jakiś odpowiednik innej firmy o podobnych parametrach i zastosowaniu. Chętnie posłucham innych propozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locutus85 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Gamakatsu Akilas 270 5-30g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Cholera, jak przyjdę do domu to aż sprawdzę jaką moc ma mój Avid, taki o jakim piszecie do 18g i długi na 2,9m. Faktycznie może się okazać, ze moje wyobrażenie i wyobrażenie patu może się różnić, ale on chyba łowi większe ryby od moich . Jak dla mnie to ten Avid jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Zważywszy, że niejaki Andrzej Lipiński łowi Talonem do 14g, który jest jeszcze delikatniejszy, a wystarczy popatrzeć na jego stronę internetową i zobaczyć jakie bolki z wody wyjeżdżały. Moim kijem rzucałem nawet największa ukleją RH i owszem, nie jest to kij przeznaczony do takich przynęt, ale rzucić się da, a poprowadzenie to już nie problem. Oczywiste jest też to, że ukleja RH to nie wobler SDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Dlatego myślę że ten Avid mi wystarczy Bardziej chodzi mi o alternatywę dla Avida jakbym takowego nie znalazł, niż szukanie czegoś lepszego, mocniejszego. Edytowane 20 Stycznia 2015 przez adrionn911 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Uniwersał rzeczny...Hm...Bardziej szukałbym kija ok.12lb czyli tak 5-20g powiedzmy coś z lamiego, batsona może CD.Jakbyś trafił coś ala CD sunrise 6-24g 6-12lb to by był prawdziwy uniwersał rzeczny.Mam takiego CD zbrojony "na ciężko".Co prawdza na rzece nie łowię ale główki 3-4g z gumkami 4-5cm nieźle fruwały i pewnie już lekkimi wobkami by łowił.Ten avid też powinien się sprawdzić. Edytowane 20 Stycznia 2015 przez Jozi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Mam podobne odczucia jak Patryk co do Avida, to kleniojaziowiec. Bolenia (nie szczeniaka) szkoda tym męczyć , po holu to już prawie filet. A Talon MLXF ma znacznie większego powera w dole przy delikatniejszym szczycie. Gumy prowadzone w toni Avid ogarnie, o jigu, agresywnym poderwaniu raczej trudno myśleć. W moim odczuciu komfort do około 14 g masy przynęty, wobki właśnie w typie jaziowo kleniowych. Coś z 12lb w moderate fast byłoby bliżej tych założeń pomijając jiga. LamiCP1142M? Z potrzeb dałoby się wymodzić 3 patyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Ja też przymierzam się do kupna takiej wędki, gdzie z jednym kijem nad rzeką ogarnę klenia, jazia, bolenia na lekko i okonia, wytypowałem sobie ST1142-MHX... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Ja mam pytanie odnośnie kija mocy 17 lb, typowo na gumy raczej będę brał M1 , ale interesuje mnie jeszcze coś o bardziej ciepłej akcji pod główki 12 do max 30g z kopytem 3 cale + wszelkiej maści boleniowo sandaczowe woblery.Kij dobrze amortyzujący szczupaka i mający power pod sandacza.Czy XST1085f RX8 Batsona jest faktycznie szybszym, czulszym i lżejszym odpowiednikiem brata z RX7, czy to dużo delikatniejsza konstrukcja ? Edytowane 20 Stycznia 2015 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Mam podobne odczucia jak Patryk co do Avida, to kleniojaziowiec. Bolenia (nie szczeniaka) szkoda tym męczyć , po holu to już prawie filet. A Talon MLXF ma znacznie większego powera w dole przy delikatniejszym szczycie. Gumy prowadzone w toni Avid ogarnie, o jigu, agresywnym poderwaniu raczej trudno myśleć. W moim odczuciu komfort do około 14 g masy przynęty, wobki właśnie w typie jaziowo kleniowych. Coś z 12lb w moderate fast byłoby bliżej tych założeń pomijając jiga. LamiCP1142M? Z potrzeb dałoby się wymodzić 3 patyki Masz jakiś link do tego LamiCP1142M? Bo ja nie mogę znaleźć.A taki? http://allegro.pl/lamiglas-im700-2-90-7-14-fishing-center-i4973092171.html Edytowane 20 Stycznia 2015 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Masz jakiś link do tego LamiCP1142M? Bo ja nie mogę znaleźć.A taki? http://allegro.pl/lamiglas-im700-2-90-7-14-fishing-center-i4973092171.htmlmyślę że chodzi o XSH1142M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 I taki 7-21g będzie odpowiedni do woblerów 2-6cm (w moim pudełku: firmy hunter bullet 2,5-3,5cm, pixel 3cm, kenaet 3cm) i inne modele do max 6cm pomijając boleniowe z których najcięższy waży 15g ? Nacisk stawiam na te mniejsze przynęty, boleniowe tylko wtedy gdy jestem nad rzeką z jedną wędką a chcę zapolować na bolenia atakującego obok. No i rzeka o dużym uciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obcy Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Widzę, że nieaktualne, ale jakby ktoś jeszcze szukał, to może St. Croix Wild River 1, 1/4 oz? Porządny sprzęt. Nówka pewnie przekroczy 5 stów ale chyba niewiele, a używka będzie poniżej.Edytuję, bo sprawdziłem, Nówka powyżej 8 stów... Znajomy, z którym łowię ma takiego i kupował bardzo dawno, toteż zdawało mi się, że będzie tańszy. Ale kij na pewno wart jest ceny. Edytowane 20 Stycznia 2015 przez Obcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Jeśli ktoś szuka dobrej i relatywnie taniej uniwersałki to polecam przyjrzeć się starym konstrukcjom Shimano Beastmaster lub Technium. Widziałem w dziale Sprzedam ładnego Techniuma AX 270cm 10-30g. Kije bardzo uniwersalne w dobrych cenach (używane 250-350zł) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obcy Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 To ja w sumie podłączę się do tematu i też zadam pytanie.Miałem w rękach różne wędki nie tylko w sklepach ale i nad wodą, lecz sam nigdy nie posiadałem naprawdę dobrego kija, a chciałbym wreszcie. Pytanie do Kolegów, którzy przetestowali mnóstwo wędek, znają się. Gdybyście mieli mieć jedną wędkę na szczupaki i sandacze, na typowe wody: zbiorniki zaporowe, Wisłę, Odrę i równie typowe przynęty: obrotówki 4, gumy 3 i 4 cale, woblery +/- 10cm, to jaki kij byście sobie zamówili lub kupili gotowy?Poczytałem tu trochę i rozbolała mnie głowa od nadmiaru wiedzy, a konkretu, że ten a nie inny nie znalazłem. Już niech będzie, że raz cena nie gra roli - do 1 maja daleko, dam radę. Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 WS86MHF2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Żbiku, sorry nie chcę się zbytnio czepiać, ale niespełna miesiąc temu nie potrafiłeś odróżnić poszczególnych serii BeastMastera zastanawiając się czy warto go kupić a od niedawna już jesteś specem od tych modeli - więcej pokory a przedewszystkim praktyki nad wodą radzę.O ile wyżej wymienionemu St.Croix nic nie brakuje jako uniwersałowi a nawet jest to wzór tego typu kija to już starsze wersje BM i Technium mimo wielu zalet trudno tak sklasyfikować. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Mogę się oczywiście mylić, ale na podstawie moich poszukiwań uniwersalnego kija rzecznego wysnułem taki wniosek, zakładając iż dane podane przez producenta są określone właściwie (tzn, że kij nie jest ani niedoszacowany ani nie przeszacowany) to zakres mocowy 6-15lb co najczęściej idzie w parze z realnym cw w okolicach 5-25g jest idealnym rozwiązaniem. Trzeba mieć na uwadze również proporcje lżejszego łowienia do cięższego i tu już dochodzi sprawa długości blanku do układanki i tak przy długosci 9" i ww parametrach dostaniemy kij lepiej sprawujący się i wygodniejszy w górnych cw a przy długości 9"6' dostaniemy kij lepiej pracujacy w dolnych cw. To najbardziej ogólne podsumowanie na jakim można się oprzeć szukając uniwersalnego kija który ogarnia 90% stosowanych przynęt.Taką wędką można bez problemu łowić wszystkie białe drapieżniki oraz sandacze i szczupaki mając jednak w pamięci iż uniwersalność jest sprzeczna ze specjalizacją jak i to iż taki wybór jest jedynie kompromisem, który zakłada nie poddawanie się paranoi robienia kilkunastu kilometrów w ciągu dnia z dwoma lub trzema kijami w ręku... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Żbiku, sorry nie chcę się zbytnio czepiać, ale niespełna miesiąc temu nie potrafiłeś odróżnić poszczególnych serii BeastMastera zastanawiając się czy warto go kupić a od niedawna już jesteś specem od tych modeli - więcej pokory a przedewszystkim praktyki nad wodą radzę.O ile wyżej wymienionemu St.Croix nic nie brakuje jako uniwersałowi a nawet jest to wzór tego typu kija to już starsze wersje BM i Technium mimo wielu zalet trudno tak sklasyfikować.Nie rozumiem teraz Twojego ataku? Czy gdzieś w swojej wypowiedzi napisałem, że jestem "specem" od tych wędek? Napisałem jedynie, że polecam się przyjrzeć tym modelom. Sam niedawno natrafiłem na te kije, wcześniej nie miałem z nimi styczności. Bardzo mi podpasowały ale oczywiście nie muszą pasować Tobie. Uważam, że to bardzo uniwersalne modele i jeśli ktoś szuka w miarę taniego modelu, to nie zawiedzie się na nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Nie rozumiem teraz Twojego ataku? Czy gdzieś w swojej wypowiedzi napisałem, że jestem "specem" od tych wędek? Napisałem jedynie, że polecam się przyjrzeć tym modelom. Sam niedawno natrafiłem na te kije, wcześniej nie miałem z nimi styczności. Bardzo mi podpasowały ale oczywiście nie muszą pasować Tobie. Uważam, że to bardzo uniwersalne modele i jeśli ktoś szuka w miarę taniego modelu, to nie zawiedzie się na nich.dużo ryb na te kije wyjales ? Ladnie pracują pod rybą ? Obstawiam że ani jednej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Na Techniuma BX mam wyjętych niestety tylko ok 10 szczupaków, wszystkie ryby złowione na łowisku specjalnym. Masa ryb od 1,5 do 6kg. Beastmaster jeszcze nie połowił, to fakt. Kupiłem go dopiero 2 tygodnie temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obcy Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 @godski, to pierwszy kij o którym pomyślałem, zwłaszza , że rzucałem nim wiele razy (wyżej to napisałem), więc oczywiście biorę pod uwagę,ale obawiam się, że mogę potem dowiedzieć się, że istniał jeszcze lepiej spełniający moje oczekiwania, tylko nie wiedziałem, więc od razu do sklepu nie polecę, poczekam na inne rady.@rheinangler, wszystko się uważam zgadza (wiedzy teoretycznej trochę nabyłem), a konkretny kij? Który model wybrałbyś dla siebie?Na przykład te wymogi z grubsza spełnia St. Croix Elite uncjówka 2.6m, wiele razy zachwycałem się nią w sklepie, ale (sorry , że mędrkuję, ale laicy też mają prawo do własnych wrażeń) wydaje mi się zbyt specjalistyczna na sandacza i sporą rzekę, więc się pohamuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Na Techniuma BX mam wyjętych niestety tylko ok 10 szczupaków, wszystkie ryby złowione na łowisku specjalnym. Masa ryb od 1,5 do 6kg. Beastmaster jeszcze nie połowił, to fakt. Kupiłem go dopiero 2 tygodnie temu.Tylko gdzie temt o BM tam już twoje wpisy, podobnie było zresztą z Phenixami, testy , opisy, a potem giełda i powrót do rzeczywistości...BeastMastery miałem , łowiłem i ryby też były co mogę kilkoma fotkami przypieczętować, świetne , ale z pewnością nie uniwersalne. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) A zauważyłeś, że moje wpisy w tematach o BM (raptem 2, z czego 1 sam założyłem) to głównie moje pytania odnośnie tych modeli? Nigdzie tam nie opisuję szczegółowo wędek, raczej staram się dowiedzieć więcej o nich od bardziej doświadczonych kolegów.Phenix, dla mnie temat wciąż otwarty, bo nie mogę znaleźć modelu dla siebie. Zamówiłem do tej pory 2 modele, które mi nie podpasowały. Modele na pierwszy rzut oka ok ale po paru łowieniach to jednak nie to. Jestem w trakcie realizacji trzeciego, mam nadzieję ostatniego już. Człowiek uczy się na błędach Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Gdybyście mieli mieć jedną wędkę na szczupaki i sandacze, na typowe wody: zbiorniki zaporowe, Wisłę, Odrę i równie typowe przynęty: obrotówki 4, gumy 3 i 4 cale, woblery +/- 10cm, to jaki kij byście sobie zamówili lub kupili gotowy? Obawiam się, ze nie ma takiego kija, którym można łowić komfortowo we wszystkich wodach na wszystkie przynęty. Bez złośliwości to mówię, sam chciałbym mieć taką wedkę, choć osobiście jako taką traktuje Avida 2m do 21gram ale większość wedkarzy nie wyobraża sobie Odry z brzegu takim króciakiem. obawiam się, że mogę potem dowiedzieć się, że istniał jeszcze lepiej spełniający moje oczekiwania, tylko nie wiedziałem, więc od razu do sklepu nie polecę, poczekam na inne rady. Obawiam się, że masz rację. Jesteś na początku drogi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi