Gość mikolaj Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Obcy , takiego kija nie ma , ale.. Cóż, większość zeszłego sezonu przechodziłem z Lamiglasem XMG 2,85 m do 21 g. Realnie można go sporo przeciążyć. Kij do 17 funtów i tą moc czuć. Pięknie pracuje , można by powiedzieć że górny segment zapowiadałby kij o głębszym ugięciu ale w dolniku moc przyrasta ekspresowo. Kij bardzo szybki , czuły. Taki uniwersał do łowienia dużych ryb. Choć zupełnie bezproblemowo można nim łowić 4 cm wobkiem to jeśli ktoś chce łowić ryby poniżej 60 cm lepiej wybrać coś innego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Ze wszystkich posiadanych prze ze mnie wędek , a trochę ich przerobiłem i mowa głównie o fabrycznych konstrukcjach , największe wrażenie wywarł na mnie kij Cormoran Black Bull HC 270 7-28 (niezwykle czuły 5g plus kopytko 3'' i czuć w nadgarstku prace ogonka jak i sam opad i komfortowy od 5-23g plus gumak 3'') świetnie też radził sobie z blachą jak i woblerami. Kolejną po nim był ITO CRANC też od kormorana też w tej długości , Wyjeżdżało na to wszystko nie wliczając sumó. Dwa naprawde świetne kije i jeżeli chodzi o uniwersalność i kompromis jednej wędki z pewnością bym wrócił. Dziś jestem fanem inazumy 240 up30g na wszelkie zębacze, i niebawem też będę przezbrajał też patyczek pod lżejsze łowienie ponieważ moje żuki kleniowe choć inazuma ciska zadawalająco to jest po prostu za sztywna i za szybka a kleksy sie od niej odbijają. Tyle ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) To ja pozostanę przy Avidzie 2,90m 3-18g Edytowane 21 Stycznia 2015 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obcy Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) @ Obawiam się, ze nie ma takiego kija, którym można łowić komfortowo we wszystkich wodach na wszystkie przynęty. Bez złośliwości to mówię, sam chciałbym mieć taką wedkę, choć osobiście jako taką traktuje Avida 2m do 21gram ale większość wedkarzy nie wyobraża sobie Odry z brzegu takim króciakiem.Obawiam się, że masz rację. Jesteś na początku drogi Dlaczego miałbym Cię posądzać o złośliwość? Zwłaszcza, że mówisz mądrze. Jasne, że do super komrortowego łowienia zawsze najlepszy będzie kij specjalistyczny. Na sandacza wybrałbym bez zastanowienia tego Elite, o którym pisałem wyżej, a na szczupaka chyba też Elitkę do 21g, ale że nie mam za dużo kasy, a chcę się szarpnąć na kij z najwyższej półki, a jeden, coś tam pewnie w miarę uniwersalnego znajdę.Ten Wild River spełnia moje oczekiwania (choć jest ze średniej półki), więc przypuszczam, że coś tam jednak jeszcze lepszego (dla mnie) się znajdzie. Jak nie, to sobie go sprawię.Czekam na dalsze rady, głównie tych, którym przychodzi do głowy taka wędka, konkretny model. Bardzo mi się nie spieszy, chcę dobrze rozważyć.@mikołaj, trochę przydługi. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Obcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) @ Dlaczego miałbym Cię posądzać o złośliwość? Zwłaszcza, że mówisz mądrze. Jasne, że do super komrortowego łowienia zawsze najlepszy będzie kij specjalistyczny. Na sandacza wybrałbym bez zastanowienia tego Elite, o którym pisałem wyżej, a na szczupaka chyba też Elitkę do 21g, ale że nie mam za dużo kasy, a chcę się szarpnąć na kij z najwyższej półki, a jeden, coś tam pewnie w miarę uniwersalnego znajdę.Ten Wild River spełnia moje oczekiwania (choć jest ze średniej półki), więc przypuszczam, że coś tam jednak jeszcze lepszego (dla mnie) się znajdzie. Jak nie, to sobie go sprawię.Czekam na dalsze rady, głównie tych, którym przychodzi do głowy taka wędka, konkretny model. Bardzo mi się nie spieszy, chcę dobrze rozważyć. @mikołaj, trochę przydługi. Jeszcze należy rozpatrzyć preferencje wędkarza, jego temperament, może jeszcze jakieś inne czynniki czy parametry.To raczej będzie kij zbliżony uniwersalności nie całkowicie uniwersalny, pozwala operować w szerszym zakresie przynęt.Jak chcę łowić naprawdę lekko to kij 8 lb lub 10lb do garści i po temacie. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Jozi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obcy Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Moje przynęty nie ważą poniżej 10 g a dochodzą do 3O. St. Croix jest niedoszacowany, więc spokojnie by tą górę wytrzymał, ale trochę się denerwuję przy holu, więc na przykład ta Elitka, która tak chodzi mi po głowie jest za sztywna, będą mi spadały ryby. Wolałbym też trochę więcej niż 1olb, bo mam szczęście do przyłowów w postaci sumów, a warunki nie zawsze są takie, że można go puszczać w nieskończoność (poza tym stosuję C&R, więc nie chcę wyholować martwego po dwóch godzinach). Że zbliżony do uniwersalności, to wiadomo. Tyle to wiem Jozi, nie bądź taki, nie asekuruj się, powiedz konkretny model Będę miał co rozważać konkretnie, bo ogólną wiedzę teoretyczną, co to miałoby być mniej więcej jakąś mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Jak nie używasz mniejszych przynęt niż 10g to pchałbym się w jakiegoś lamiglasa jak boron za drogi a elitka za sztywna.Jaki model mam Ci podać mój to monster boron 2,52m 7-30g.Na stronie Fishingartu go znajdziesz jak Krzysiek jeszcze je ma, bo nie przypuszczam by sprowadzał jej z Japonii jak sam ma produkcję blanków. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pióro Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) SS8615-2 8'6” 5-15lb 5-25gTen proponujęalbo o oczko mocniejszy, Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Pióro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Boron ma taką szczytówkę bardziej ustępliwą do podbicia, oczywiście zależy jaką ma gramaturę bo powiedzmy 7-30g to dobrze podbijasz główki z gumą 20g a w górnym zakresie barsziej się je ciąga ale można wybrać powiedzmy 10-35g i wtedy zakres się podnosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obcy Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Oglądałem jego ugięcie, takie mi właśnie odpowiada, z bardziej szczytowych spadają mi ryby. Miałem kilka szczupaków na Wild Riverze kumpla, który nie jest przesadnie szybki i zero spadów, a mam swój (nazwy nie wymienię, bo obciach, nie ta półka o której gadamy) , który jest sztywniejszy i spad za spadem. Cena mi odpowiada, bo wyjdzie z 1600zł, jak bez złota i diamentów. Czytam dziś o nim i naprawdę to może być to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Żbiku absolutnie nie miałem zamiaru Cię atakować , po prostu rzuciło mi się w oczy , że polecasz kij , który jak sam piszesz masz dopiero 2 tygodnie.Potrafię Cię zrozumieć bo sam jak kupiłem swojego pierwszego BeastMastera cieszyłem się jak dziecko a sam kij dostarczył później sporo frajdy.Przyznam , że mojego ulubionego 270 AX 15-40 sprzedałem absolutnie niepotrzebnie , teraz z miejsca wysłany by został do oskrobania po całości razem z rękojeścią i sądzę , że to by był strzał w ''10'' co do szczupakowego wędziska na jesień.Ten 10-30 to w mojej ocenie też szczupak , do tego bardziej na wodzie stojącej , wiadomo inne ryby np. bolenie też pewnie ogarnie , ale ja po uniwersalnym kiju oczekuję sporo więcej.Ich pięta achillesowa to klasyczny opad , do tego w nurcie rzeki mocno poddają się przy stawiających opory przynętach mocno tracąc na czułości , kompletnie nie nadają się pod sandacze , chyba, że wg. obowiązujących w latach 90 standardów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Oglądałem jego ugięcie, takie mi właśnie odpowiada, z bardziej szczytowych spadają mi ryby. Miałem kilka szczupaków na Wild Riverze kumpla, który nie jest przesadnie szybki i zero spadów, a mam swój (nazwy nie wymienię, bo obciach, nie ta półka o której gadamy) , który jest sztywniejszy i spad za spadem. Cena mi odpowiada, bo wyjdzie z 1600zł, jak bez złota i diamentów. Czytam dziś o nim i naprawdę to może być to!Na sucho to taki zwyczajny niby sztywny drut.Dopiero pod rybą pokazuje walory . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obcy Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Na sucho to taki zwyczajny niby sztywny drut.Dopiero pod rybą pokazuje walory .Są dwa, które mnie interesują z tych 8'6, 15lb i 20lb. Do 25 i 33 gram, Jak jest z ich realnym c.w.? Potrzebuję kij o realnym c.w. 30g, który byłby lepszy? To 15lb bardziej mi się podoba, ale jeśli naprawdę jest do 25g to dla mnie ciut przymało. SS8615-2 8'6” 5-15lb 5-25g 1,7 12,1SS8620-2 8'6” 7-20lb 7-33g 1,9 12,8Nic nie ryzykuję, kolega powiedział, że jeśli mi się nie spodoba odkupi ode mnie, zetem któregoś wezmę. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Obcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Oglądałem jego ugięcie, takie mi właśnie odpowiada, z bardziej szczytowych spadają mi ryby. Miałem kilka szczupaków na Wild Riverze kumpla, który nie jest przesadnie szybki i zero spadów, a mam swój (nazwy nie wymienię, bo obciach, nie ta półka o której gadamy) , który jest sztywniejszy i spad za spadem. Cena mi odpowiada, bo wyjdzie z 1600zł, jak bez złota i diamentów. Czytam dziś o nim i naprawdę to może być to!Chciałbym móc sobie teraz pozwolić na wedkę za 1600zł... wtedy bym jej nie kupił tylko za tyle to na dwie by starczyło 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Albo 3 używki. I jeszcze na dobre balety by zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obcy Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Chciałbym móc sobie teraz pozwolić na wedkę za 1600zł... wtedy bym jej nie kupił tylko za tyle to na dwie by starczyło Ja poszedłem dokładnie za tą myślą, tylko jeszcze dalej i za 1600 mam pięć Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Ja poszedłem dokładnie za tą myślą, tylko jeszcze dalej i za 1600 mam pięć PozdroKto da wiecej!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Po co wam tyle spinningów ja mam dwa, avid będzie trzeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Szczęśliwyś Ty i twa kobieta, jeśli potrzeb większych nie odczuwasz. .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obcy Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Po co wam tyle spinningów ja mam dwa, avid będzie trzeci No właśnie próbuję wcielić ideę przeciwną, schować głęboko te pięć i sprawić sobie jeden za 1600 (już się dowiedziałem, że się w tej cenie nie zmieszczę, ale nie lubię zmieniać zdania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Szczęśliwyś Ty i twa kobieta, jeśli potrzeb większych nie odczuwasz. ..Odczuwam, ale wiem że jak ulegnę tej pokusie to będę miał problem z wyborem wędki na którą łowić a tak jedną mam na rzeką o małym uciągu i żwirownie, a drugą na dużą rzekę (jej miejsce zastąpi Avid a ona zostanie do jigów bo do tego się nadaję, do woblerów za sztywna) no i w sumie będą trzy z czego jedna zapasowa. A i tak czuję że jeszcze jeden dwa kije kupię, bo to jednak silniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 To ja chyba najlepszy jestem, lowie tylko jedna wedka!! klenie, jazie, szczupaki, bolenie, brzany, sandacze,okonie Kijek super wspolpracuje od woblerow 3,5cm np bonito, dorado alaska, poprzez minnowy krakusek, dorado classick itp. az do 14cm lamanca sdr storma, wypuszczony maly wobek na rzuce czuc na bardzo duzej odleglosci, kazde pukniecie w kamyczek, wieksze woblery drobniej pracujace rowniez, glowki od 10gr +guma, tu juz widac opad za to przy wiekszej gumie super czuc jej prace, glowka 35gr + 7,5cm gumka ogarnie(podbijam z korby), wtedy opad to jest bum!! bezsterowcami storma super sie jerkuje, boleniowki lataja pieknie, rybki biale (klen, jaz , bolen) na zylce sie nie odbijaja, plecionka tez lowilem, ale dla mnie biala ryba to glownie zylka (bolkow z dna nie lowie, wtedy stosowalbym plecionke) sandacze z dna przebijane az milo, kijek pracuje bardzo gleboko.Nie moge porownac do innych drozszych konstrukcji poniewaz musialbym lowic tego samego dnia na tej samej wodzie i tymi samymi przynetami aby miec porownanie.Na dzien dzisiejszy jednak, kijek ten sluzy mi jak uniwersal na srednie i wieksze rzeki i kanaly. Nie ma to jak przestawienie sie na dany gatunek ryb zmieniajac tylko linke badz przynete super sprawa.Tutaj pewnie emocje opadna jak napisze co to za kijek cormoran xenodon 3-18gr, seryjnie uzbrojony ciezej niz rycerz, po oskrobaniu i zmianie uzbrojenia (minimy) kijek jest zajebiscie szybki, super smukly, wydaje sie wrecz finezyjny biorac pod uwage jego mozliwosci.Kijek po przerobieniu mam prawie sezon i za kazdym rozkladajac go nad woda usmiecham sie do siebie i dziekuje w myslach @dabkowi 111 (dzieki Rafal ) za to czego dokonal. Raz jeszcze powtarzam ze nie moge go porownac do innych konstrukcji, byc moze ktos inny wzialby kijek w reke polowil i stwierzdil ze to kicha, ja naszczescie jestem zadowolony, bardziej zalezy mi na jednym kiju, ktorym bede mogl z powodzeniem lowic wszytskie ryby ( opieram sie na doswiadczeniu ) niz 4 specjalistyczne kije.Nigdy nie wiedzialbym, ktory ze soba zabrac 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Mój kumpel tez łowi jednym kijem wszystkie ryby... Popróbował moich wędek i teraz słyszę tylko że by mu się przydała coraz to nowe wędka.... Wszystko kwestia samozaparcia. Ja nie wyobrażam sobie takiego uniwersału o jakim piszesz. I chyba aby się przekonać zakupie i przezbroje żeby to sprawdzić.????. W końcu zima_ do roboty nic innego nima. Hahah. Ps kiedyś nie wiedziałem ze są różne wedki i tez logiem jedna. Wszystkie ryby jak Ty. To były piękne czasy..... Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Mój kumpel tez łowi jednym kijem wszystkie ryby... Popróbował moich wędek i teraz słyszę tylko że by mu się przydała coraz to nowe wędka... Moj kolega lowil kilkoma kijami, sprobowal lowic moim i stwierdzil, po h..uj mam latac z kilkoma kijami jak mozna z jednym Ja nie wyobrażam sobie takiego uniwersału o jakim piszesz. I chyba aby się przekonać zakupie i przezbroje żeby to sprawdzić.. W końcu zima_ do roboty nic innego nima. Hahah. Tomek, jesli masz ochote to dawaj, szczerze sam jestem ciekawy co powie osoba budujace wedki i majaca kontakt z wieloma blankami.Przelotki mozesz wykorzystac do innego kija , pisza ze to fuji sic u mnie jednak takich nie bylo. Ps kiedyś nie wiedziałem ze są różne wedki i tez logiem jedna. Wszystkie ryby jak Ty. To były piękne czasy..... Pamietam te czasy, w miejscach w ktorym teraz lowie, to jest taki powrot do przeszlosci PZdr Edycja.Moze polskie warunki wymuszaja posiadanie az tylu wedek? Nie wiem.Gdybym chcial lowic tylko okonie wybralbym inny kij, gdybym chcial lowic klenie , to tez szukalbym czegos specjalistycznego.Jezeli na jednej wyprawie chce lowic kilka gatunkow to wystarczy mi ten jeden, ktory mam, nie musze targac calego stojaka Edytowane 23 Stycznia 2015 przez grunwald1980 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Spoko szukam xenodona. Będę testował . Jak się sprawdzi co piszesz to będzie to święty gral spinningu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi