Skocz do zawartości
  • 0

Wabiki - pytania początkującego

Montano

Pytanie

Otóż łowię sam, i kształce się w dziedzinie jaką jest wędkarstwo także sam, dlatego musze sie wspomóc koleżeńską radą z waszej strony, mam nadzieję że banalne pytania potraktujecie łagodnie i rzeczy dla was oczywiste pomożecie szybko rozgryźć.

Boleniowe przynęty:

Z Corona fishing

FLIKER SW - OL (Jerk)

Tremor OL

SLIM SI

Glitter

Sharp

+Thrill i ołówek RH

Czym musze uzupełnić swoje pudełko boleniowe?

Czy ukleja RH się opłaca? Jeśli tak jak na to łowić?

Druga sprawa: Na rzeke Warte, gdzie rozrzucone przy brzegach są kamienie, jakie przynęty wybrać na szczupaki i sandacze? Gumy z małą główka będe dobrym pomysłem? Czytałem że na moim odcinku warta ma około 3 metrów.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pierwsze sezony boleniowania są najtrudniejsze, bo wymagają szerokiego arsenału przynęt. Później będziesz mógł nieco paletę zawęzić do wabików skutecznych, odpowiadających Tobie, adekwatne do odwiedzanych łowisk i lubiane przez Twoje ryby ;) Grunt, to nie wyciągać wniosków zbyt pochopnie ;)

Oprócz wymienionych już woblerów dodałbym Huntery, gumy Knight,  jakieś powierzchniowe chlapaki. No, i coś o nieco mocniejszej pracy też warto, jak np woblery produkcji Pana Janusza Widła.

Pozdrówka

Kamil

• 0

Dziękuję i przepraszam za moją wędkarską niepełnosprawność ;) Boleń to nie to co inne ryby, w przypadku DS już za pierwszym razem złapałem medalową rybę i moje wyniki nie słabną diametralnie, o kiju nie wracam ;)

Kamil, chodzi o Mikado Fish Hunter? Powierzchniowe, co polecasz oprócz ołówka Rh którego mam? Jakieś konkretne modele od Widła?

• 0

Tak naprawdę nie wiadomo, jaki wobler będzie u Ciebie "robił robotę" i Tobie przypasuje. No i tego, ile masz kasy i poligonu doświadczalnego na testy ;)

Widły wg mnie klasyki. Około 7-9 cm, a i na wieczorowego sandacza też dadzą radę. Zresztą w sprawie tych wobków możesz uderzyć do Pana Janusza, a na pewno Ci podpowie.

Z chlapaków jakiś Salmo Rover, Rapala Skitter Pop..Albo jakieś ciągnące za sobą sznur bąbli pociski, jak np. łomżyńskie bezsterowce ;)

Pozdrówka

Kamil

• 0

Ja złowiłem jak na razie bolenie dwa, jeden skrót a drugi z 65 cm, na bezsterowca wolno prowadzącego z poszarpywaniem nadgarstka ;)

Kase mam, ale nie chcę wydać sporych sum aż wobki ;)

To uzupełnie Hunterami, Salmo Rover, 'łomżyński bezsterowiec', 'widły' 7-9 cm i budżet zamknę, mam nadzieję że połowie ;)