Skocz do zawartości
  • 0

Woblery do płytkiego trolla

siewicz

Pytanie

Witam,

Szukam woblerów w okolicach 10cm do płytkiego trolla - tzn na łowisko do 2m. Jako, że na łowisku czasem trafia się sum zmieniam kotwice na mocniejsze, więc mile widziane woblery które nie stracą akcji przy trochę cięższych kotwicach i kółeczkach. Przynęty które mi przychodzą do głowy:

Salmo Skinner 10 i 12

Salmo Perch 12SR

Dorado Classic 11cm

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam,

Łukasz

Edytowane przez siewicz
  • Like 1

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nils Master Ivincible

Bomber Long A

Rapala X-Rap

Rapala Long Cast

Rapala Original Floating

Rapal Husky Jerk

Salmo Perch 8DR

Salmo Whacky

Salmo Sting

Najmniejsze Pike'i Salmo

Przy niektórych z ww. przynęt będziesz musiał skrócić dyszel, ale i tak znacznie mniej niż np. przy Karasiu, bo "jedenastka" bez problemu schodzi na 4m i głębiej. Z mojego doświadczenia wynika, że w trollu na tak płytkich, kameralnych łowiskach często sprawdzają się przynęty małe i bardzo małe, jak choćby ww. Perch 8, czy Hornet 5. Spróbuj, możesz się zdziwić jak duża ryba  może zassać taką pchełkę :) Powodzenia :)

• 0

Wieść gminna niesie, że Whacky to bardzo skuteczny wobler łososiowy. Nie pływałem za polską trotką, ale za szwedzkim oringiem trochę i bardzo lubię woblery typu TTM-15 i 20, Long Cast 12, Bomber Long A 9, czy X-Rap 10 i 12. Szwedzi z powodzeniem używają np. Originali Floating 18, Nils Masterów Invincible, Bomberów Long A 15. Nie uważam, żeby Whacky był dużym woblerem. Łowiąc na otwartej wodzie wolę trolować dużą przynętą, którą widać z daleka, niż jakąś pchłą...

Okoń to trochę inna bajka i tu bym nie przesadzał z wielkością.

Edytowane przez krzysiek

• 0

Wpis z wątku SZCZUPAKI 2014 - str. 16:

No to i ja się pochwalę - C&R 115 i 110 cm dzień po dniu z zeszłego tygodnia na Północy. Obydwa rano (6:00 i 9:00) na blacie (1,5 - 2,5 m). Pierwszy na Cruciana Lovec Rapy 9S, drugi - na Percha 9F też Lovec Rapy. Dopełnieniem tych dwóch dni, poza innymi mniejszymi szczupakami, było 10 okoni 40+, z tego 9 na Banana 6F oczywiście Lovec Rapy. W te dwa dni małe Lovec Rapy rządziły! Też nie do końca mogę uwierzyć.   :)

• 0

Piasek, za trotką nie pływam, ale sccater count down oraz minnow są wręcz stworzone do trolingu. Świetna akcja i dają się prowadzić w dużym zakresie prędkości. Chodzą głębiej niż by można je podejrzewać.

• 0

To zależy co Cię interesuje.Jak sandacze i szczupaki to modele od 7-13 cm.Wszystko zależy od czasu i warunków panujących w łowisku.Ciężko ogonić sezon sandaczowy jedną wielkością ..Jak bolenie to tylko i przez cały rok "Chiciorek " 5,5 cm.Nie znam lepszej przynęty trolingowej na bolenie. :)