Skocz do zawartości

Wil Micro Lures

Hcv

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe moze bede pracowal u kolegi taty na budowie :) a co do sprzedawabia woblerow to wiem ze napoczatku jest najtrudniej. Wiem tez ze trzeba sprawdzic ich prace i co najwazniejsze musza byc łowne. A nuż moze bedą pracowac jak powinny. Dam niską cene i moze moze... :) Ale wiem ze na wobkach od tak se nie zarobie. Cięzka praca troche czasu i cos z tego moze byc. :)

Hehe moze bede pracowal u kolegi taty na budowie :) a co do sprzedawabia woblerow to wiem ze napoczatku jest najtrudniej. Wiem tez ze trzeba sprawdzic ich prace i co najwazniejsze musza byc łowne. A nuż moze bedą pracowac jak powinny. Dam niską cene i moze moze... :) Ale wiem ze na wobkach od tak se nie zarobie. Cięzka praca troche czasu i cos z tego moze byc. :)

Idź na budowę do pracy, buła Ci spuchnie. Popracuj cały miesiąc tak żebyś dostał po dupie i będziesz mieć większą motywację do nauki. A tak poważnie, jeszcze się napracujesz... 

• Like 1

Cześć

Wg mnie ten wobler pomalowany jest trochę inaczej. Pomarańczowe paski nie są malowane na końcu, ponieważ widać na nich imitację łuski malowaną przez siatkę.

Patrząc na zdjęcie nie bardzo mogę rozpoznać kolejność nakładania farb pod imitacją łuski. Ja robię to tak:

1. Maluję brzuch i boki może być jeden kolor. Mogą być tez przejścia.
  2. Przez szablon (może być nawet z papieru - nietrwały) maluję pręgi.
  3. Cieniuję cały grzbiet tą samą farbą, żeby nie było odstępów pomiędzy pasami na grzbiecie.
  4. Przez siatkę natryskuję imitację łuski.
  5. Oczy i w lakier

Możesz zobaczyć efekt w moim wątku, chociaż nie jest dobrze widoczny bo zdjęcia są beznadziejne a ponadto ja maluję okonki mniej kontrastowo.

Pozdrawia

Sławek

Do wklejania sterow uzywam Distal Rapid i w 7 wobkach ster mi sie rusza co robie nie tak. Czy klej jest zlr rozmieszany czy jak ? :'(

Matujesz papierem sciernym przed wklejeniem ten kawałek steru który tkwi w korpusie woblera,jeśli nie to tak bedzie stale.Ja robie to tak,tą cześć którą wchodzi na klej w korpus ,delikatnie rysuję w kratkę końcówką nożyka z jednej i drugiej strony i dopiero na to klej.I jeszcze jedna rada nie wiem czy utwardzasz czymś balsę,jeśli tylko malujesz na ''na surowym" korpusie to "rowek" na ster po nacięciu bedzie miękki i stery bedą wypadały.Spróbuj po nacięciu wpuścić do środka kropelkę Super Glu,klej wsiąknie i utwardzi nacięcie.Co Distal Rapid to takie doswiadczenia klej żeluje 10-12 minut,a do calkowitego utwardzenia potrzebuje 6-7 godzin.

Edytowane przez PablovelLoco
  • Like 1

Bylo dużo zapytań to jest nowy model Micro / Micrus: ) zastanawia mnie jedna rzecz kiedy robic naciecie na ster, co i jak z obciazeniem gdzie je upchnac (nie chcem robic jajcaka z tego wobka)

Ja bym zrobił tak,jeśli to już jest docelowy stelaż do tego woblerka to powinien byc to DR.Nacięcie bym zrobił na samym początku,i w surowym korpusie wkleił bym ster,do malowania po prostu zakleiłbym zwykła taśmą maskującą papierową,woblerek malutki wystaczy 3-4 warstwy lakieru więc nie trzeba go odwracać podczas lakierowania.Co do obciążenia...hmm...nawiercił bym brzuszek wierłem 4,5 mm i wkleił śrut ołowiany tak aby nie wystawał (ja używam zwykłego okrągłego 4,5 mm do wiatrówki,każdy waży 0,5g). Jeśli śrucik jest za wysoki można go trochę spłaszczyć kombinerkami aby nie wystawał z korpusu.

Edytowane przez PablovelLoco

POtwierdzam wypowiedź przedmówcy, za wyjątkiem wklejania steru w surowy korpus. Ster najlepiej wkleić na samym końcu. Rowek można zrobić od razu (zaleje się on później koeljnymi warstwami farby i lakieru), ale samo wklejenie stery - proponuje na koniec. 

Estatyka jest lepsza, a o uszczelnienie nie ma się co martwić - jeśli zagruntowałeś korpus w Caponie i właściwie wkleiłeś ster.