Skocz do zawartości

Zrobić szczupaka

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, po wielu próbach znów postanowiłem poprosić was o pomoc.

Od kilku miesięcy próbuje wykonać poprawną konstrukcję jerka szczupakopodobnego, niestety bez większych sukcesów. Próbowałem z kształtem, rozmiarem,wagą i rozmieszczeniem ołowiu. Wiercilem otwory pod obciążenie, wklejałem odlewane sztabki ołowiane lecz efekt był zawsze podobny, szczubełek baaaardzo lusterkował nawet czasem obracał się wokół własnej osi.

Na zdjęciu przedstawiam w miarę poprawnie pracującego jerka (ołów w dwóch pierwszych otworach) ale to wciąż nie to, chciałbym osiągnąć pracę podobną do sweepera czyli typowy glider.

Jeśli ktoś ma ,,receptę,, na taką przynętę będę wdzięczny za pomoc, myślę ze innym początkującym też się przyda. Dodam jeszcze iż używam dębu i buku.

post-53326-0-85889700-1405431009_thumb.jpg

Edytowane przez Radbraw

A gdzie kotwice? One stanowią część balastu i stabilizuja przynete. Pewnie dlatego Ci sie obracał.

Sprawdzę z kotwicami :) myślisz że 4 gramy poprawią prace ?

Jerki slidero podobne pracowały identycznie z kotwicami czy bez, dlatego szczupaki też sprawdzałem bez kotwic.

Mam nadzieję że to będzie TO ! :)

Po zdjęciu jak widzę to tak jak pisał kolega masz trochę za mało ołowiu. Zrób sobie rowek wzdłuż woblerka i zalej go ołowiem powinno być oki. Tak mniej więcej od tej pierwszej dziury co masz do trzeciej a z głębokością to już kombinuj tym też można zmienić pracę przynęty. Jak coś źle napisałem to proszę o poprawę :-)

Szczupak ma 15 mm szerokości, zdecydowanie lepiej pracuje gdy agrafkę zaczepiona jest za górne oczko.

Sprawdze z kotwicami we wtorek, jak bedzie słabo to dam wiecej ołowiu. Z długim ołowiem próbowałem słabo jest, nawet gorzej niż przy otworach. Ołów był we wszystkich otworach i ,,najlepszą,, pracę osiąga przy takim rozmieszczeniu ołowiu jak na zdjęciu.

Spinnerman wyślij wzór bryły to zmienię ;)

Edytowane przez Radbraw

1/3 pomiędzy przednim uszkiem a środkowym, 1/3 od uszka środkowego w stronę ogona w tej samej odległości co poprzednie i 1/3 w stronę ogona też w tej samej odległości i powinno być git :D Jakbyś chciał wzmocnić akcję to możesz te 2/3 obciążenia od oczka środkowego w stronę ogona umiejscowić podobnie ale zaczynając od uszka tylniego ;) Powodzonka

Spinmerman podał Ci idealną receptę. Z mojej strony mogę pomóc Ci w ten sposób ,że ja obracam wałki w poziomie.

Odlewam sobie pręta ołowiu w graficie, docinam na żądaną długość i wklejam poziomo.

Wobler jest jeszcze stabilniejszy i jest większa szansa że uzyskasz pracę lusterkową w tonących modelach podczas swobodnego opadania przynęty. Niestety dużo zależy od kształtu woblera

Stoner, właśnie z lusterkowaniem mam problem bo za bardzo mi lusterkują :) Jaki kształt szczupaka jest najbardziej stabilny ?

To mam być poprostu glider coś jak sweeper tylko w szczupaczym kształcie.

Ja też odlewałem w okrągłym i prostokątnym przekroju ale efekt miałem taki sam zbyt lusterkujący.

Dużą zaletą kawałka odlanego ołowiu jest lotność jerka strasznie zapierdziela a odległości osiąga się okrutne, dlatego salmo slider jest arcy lotną przynętą ( skupiona masa )

Wałki daję tak jak Ci Spinnerman pokazał, w odcinkach tylko poziomo.

Kształt też ma znaczenie, inna będzie praca wobka o przekroju w kształcie jaja a inna o przekroju zaokrąglonego prostokąta.

Materiał z którego wykonasz przynętę też ma duże znaczenie.

Ciężko mi doradzić,bo nie robiłem wobków w takim drewnie.

Robiąc w lipie,topoli.olsze Już zauważyłem poważną róznicę.

Polecam robić prototypy. Wiercić, frezowac otwory, wklejać ołów, tak aby go wyjąć a zbędne dziury uzupełniać drewnem.

Nie ma bata zawsze coś z tego wyjdzie

• Like 1