Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w wyborze kija na pstrągi

Grzecho

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Chciałem prosić o pomoc w wyborze wędki na pstrągi. Chodzi mi o model firmowy w cenie do ok. 400 zł. Zamierzam łowić żyłką o średnicy 0,22 na woblery, wirówki i gumy.

Na początek opisze moje łowiska. Są to małe i wąskie /od 2 do 3m/ rzeczki, trudno dostępne, bardzo zakrzaczone z dużą ilością gałęzi zwisających nad wodą. Większość rzutów oddaje „spod siebie” i nie są zbyt długie.

Do tej pory używałem wędki 2,70 o cw. do 10 g. Dopiero zaczynam łowić pstrągi, lecz na tym etapie wydaje mi się ta wędka zbyt długa, przez to nieporęczna, poza tym jej moc wydaje mi się niewystarczająca.

Skłaniam się do kija o długości 2,40. Nie wiem jednak jaka akcja byłaby lepsza na moje łowiska szczytowa czy też paraboliczna.

Wstępnie wytypowałem dwa kije:

Team Dragon 2,4m cw. 3-14g - Akcja: Fast

Konger World Champion Dancer 2,4m cw. 3-14g – Akcja: Paraboliczna

Czekam na komentarze i opinie dot. tych wędek oraz na propozycje innych modeli.

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

Pzdr

Grzecho

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

To co sugeruje pitt wydaje się być dość dobrą propozycją. Sam łowię na rzeczkach o szerokosci 3-4 m kijem 7' i jest całkeim ok, chociaż niekiedy nawet taka długość potrafi być upierdliwa. Zatem na rzeczki o jakich piszesz proponowana przez Ciebie długość nie będzie dobrym wyborem. Powodzenia :D

Skoro juz mowa o rozwiazaniach radykalnych to przed oczami mi staje Talon 2,3m MXF 20LBS. Ma szzcytowke na tyle delikatna, ze da rade operowac srednimi woblerami w sposob precyzyjny. Dolnikiem da rade wyciagnac chyba wszystko....duzo zalezy tutaj od mocy uzytej plecionki... <_<

Pozdro

Gumo

Zrobiłem przegląd proponowanych modeli, niestety część wędek przekracza mój budżet :( .

Najciekawszą propozycją wydaje mi się st croix Triumph TRS70MLF2 7` Fast cw. 3,5-14g, który w naszych sklepach można dostać za ok. 300 zł. Ciekawy jestem, czy ktoś z forum używa tej wędki i czy może ją polecić.

To samo dotyczy Kongera WC Dancer.

W dalszym ciągu czekam na komentarze dotyczące akcji wędek na kropki. Co przemawia za akcją szczytową a co za paraboliczną?

pzdr

Grzecho

Wybrałbym parabola. Pstrąg to cwaniak i kombinator i często popełniamy błędy podczas holu. Parabolik pozwala na redukcję naszych błędów. Naprawia je :D Chodzi między innymi o brak luzów podczas holu itp. Jednak te kijki są wolniejsze oraz ryba daje nam na nich bardziej popalić :D Ciężej złagodzić odjazdy itd. W rzece, gdzie występuje dużo zawad, zwalisk itd. większy pstrąg może dać nam popalić :D

Mimo to wybrałbym parabola... Długi czas łowiłem wklejanką, ale to całkowite nieporozumienie

Wybrałbym parabola. Pstrąg to cwaniak i kombinator i często popełniamy błędy podczas holu. Parabolik pozwala na redukcję naszych błędów. Naprawia je :D Chodzi między innymi o brak luzów podczas holu itp. Jednak te kijki są wolniejsze oraz ryba daje nam na nich bardziej popalić :D Ciężej złagodzić odjazdy itd. W rzece, gdzie występuje dużo zawad, zwalisk itd. większy pstrąg może dać nam popalić :D

Mimo to wybrałbym parabola... Długi czas łowiłem wklejanką, ale to całkowite nieporozumienie

...a to ciekawe co mowisz bo z mojego doświadczenia wynika jednoznacznie ze to wlasnie miekkie kije paraboliczne lepiej amortyzuja odjazdy, pozwalaja rybe niejako uspokoic, na sztywnych kija reakcje ryby sa zdecydowanie bardziej nerwowe a i odjazdy czesto dluzsze (mowimy o porownywalnych patykach).podobnie rzecz ma sie w miejscach z ograniczonych polem manewru. przy odpowiednio miekkim kiju mozna zamortyzowac rybe na krotkim dyszlu - nie zawsze sie udaje ale jest to mozliwe - na sztywnym kiju ryba jak juz zacznie wysnuwac linke to ciaaaaaaaagnie...

polecam poszukanie informacji w sieci np na temat lowienia brzan kijami twardymi oraz miekkimi. moga byc tez inne waleczne ryby. swego czasu byl chyba nawet taki watek u nas...

...a to ciekawe co mowisz bo z mojego doświadczenia wynika jednoznacznie ze to wlasnie miekkie kije paraboliczne lepiej amortyzuja odjazdy, pozwalaja rybe niejako uspokoic, na sztywnych kija reakcje ryby sa zdecydowanie bardziej nerwowe a i odjazdy czesto dluzsze (mowimy o porownywalnych patykach).podobnie rzecz ma sie w miejscach z ograniczonych polem manewru. przy odpowiednio miekkim kiju mozna zamortyzowac rybe na krotkim dyszlu - nie zawsze sie udaje ale jest to mozliwe - na sztywnym kiju ryba jak juz zacznie wysnuwac linke to ciaaaaaaaagnie...

polecam poszukanie informacji w sieci np na temat lowienia brzan kijami twardymi oraz miekkimi. moga byc tez inne waleczne ryby. swego czasu byl chyba nawet taki watek u nas...

Drogi Mifku chodziło mi bardziej o zatrzymanie ryby. Gdy ryba jest tuż przed zawadą to parabol może nie dać rady.

Witam,

@wobler129- najlepszym przykladem parabolicznego kija i holu pstragow sa muchowki. Ryby zdecydowanie mniej szaleja. Szybki kij jak pisal @Mifek powoduje ze ryba robi zdecydowanie dluzsze odjazdy. To czy parabola da rade czy nie zalezy tylko od momentu w jakim blank przestaje amortyzowac ataki ryby. Ile mu jeszcze zostanie do pekniecia jest juz w tym momencie malo wazne.

Dla mnie idealem jest kij o ''szybkiej'' akcji przechodzacy w parabole przy holu ryby. Byly kiedys takie blanki, stare wersje CD Blue Rapid. Jednego z wlascicieli mecze juz od paru lat zeby mi sprzedal swoja wedke ale wie dokladnie co ma w rekach i dalej stanowczo mowi nie :(

@Grzecho- wrzuc w wyszukiwarke pytanie i zobaczysz jak burzliwe byly dyskusje na forum odnosnie kijow pstragowych :D :D :D

Pozdrawiam,

Bujo

P.S. Jako maniak wedkowy w zaleznosci od warunkow i wielkosci ryb uzywam 4-5 wedek :D

Bo daje :D Większa satysfakcja z holu, zabawa itd. A to czy ryba jest łagodniejsza na parabolu, czy na faście tego nie wiem - nie miałem możliwości porównania i myślę, że ciężko byłoby to porównać. To chyba zależy od kondycji i charakteru ryby

Ale to co piszesz ma sens, więc jest to prawdopodobne.

PS chyba troszkę źle to napisałem, bo można to interpretować na wiele sposobów... W każdym razie: wszystko jest już jasne

Witam,

@wobler129- najlepszym przykladem parabolicznego kija i holu pstragow sa muchowki. Ryby zdecydowanie mniej szaleja. Szybki kij jak pisal @Mifek powoduje ze ryba robi zdecydowanie dluzsze odjazdy. To czy parabola da rade czy nie zalezy tylko od momentu w jakim blank przestaje amortyzowac ataki ryby. Ile mu jeszcze zostanie do pekniecia jest juz w tym momencie malo wazne.

Chodziło mi o satysfakcje z holu. Na lekkim parabolu nawet mała ryba sprawia wrażenie większej i daje dużo więcej satysfakcji z holu niż faściak

Witam,

@wobler129 - zycze ci zebys kiedys mial na extra szybkim kiju dzikiego pstraga powyzej 50 cm. Dopiero wtedy zobaczysz co on potrafi :D :D :D

Pozdrawiam,

Bujo

... będzie rachu, ciachu i po strachu... znaczy pstrągu :lol: ... ja wyleczyłem się z pstrągowych X-Fastów dawno temu... umiarkowanie zybki kij o progresywnym ugięciu jest dla mnie złotym środkiem... na dwa prawie 50taki i kilka 40+ z tego sezonu zero spadów... mowa o ATC IS 703 ;)

Witam,

@Patu- bylo to tylko porownanie do walki pstragow i nie tylko na szybkim zestawie. W moim przypadku do extra fasciaka 6'10''zakladam miekka i rosciagliwa zylke ( nie potrafie sobie na razie wmowic kolejnego kija :D ) i jakos sobie radzi. Moze nie jest to optimum ale...

Pozdrawiam,

Bujo