Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w wyborze kija na pstrągi

Grzecho

Rekomendowane odpowiedzi

Łowię podobnie jak Ty na maleńkiej rzeczce, miejscami jest to prawdziwy siurek. Latem łowienie z brzegu jest bardzo ograniczone (na brzegu chaszcze) więc do wielu miejsc trzeba dotrzeć brodząc w woderach pod prąd - zreszta jest to najefektywniejsze na takich ciekach. Z powodzeniem używam kijka 2,13m 3-14 g firmy St. Croix, model Premier (PS70MLF2). Wytrzymały blank - dobre 5 lat łażenia po krzakach i zero problemów. Na moje łowiska kij jest raz jest za krótki , raz za długi więc w sam raz. Wygodnie łowi się mi nim żyłkami w przedziale 0,18-0,25, moc kijka to bodajże 4-10 lb. Przyjemnie łowi mi się nim woblerami w okolicy 5 gram (Salmo Hornet 4 cm, czy Executor 5 cm). W przypadku łowienia z prądem na najmniejsze 2.5 cm hornety i około 3 cm woblerki o spokojniejszej pracy trochę gorzej czuje się już przynętę.

Tańszą alternatywą może być zakup podobnej wędki z serii Triumph.

Na Kongera Dancera łowiłem. Mimo podobnego ciężaru wyrzutowego jest delikatniejszym kijkiem niż Premier, wydaje mi sie że linka 0,22 to jest dla tego kijka maximum i nawet nie chodzi o wytrzymałość wędziska co o przelotki - ich wielkość i rozmieszczenie. I ile dobrze kojarzę to Konger Dancer miał ciut dłuższy dolnik od St croix Premier, więc tym drugim łatwiej się operuje. To tylko jednak moje subiektywne odczucia, bo mój kolega na tym samym łowisku posługuje się właśnie wspomnianym Dancerem o długości ok 2,7m i dla niego ten właśnie jest optymalny. Łowi jednak najczęściej na 3 cm lekkie pływające woblerki o drobnej akcji i używa do tego cienkiej żyłki mono 0,18mm.

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Na Kongera Dancera łowiłem. Mimo podobnego ciężaru wyrzutowego jest delikatniejszym kijkiem niż Premier, wydaje mi sie że linka 0,22 to jest dla tego kijka maximum i nawet nie chodzi o wytrzymałość wędziska co o przelotki - ich wielkość i rozmieszczenie. I ile dobrze kojarzę to Konger Dancer miał ciut dłuższy dolnik od St croix Premier, więc tym drugim łatwiej się operuje. To tylko jednak moje subiektywne odczucia, bo mój kolega na tym samym łowisku posługuje się właśnie wspomnianym Dancerem o długości ok 2,7m i dla niego ten właśnie jest optymalny. Łowi jednak najczęściej na 3 cm lekkie pływające woblerki o drobnej akcji i używa do tego cienkiej żyłki mono 0,18mm.

adiz1, a może miałeś okazję pomachać tym kijem (Konger Dancer) w zestawieniu z małymi pływającymi salmiaczkami: Tiny, Hornet 3... rozglądam się ostatnio za czymś pod jazio-klenika (ze wskazaniem na jazika)... szukałem czegoś w cw do 10g, ale właśnie ten kij polecono mi w sklepie jako idealny pod takie przynęty (kijek 2,40)... mam jednak pewne wątpliwości co do obsługiwanego cw... 3-14 wydaje się trochę dużo... obawiam się, że kijek okaże się zbyt pałowaty... machanie na sucho nie rozwiało moich wątpliwości... poza tym Dancer w opisach określany jest jako kij pstrągowy... podejrzewam więc, że to dwie różne bajki...

dziękuje wszystkim za pomoc w wyborze wędki,

zdecydowałem się na Team Dragon 2,4m cw. 3-14g, dzięki uprzejmości forumowicza @Radek mogłem się jej dokładnie przyjrzeć, sprawdzić jak mi leży w dłoni, itp.

wędka jest ok, jedynie dolnik wydaje mi się nieco za długi, ale jak się do niego nie przekonam to zawsze mogę go nieco skrócić,

dużą jej zaletą jest fakt, iż została przetestowana przez @Radek na tych samych łowiskach, na których łowię

czytając jej opis jako FAST byłem przekonany, że ma akcję szczytową, tymczasem jest to parabolik :D

kijek zamówiłem idzie do mnie pocztą, jak nie będzie opóźnień to w weekend pierwsze testy nad wodą

pzdr

Grzecho

• 2 tygodnie później...

Właśnie wróciłem po pierwszych testach wędki nad wodą. Team Dragon spisał się świetnie. Złowiłem dwa pstrągi ok 30 cm. Wędka świetnie pracuje z rybą, paraboliczna akcja amortyzuje jej zrywy, a przy okazji kijek ma sporo mocy, która z pewnością się przyda w walce z większymi sztukami. Wędką wygodnie się operuje, w moich warunkach większość rzutów wykonuje spod siebie, nie miałem z tym problemów nawet z małymi woblerami, bardzo dobrze przenosi pracę przynęty.

Reasumując jestem bardzo zadowolony z zakupu. Jeszcze raz dzięki za pomoc w wyborze kija.

pzdr

Grzecho

IWX 601 doskonale laduje sie pod lzejszymi wabikami, ma nieco bardziej ustepliwa szczytowke, przypomina nieco lamiglasy z serii Im 700. To blank jakby stworzony pod lzejszy casting. Wobler_129 zaczep w uchwyt scorpiona 1001 lub Curado 101 i nawin na szpulke zylke 0,20 mm, arcy fajny zestawik na jeziorowe okonie gdzie czasami trzeba nieco dalej rzucic dosc lekkim wabikiem.

kijek na dlugie lata :D

IWX 601 doskonale laduje sie pod lzejszymi wabikami, ma nieco bardziej ustepliwa szczytowke, przypomina nieco lamiglasy z serii Im 700. To blank jakby stworzony pod lzejszy casting. Wobler_129 zaczep w uchwyt scorpiona 1001 lub Curado 101 i nawin na szpulke zylke 0,20 mm, arcy fajny zestawik na jeziorowe okonie gdzie czasami trzeba nieco dalej rzucic dosc lekkim wabikiem.

kijek na dlugie lata :D

Przyczepiłem do niego Premiera z Availem :D I fajnie się łowi na małych rzeczkach. 4cm wobki, obrotówki 0 i 1, mini wahadełka oraz gumki na 3g główkach lecą... na zadowalającą odległość :D

Wiem, że masz uraz do Premiera, ale mi jak na razie dobrze służy.

Kijek ładuje się już przy 2g i taka bezpieczna i komfortowa granica to 8g przy lotnej przynęcie ( ze skupioną masą jak np. wahadełko ) :D

Poniżej fotka - tak kijek ładuje się przy 4cm wahadełku:

http://images41.fotosik.pl/59/beac15f97d6580e9med.jpg

o ile w tej rzeczce nie ma slonej wody to mysle, ze PRM podziala dluzej..

wrzuc jakies porzadne ryby zlowione na ten zestaw... :D

Troszkę musicie poczekać aż okonie wejdą do mojej rzeczki (kwiecień-maj). A jak na razie byłem z tym zestawem raz na pstrągach i dorwałem jednego 20-staka :D Widziałem cały przebieg sytuacji - uderzył w wahadło z taką prędkością, że myślałem, że się zabije :lol:

Pod lżejszymi wabikami jeszcze lepiej ładuje się SJ660 seria ATC II. 4-8lb 2-9gram. Głębiej się ładuje niż IWX, bardziej miękki o cieplejszej akcji. W lekkim prądzie można poprowadzić woblerka czy coś małego ale mocniejszy prąd i tracimy czucie, szczytówka daje za wygraną. Blank świetny.

adiz1, a może miałeś okazję pomachać tym kijem (Konger Dancer) w zestawieniu z małymi pływającymi salmiaczkami: Tiny, Hornet 3... rozglądam się ostatnio za czymś pod jazio-klenika (ze wskazaniem na jazika)... szukałem czegoś w cw do 10g, ale właśnie ten kij polecono mi w sklepie jako idealny pod takie przynęty (kijek 2,40)... mam jednak pewne wątpliwości co do obsługiwanego cw... 3-14 wydaje się trochę dużo... obawiam się, że kijek okaże się zbyt pałowaty... machanie na sucho nie rozwiało moich wątpliwości... poza tym Dancer w opisach określany jest jako kij pstrągowy... podejrzewam więc, że to dwie różne bajki...

jeśli mowa o World Champion Dancer 3-14, to posiadam ten kijek, jak dla mnie pod Tiny pracuje dobrze:D jeżeli masz zamiar używać tylko tak lekkich przynęt, to jednak wybrał bym coś jeszcze bardziej delikatniejszego:)

jeżeli masz zamiar używać tylko tak lekkich przynęt, to jednak wybrał bym coś jeszcze bardziej delikatniejszego:)

...tyle tylko, że rynek w tej materii i cenie, niewiele ma do zaproponowania... odrzucając wklejanki, wybór jest żaden... no, prawie żaden... zastanawiam się nad IRI Lucky również od Kongera o cw 3-10... niestety nie miałem go w łapach, a opinie są... różne...

Ja posiadam wersje 270 i nie zamienił bym jej na 240 ;) Na klenie używam żyłki 0,14 i jak wybieram z pudełka Tiny, to przeważnie wiąże go bezpośrednio do niej i z tego co pamiętam z podawaniem przynęty nie miałem żadnych problemów. Na dużych odległościach (ok. 10m) pracy przynęty raczej nie wyczujesz pod ręką, czym bliżej tym lepiej wszystko czuć, ale wszystko zależy od warunków :D u mnie w rzece klenie biorą zdecydowanie, albo wcale ;) więc nie ma szans przegapić brania. Świetnie holuje mi się ryby na tej wędce (zejścia ryb mógłbym policzyć chyba na palcach jednej ręki, a używam kotwiczek w których mam pozaginane zadziory :mellow: ). Nigdy nie holowałem bardzo dużych kleni (raczej te małe ;)), ale ze szczupakiem ok. 50cm radzi sobie bezproblemowo, pstrągi mimo swoich popisów też jej nie dają rady, niestety nigdy nie miałem okazji spotkać Jazia :( Czytałem opinie w których pisali, że przelotki w tej wędce nie są najlepszej jakości, może to i prawda ale ja używam tego kijka rok i jak na razie nie mam zastrzeżeń B) Mam nadziej że tak zostanie jeszcze przez co najmniej 2 sezony ;) Ogólnie za taką kasę lepszą wędkę ciężko dostać :mellow: Co wiedziałem napisałem, mam nadziej, że ta przydługa wypowiedź pomoże w wyborze :D

Pozdrawiam z nad Sanoczka

Rivera

Co wiedziałem napisałem, mam nadziej, że ta przydługa wypowiedź pomoże w wyborze :D

...no, niewątpliwie... jaki by on nie był (wybór, oczywiście)... każde słowo śledzę z wielką uwagą i za każdą informację serdecznie dziekuję... teraz nie zostaje mi już nic innego jak podjąć ostateczną decyzję... jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam, maxtip...

Radziłbym Ci spróbować bardzo dobrego kija jakim jest FUJITSU SHOGUN 2,45 4-21g

może firma niezbyt znana ale kij robiony w japonii i proszę mi wierzyć że jest świetny, mam kije robione w FC za 3x taką kasę a jednak mimo wszystko używam fujitsu (to kij HM62)ma ich 2szt. bardzo wytrzymały mechanicznie nie to co dragony ładne ugięcie dobry osprzęt oryginalne fuji

wg mnie można je spokojnie postawić na półce obok avida

Przepraszam trochę się rozpędziłem i tak bez przedstawienia się ale już się poprawiam

przebywam w 50% w woj. świętokrzyskim a w 50% w łódzkim:)) i tam wędkuję najczęściej

przygodę z wędką zacząłem w wieku 5lat ale wtedy z racji przepisów był to tylko spławik teraz jestem zapalonym spinningistą a ostatnio tj od ok roku zapoznaję sie z baitcastingiem z różnym skutkiem

pozdrawiam wszyskich

• 3 tygodnie później...

wrzuc jakies porzadne ryby zlowione na ten zestaw... :D

Jak na razie same pstrążki do 40cm ;)

Witam,

@wobler129- cos chyba jest nie tak z kijem bo jak widzialem go sprzedajesz??? Chyba ze masz juz nastepny projekt.

Pozdrawiam i zycze duzych pstragow,

Bujo

Kijek klasa, jednak mam inną wizję na kijek do 1-5g przynęt - jeszcze większy light :D Dziękuję i również życzę powodzenia - ja atakuję w niedzielę.