Skocz do zawartości

Kleń - Odżywianie

Montano

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazłem niestety takiego tematu więc chciałbym go rozwinąć, chodzi mi o odżywianie bardziej dorosły kleni, takich od 30 cm. Znalazłem informacje ogólnikowo, 'małymi rybkami' 'owoce' 'muchy' i 'owady'. Czy mógłby mi ktoś pomóc, i napisać co w okresie kwiecień - październik jest w menu klenia? Bardziej chodzi mi o szczegółowe informacje, jeśli ktoś miałby chęci mógłby dopisać w jaki sposób jest pobierany ten pokarm. Przygotowuję się do ich połowu i chciałbym je lepiej poznać 

W skócie:

Małe rybki - uklejki, słonecznice... wszystko co mu sie do pyska zmieści

Owoce - najbardziej popularna jest wiśnia w dryfie

Muchy i owady - wszystko co spadnie na powierzchnie wody (chrabąszcze, koniki polne, ćmy) lub w niej pływa (żółtobrzeżek, larwy owadów)

Temat rzeka, przeszukaj porządnie forum to dowiesz się wielu rzeczy, to kopalnia wiedzy.

Z tego co widać w wieściach znad wody, to kleń odżywia się takimi oto cymesami: niewielkie woblery imitujące ryby, tudzież owady. Lubi zakąsić obrotówkę, jakaś gumkę czasem.

Nimfą, mokrą/suchą też nie pogardzi.

Kleń stara się pobierać pokarm otworem gębowym.

Wybacz Montano, nie mogłem się powstrzymać :) Na tak postawione pytanie nie oczekuj sensownych odpowiedzi, bo co tu można napisać.

Na "moje"j pstrągowej małej rzece nieliczne klenie żywią się głównie kiełżami, bo jest ich dużo i na ich imitacje biorą.

PS Ostatniego zabiłem 16 lat temu także już nie pamiętam co miał w żołądku.

• Like 1