Skocz do zawartości

Wyciek 9m3 mazutu w elektrowni kozienice

Kamil Z.

Rekomendowane odpowiedzi

9 ton mazutu wyciekło do Wisły z elektrowni w Kozienicach...

http://wiadomosci.wp.pl/kat,59154,lbid,8101,title,Awaria-w-elektrowni-Kozienice-Mazut-wyciekl-do-Wisly,wid,16757963,wiadomosc.html?ticaid=11317b&_ticrsn=3

Strażacy ponoć stawiają kolejne zapory, a i tak to cholerstwo poszło do rzeki, z drugiej strony Pan rzecznik twierdzi, że bezpośrednio do rzeki nic nie wyciekło..

Winnych pewnie nie będzie :(

rzecznik Enea mówi że w Wislę nieposzło a strażacy wypowiadają się że łapią mazut na Wiśle w zapory

Jak zwykle.

Potem się w mediach zmniejszy ilość, zbagatelizuje skutki, opłaci najgłośniejszych ekodupków, by siedzieli cicho, a tych nie do opłacenia ośmieszy, wystawiając swojego "biegłego" przed kamery.

Skończy się na tym, że środowisku została wyrządzona przysługa, poprzez wzbogacenie wody w niezbędne mikroelementy. Fauna i flora nie poniosły żadnych szkód, a woda pitna, jeszcze nigdy nie była tak dobra i nie dawała takiego kopa. :wacko:

Na razie informacyjny bełkot, każdy mówi co innego, ekologowie załamują ręce, rzecznik spółki twierdzi, że do rzeki nic nie poszło. Jak będzie pokaże czas i pewnie całą prawdę zobaczą tylko obecni na miejscu wędkarze.

Trzymam kciuki, bo naszym wodom i tak nie brak problemów i kłopotów...

Rzecznik mówi to co powiedzieć musi w takiej sytuacji

Pomijając fakt zagrożenia dla ryb który jest oczywisty - przecież cała Warszawa jest zaopatrywana w wodę pitną z Wisły.

Myślałem, że już niewiele jest rzeczy które w tym kraju są w stanie mnie zdziwić.

Jednak myliłem się....

Rzecznik mówi to co powiedzieć musi w takiej sytuacji

Pomijając fakt zagrożenia dla ryb który jest oczywisty - przecież cała Warszawa jest zaopatrywana w wodę pitną z Wisły.

Myślałem, że już niewiele jest rzeczy które w tym kraju są w stanie mnie zdziwić.

Jednak myliłem się....

Oj napisali przecież, że mazut może spowodować uszkodzenia mózgu u ptaków, a przecież człowiek to nie ptak. Nie ma się o co martwić :-)

... przecież cała Warszawa jest zaopatrywana w wodę pitną z Wisły.

... a to nie jest tak, że cała Warszawa odprowadza ścieki do Wisły? Coś, gdzieś, kiedyś czytałem o "atrakcyjnych wędkarsko łowiskach" w okolicach kolektora... i o związanych z nimi niespodziankach  :) ...