ziober Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Dobry,Posiadam kołowrotek, który generalnie nie był używany ani rozkręcany. Przeleżał ten okres w pudełku i teraz chciałbym go rozruszać Waszym zdaniem powinienem go otworzyć, wyczyścić i przesmarować(?) czy po prostu jechać na ryby i walczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Zdecydowanie smarować! Jesli nie był używany, to smar po takim czasie jest do wymiany, bo albo go tam juz nie ma albo ma konsystencje skamieniałej pasty do butów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziober Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 (edytowane) ... dodam że na sucho kręci ładnie Edytowane 16 Lipca 2014 przez ziober Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 ... dodam że na sucho kręci ładnie Rozebrać, umyć w benzynce, nasmarować z umiarem nowym smalcem.Jak 3 lata temu kupiłem twinka z 1998roku, tak właśnie postąpiłem .TY rób jak uważasz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Jak koledzy wspomnieli smarować. Ja bym jeszcze rozebrał łożyska z pokryw i wymył dokładnie w benzynce jak pozostałe części. Następnie przesmarował łożyska do tego celu wyznaczonym smarowidłem i zamknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Jak koledzy wspomnieli smarować. Ja bym jeszcze rozebrał łożyska z pokryw i wymył dokładnie w benzynce jak pozostałe części. Następnie przesmarował łożyska do tego celu wyznaczonym smarowidłem i zamknąlKoniecznie smarować.Widziałem smar w kilku takich młynkach. Ale łożysk zamkniętych lepiej nie płukać w benzynie. Ciężko je potem dobrze napełnić nowym smarem. Chyba, że ktoś potrafi zdjąć te dekielki i bez problemu je później zmontować.Ja do takich łożysk daję 2,3 krople oliwki syntetycznej do ich rozruszania. Jeśli są półotwarte lub otwarte to oczywiście wymienić smar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Odpowiednie narzędzia i da się wszystko rozebrać. Ja do zamkniętych stosuje mieszankę 3 częśći syntetycznego oleju 1 część wysokiej jakości smaru do łożysk kulkowych. Małe łożyska są zazwyczaj oliwione tylko i nic później za bardzo w nich nie zostaje. Półotwarte oczywiście napycham tymże smarem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Odpowiednie narzędzia i da się wszystko rozebrać. Ja do zamkniętych stosuje mieszankę 3 częśći syntetycznego oleju 1 część wysokiej jakości smaru do łożysk kulkowych. Małe łożyska są zazwyczaj oliwione tylko i nic później za bardzo w nich nie zostaje. Półotwarte oczywiście napycham tymże smarem ..a potem kręcą jak kręcą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Szewc w dziurawych butach chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziober Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Podpowiedzcie jakie mazidła zanabyć do tego młynka. Załóżmy że na razie nie będę rozbierał łożysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Wyślij komuś do smarowania. Będzie chyba lepiej dla kolowrotka .... Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalk 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Eeeeeeee... Nie smaruj, co się będziesz męczył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziober Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Eeeeeeee... Nie smaruj, co się będziesz męczył... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 ?? [emoji2][emoji2][emoji3][emoji3] taki żarcik Tomasz zapodal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 ?? Nie przejmuj się. O tym samym kombinuję. Ze stelką 01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Z tym smarowaniem to jest tak nie posmarujesz zle posmarujesz bywa tez roznie na przykładzie Daiw Certate lepiej nowa do stukac ile się da, na orginalnym smarowaniu a później odsprzedać i kupic nowa bo często gesto po profilaktycznym zabiegu smarowania kręciołek zabkuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Z tym smarowaniem to jest tak nie posmarujesz zle posmarujesz bywa tez roznie na przykładzie Daiw Certate lepiej nowa do stukac ile się da, na orginalnym smarowaniu a później odsprzedać i kupic nowa bo często gesto po profilaktycznym zabiegu smarowania kręciołek zabkuje To by zamoczyc cały w benzynce i wstrzyknac trochę smaru do środka i nie będzie gryźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Nie zapomnij Tomasz troszkę nafty do tej bendzynki dolac bo możesz zalatwic kolorek na kreciolku chyba ze chcesz mieć znaczny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Z tym smarowaniem to jest tak nie posmarujesz zle posmarujesz bywa tez roznie na przykładzie Daiw Certate lepiej nowa do stukac ile się da, na orginalnym smarowaniu a później odsprzedać i kupic nowa bo często gesto po profilaktycznym zabiegu smarowania kręciołek zabkuje No właśnie szczególnie jak dopiero po paru nieletkich sezonach właściciel "wreście" się za smarunki-regulunki zabierze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 ?? No pewnie, że dla draczki tak napisałem... Się Pan nawet gupio nie pytaj, tylko się, kurna, bierz do roboty...W starym świńpałerze nic złego raczej zrobić się nie da, a maszynka prawdopodobnie odwdzięczy się długim i miłym dla ucha (czyli niezagłośnym) działaniem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Zorro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziober Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 No pewnie, że dla draczki tak napisałem... Się Pan nawet gupio nie pytaj, tylko się, kurna, bierz do roboty...W starym świńpałerze nic złego raczej zrobić się nie da, a maszynka prawdopodobnie odwdzięczy się długim i miłym dla ucha (czyli niezagłośnym) działaniem... I na tak budującą odpowiedź od sławnego Pana Tomasza liczyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 (edytowane) Smarować smarować . Jako że mój poczciwy wysłużony TP 4000 H został zastąpiony przez wersję SW z 09 roku postanowiłem dać mu nowe życie a zarazem oddech bo lekko u mnie nie miał. Tłustymi rękoma się ciężko operuje lustrem ale coś uwieczniłem. Edytowane 17 Lipca 2014 przez Forecast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Ty, marsjanini vel Forecast ..ale w odrze woda jest typowo freshwater..nie pomyliłes modeli ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Salt, fresh... nieważne... nie rozkręcać, nie dotykać (można oślepnąć), nie smarować... Raz na rok psikać kręcioła porządnie WD - 40 i do tego wypić dużo wd-y. Będzie działać wiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi