Skocz do zawartości

TP 98' 4000 (smarować czy nie smarować)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak koledzy wspomnieli smarować. Ja bym jeszcze rozebrał łożyska z pokryw i wymył dokładnie w benzynce jak pozostałe części. Następnie przesmarował łożyska do tego celu wyznaczonym smarowidłem i zamknąl

Koniecznie smarować.Widziałem smar w kilku takich młynkach.  Ale łożysk zamkniętych lepiej nie płukać w benzynie. Ciężko je potem dobrze napełnić nowym smarem. Chyba, że ktoś potrafi zdjąć te dekielki i bez problemu je później zmontować.

Ja do takich łożysk daję 2,3 krople oliwki syntetycznej do ich rozruszania. 

Jeśli są półotwarte lub otwarte to oczywiście wymienić smar.

Odpowiednie narzędzia i da się wszystko rozebrać. Ja do zamkniętych stosuje mieszankę 3 częśći syntetycznego oleju 1 część wysokiej jakości smaru do łożysk kulkowych. Małe łożyska są zazwyczaj oliwione tylko i nic później za bardzo w nich nie zostaje. Półotwarte oczywiście napycham tymże smarem ;)

Odpowiednie narzędzia i da się wszystko rozebrać. Ja do zamkniętych stosuje mieszankę 3 częśći syntetycznego oleju 1 część wysokiej jakości smaru do łożysk kulkowych. Małe łożyska są zazwyczaj oliwione tylko i nic później za bardzo w nich nie zostaje. Półotwarte oczywiście napycham tymże smarem ;)

..a potem kręcą jak kręcą :lol: :D ;) ...

Z tym smarowaniem to jest tak nie posmarujesz zle :lol:  posmarujesz bywa tez roznie :rolleyes:  na przykładzie Daiw Certate lepiej nowa do stukac ile się da, na orginalnym smarowaniu a później odsprzedać i kupic nowa :angry:  bo często gesto po profilaktycznym zabiegu smarowania kręciołek zabkuje :(  :)

Z tym smarowaniem to jest tak nie posmarujesz zle :lol: posmarujesz bywa tez roznie :rolleyes: na przykładzie Daiw Certate lepiej nowa do stukac ile się da, na orginalnym smarowaniu a później odsprzedać i kupic nowa :angry: bo często gesto po profilaktycznym zabiegu smarowania kręciołek zabkuje :( :)

To by zamoczyc cały w benzynce i wstrzyknac trochę smaru do środka :D i nie będzie gryźć

Z tym smarowaniem to jest tak nie posmarujesz zle :lol:  posmarujesz bywa tez roznie :rolleyes:  na przykładzie Daiw Certate lepiej nowa do stukac ile się da, na orginalnym smarowaniu a później odsprzedać i kupic nowa :angry:  bo często gesto po profilaktycznym zabiegu smarowania kręciołek zabkuje :(  :)

No właśnie szczególnie jak dopiero po paru nieletkich sezonach właściciel "wreście" się za smarunki-regulunki zabierze...

??  <_<

No pewnie, że dla draczki tak napisałem... :D  Się Pan nawet gupio nie pytaj, tylko się, kurna, bierz do roboty...

W starym świńpałerze nic złego raczej zrobić się nie da, a maszynka prawdopodobnie odwdzięczy się długim i miłym dla ucha (czyli niezagłośnym) działaniem...

• Like 1

No pewnie, że dla draczki tak napisałem... :D  Się Pan nawet gupio nie pytaj, tylko się, kurna, bierz do roboty...

W starym świńpałerze nic złego raczej zrobić się nie da, a maszynka prawdopodobnie odwdzięczy się długim i miłym dla ucha (czyli niezagłośnym) działaniem...

I na tak budującą odpowiedź od sławnego Pana Tomasza liczyłem... :rolleyes:

Smarować smarować ;). Jako że mój poczciwy wysłużony TP 4000 H został zastąpiony przez wersję SW z 09 roku postanowiłem dać mu nowe życie a zarazem oddech bo lekko u mnie nie miał. Tłustymi rękoma się ciężko operuje lustrem ale coś uwieczniłem.

post-48337-0-99526800-1405586510_thumb.jpg

post-48337-0-63471300-1405586528_thumb.jpg

post-48337-0-78970300-1405586544_thumb.jpg

post-48337-0-63864000-1405586558_thumb.jpg

post-48337-0-38191800-1405586582_thumb.jpg

post-48337-0-76252100-1405586602_thumb.jpg

Edytowane przez Forecast