RobertGizycki Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Chciałbym się poradzić w kwestii lakierowania woblerów. Zrobiłem kilkanaście cudeniek wyglądają bardzo ładnie. Zostało jednak lakierowanie Harzlackiem. Chciałem zastosować metodę zanurzeniową. Wobki kryłem farbami w sprayu MOTIP. Gdy zanurzyłem pierwszego woblera w lakierze wszystko zaczęło spływać. Farbę nakładałem jakieś 3 dni temu i jest całkowicie sucha. Nie niem jak podejść do zagadnienia by nie popsuć całego kompletu wobków. Bardzo proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Chciałbym się poradzić w kwestii lakierowania woblerów. Zrobiłem kilkanaście cudeniek wyglądają bardzo ładnie. Zostało jednak lakierowanie Harzlackiem. Chciałem zastosować metodę zanurzeniową. Wobki kryłem farbami w sprayu MOTIP. Gdy zanurzyłem pierwszego woblera w lakierze wszystko zaczęło spływać. Farbę nakładałem jakieś 3 dni temu i jest całkowicie sucha. Nie niem jak podejść do zagadnienia by nie popsuć całego kompletu wobków. Bardzo proszę o radę. Ja tak miałem z Domaluxem. Teraz stosuje innej firmy lakiery samochodowe, albo lakiery do graffiti koszt około 15zł z 500ml.Teraz używam lakieru Harzlack'a i jest tez ok. PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander_90 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Chciałbym się poradzić w kwestii lakierowania woblerów. Zrobiłem kilkanaście cudeniek wyglądają bardzo ładnie. Zostało jednak lakierowanie Harzlackiem. Chciałem zastosować metodę zanurzeniową. Wobki kryłem farbami w sprayu MOTIP. Gdy zanurzyłem pierwszego woblera w lakierze wszystko zaczęło spływać. Farbę nakładałem jakieś 3 dni temu i jest całkowicie sucha. Nie niem jak podejść do zagadnienia by nie popsuć całego kompletu wobków. Bardzo proszę o radę. Ja tak miałem z Domaluxem. Teraz stosuje innej firmy lakiery samochodowe, albo lakiery do graffiti koszt około 15zł z 500ml.Teraz używam lakieru Harzlack'a i jest tez ok. PozdrawiamSlider Z motipu miałes farby akrylowe? I rozpuscił je Domalux? Jeszcze mi sie to nie zdarzyło. Stosuje twardy domalux do parkietów, a ty jaki miałes? Ciekawe. Proszę dajcie jakiś konkretne namiary na ten harzlak (konkretnie który) chętnie sie coś dowiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertGizycki Opublikowano 31 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Dam namiary na lakier jak wrócę do domu. To był Harzlack półmat w takiej puszcze 350ml. Te farby to nie wiem czy to akryl. To takie niskobudżetowe spraye z Castoramy jakieś syntetyki - złote, srebrne, czarne i białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miciek Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Witam maluje cały czas motipami ale akrylowymi takimi za 13 zł i używam lakierów Poliuretanowych np: Dragon i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło żeby owy lakier pogryzł się z motipem. Coś musisz źle dobierać sprawdź czy to zapewne akryl. Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander_90 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Witam maluje cały czas motipami ale akrylowymi takimi za 13 zł i używam lakierów Poliuretanowych np: Dragon i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło żeby owy lakier pogryzł się z motipem. Coś musisz źle dobierać sprawdź czy to zapewne akryl. Pozdrawiam i życzę powodzenia Mi tez się nie gryzą. Musiały byc jakieś zwykłe olejne czy nitro no i sie zważyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miciek Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Dokładnie tak, dlatego Robercie sprawdź to bo szkoda twoich nerwów i jeszcze nie potrzebnie się zrazisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 piasalem juz ze 150 razy i napisze po raz kolejny, tylko lakiery epoksydowe (najlepiej dwuskladnikowe) gwarantuja nie tylko dobra twardosc i trwalosc powloki zewnetrznej ale to wlasnie te lakiery nie reaguja chemicznie z innymi farbami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander_90 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 piasalem juz ze 150 razy i napisze po raz kolejny, tylko lakiery epoksydowe (najlepiej dwuskladnikowe) gwarantuja nie tylko dobra twardosc i trwalosc powloki zewnetrznej ale to wlasnie te lakiery nie reaguja chemicznie z innymi farbami Lakier epoksydowy z farbą olejną się niestety gryzie wg moich obserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 1. lakiery eposkydowe nie reaguja z innymi lakierami ... pod warunkiem, ze powloka jest wyschnieta2. kto lakieruje woblery farba olejna????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomass Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 ja miałem inny problem z lakierowaniem, a mianowicie po nałożeniu lakieru lakier odpryskiwał. Jak temu zapobiec??? Nazwy lakieru nie pamiętam, ale wiem że był to lakier do parkietu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander_90 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Zastosuj lakier który proponuje @pitt. Choć nie ma rzeczy niezniszczalnych i nawet oryginał z lakieru i farby oblezie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertGizycki Opublikowano 1 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Pitt to cenna informacja . Czy jakiegoś konkretnego lakieru (nazwa) mam szukać? Czy dowolny epoksydowy bedzie właściwy? Czy po wymieszaniu dwóch składników trzeba wszystko zużyć na raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 wedlug mnie kazdy bedzie odpowiedni, ale musisz sie zorientowac, czy po wyschnieciu nie zolknie (bo i takie sie na rynku zdarzaja) ... dobre marki to devcon albo envirotex ... no oczywiscie, ze wszystko, przeciez stwardnieje na kamien 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
METR Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2009 Witam krótkie pytanko jak polakierować żeby plakatówka sie nie rozmyła ? Pozdrawiam METR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 (edytowane) ... Edytowane 21 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Jakie konkretnie farby polecacie do malowania woblerów ? Ja kupiłem Dupli Color, color spray(high quality) i niestety po zamoczeniu w lakierze hartz lack super strong, farba spływa... A może to lakier? sam już nie wiem Zniechęcające i to bardzo, tym bardziej, że i farbę i lakier wybrałem czytając wiele pochlebnych opinii na ich temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Dupli color jest do dupli jak nazwa wskazuje. Nawet ten który ma napis akryl gryzie się z hartzlackiem. Motipy akrylowe z hartzlackiem się nie gryzą. Robert Giżycki ja bym zrobił tak: kup bezbarwny akryl z motipa i na brzuchu któregoś z woblerków posmaruj nim na próbę. Jak się nie zważy to polakieruj tym sprayem jeden woblerek i zobacz czy na całej powierzchni woba nie powoduje jakichś uszkodzeń. Dokładnie wysusz i zanurz w hartzlacku. Powinno to uratować twoją kolekcję. Motipy najlepiej kupuj w marketach samochodowych typu Feu Vert tam masz pewne, że to akryle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Pitt wiesz może gdzie można w polsce kupić environtex? Bo ja nie wiem. I myślę, że to główny powód dla którego ludziom nie chce się w to bawić. Spraye motipa AKRYLOWE + hartzlack 100% polyurethan lub domalux choć ten moim zdaniem jest gorszy bo gasi kolory, to tani i skuteczny sposób malowania woblerów. Wiele osób z tego forum tak właśnie maluje woblery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 W PL o envirotex ciężko, ja nie znam. Ebay też ciężko, bo wg. przepisów w USA to produkt łatwopalny i nie chcą wysyłać pocztą lotniczą. Można za to zamówić w GB: http://www.clarke-coatings.co.uk/envirotex.html piszesz co chesz i ile, dostajesz fakturę na paypala i wysyłają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Trzeba konto na ebay, konto na pay pal... Dlatego się ludziom nie chce. Ja się już od dawna przymierzam żeby kupić environtex. Konta mam, tylko jakoś tak mi schodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Trzeba się przemóc . Można też zastosowac Epidian 5 + utwardacz Z1, w proporcji mniejszej niż podaje producent o jakieś 10%. Efekt nie jest taki idelany jak z użyciem envirotexu, natomiast powłoka to typowa twarda żywica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Imienniku, efekt spływania farby to nie tylko kwestia zestawu, farba + lakier ale przede wszystkim konsystencji lakieru. Jak zanurzysz wobka w gęstym lakierze który będzie długo wysychał to spływanie masz pewne. Najlepiej pierwsza warstwę nałożyć mocno rozcieńczoną np. acetonem który bardzo szybko paruje. Temperatura otoczenia w tym woblera też ma znaczenie. Każda kolejna warstwa może być coraz gęstsza. Ja maluje tylko natryskiem ale dosyć grubo i jak czasem przegnę to widzę jak kolor rusza z miejsca. To jest cały problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 można na niepewne farby nałożyć kilka warstw lakieru wodnego który niczego nie gryzie i jak dobrze wyschnie nałożyć lakier właściwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 2 wystarcza pozniej poliuretanowy i jest ok problem moze byc taki ze robi sie gruba warstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi