cyprys19 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Dokładnie tak. Zaznaczam że używałem jej do drewnianych korpusów, nie testowałem na żywicy. Z tego co pamiętam można chyba rozcieńczać tą farbę wodą, ale trzeba bardzo dobrze wymieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Cześć.Czy miał może ktoś z Was taki problem z hartzlackiem? Korpus po wyschnięciu lakieru wygląda tak. Może coś będzie widać na zdjęciu. Lakier spływał strużkami. Już raz kiedyś tak miałem. I nie wiem czemu. Dodam, że korpus jest dość duży, ma 15 cm. IMG_20210814_125632.jpgKorpus był malowany pokostem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Korpus był malowany pokostem?Nie, to odlew z żywicy, z podkładem. Lakier poszedł na podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Z żywicy wychodzi często "tłusty" utwardzacz na wierzch. Jeżeli poleciałeś podkładem wodnym to może "wyszedł" ten utwardzacz na wierzch i dlatego następna warstwa spływała. Po żywicy przecierałbym raczej korpusy acetonem lub czymś innym do odtłuszczania. Ewent. kąpiel i dokładne wytarcie do sucha przed podkładem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Dzięki. Sprawdzę z acetonem.Nigdy jakoś specjalnie nie odtłuszczałem korpusów i nigdy nie było problemów z malowaniem czy lakierowaniem. Zawsze też lakier nakładałem na już pomalowany wobler. Czasami, podobnie jak w tym przypadku, myłem tylko korpusy z pyłu, wodą z płynem do naczyń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krolik1994 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Z żywicy wychodzi często "tłusty" utwardzacz na wierzch. Jeżeli poleciałeś podkładem wodnym to może "wyszedł" ten utwardzacz na wierzch i dlatego następna warstwa spływała. Po żywicy przecierałbym raczej korpusy acetonem lub czymś innym do odtłuszczania. Ewent. kąpiel i dokładne wytarcie do sucha przed podkładem.Obstawiam dokładnie ten scenariusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 "Dzięki. Sprawdzę z acetonem.Nigdy jakoś specjalnie nie odtłuszczałem korpusów i nigdy nie było problemów z malowaniem czy lakierowaniem. Zawsze też lakier nakładałem na już pomalowany wobler. Czasami, podobnie jak w tym przypadku, myłem tylko korpusy z pyłu, wodą z płynem do naczyń".--------To pochwal się jeszcze jaką żywicę odlewałeś. Będziemy już może wszystko wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2021 --------To pochwal się jeszcze jaką żywicę odlewałeś. Będziemy już może wszystko wiedzieć.Żywica to Rencast FC52. Zawsze tej używałem i nigdy nie było problemu z lakierowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Poliuretanowa. Z takimi nie miałem kontaktu. Jednak przy piankach poliuretanowych jeżeli któryś składnik był słabo wymieszany to również potrafił pokazać się na powierzchni i sprawiać kłopot. Może z tymi żywicami jest inaczej ale spróbuj odtłuszczać skoro proporcje dajesz tak jak trzeba. Coś musi wypływać na powierzchnie skoro farba/lakier się nie czepia. Chyba że coś jest przeterminowane wiec i odparowywanie z jakiegoś składnika też wchodzi w rachubę. Tak czy siak próbuj i będzie ok. Odtłuszczanie nie jest trudne. Poprobuj może len czegoś mniej agresywnego niż aceton. Spiryt, benzyna, nitro, itp. Może nawet mycie w zwykłym szarym mydle/mydlinach i splukanie wodą wystarczy. Próby, testy i później wiesz już dużo więcej. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelzen Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2021 To i ja dodam coś od siebie. W porównaniu do kolegów z forum doświadczenie z woblerami mam znikome, trochę zrobiłem, trochę ryb złowiłem ale też mocno walczę z żywica. W/w rencast 52 , problemy z tłustymi powierzchniami. I wyglądało to tak jak na zdjęciu. Próbowałem różnych metod a teraz spróbowałem ja wygrzać w piekarniku i to dziś rano testowo, po zdjęciu z suszarki kolejnych wobkow z rozstepami. Gotowe odlewy do 60 stopni , później podkręciłem piekarnik do 100 cały proces jakas godzinw. Później jakiś cleaner do paznokci , który podkradlem mojej lubej ( raczej nie zauważy). Wobki malowane akrylami wodnymi z puchy , co warstwę używałem suszarki, na ostatnią warstwę poszedł clar bezbarwny połysk i po procesie malowania znów wrócił piekarnik 50-60 stopni na 20 minut. Na chwilę obecną wobek testowy został potraktowany żywicą i kręci się na suszarce, jutro rano napisze jak wyszło ale narazie wygląda dużo lepiej niż pozostałe, ktore zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelzen Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2021 C.d. moich wywodów. Cykadowobler zdjęty z suszarki, wylądował w piekarniku na 20 minut w 60 stopniach i chyba efekt jest jak najbardziej w porządku. Teraz tylko pyknac jakąś serie żeby potwierdzić regułe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 7 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 Cześć.Czy miał może ktoś z Was taki problem z hartzlackiem? Korpus po wyschnięciu lakieru wygląda tak. Może coś będzie widać na zdjęciu. Lakier spływał strużkami. Już raz kiedyś tak miałem. I nie wiem czemu. Dodam, że korpus jest dość duży, ma 15 cm. Po wielu testach i próbach z malowaniem, lakierowaniem, odtłuszczaniem itp. doszedłem do tego, że jedynym winowajcą jest podkład.Dokładnie ten, Na ten podkład nie można bezpośrednio położyć lakieru HZ.Jak już jest pokryty farbami, jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 Mam pytanko. Lakiery poliuretanowe rozpuszczalnikowe (np. stary Domalux czy Hartzlack) nie rozpuszczają czy nie gryzą ołówka grafitowego czy kolorowych kredek dziecięcych do malowania? Ktoś tak maluje i próbował tych opcji? Ołówkiem, kredkami można fajnie zaznaczać płetwy, łuki skrzelowe, jakieś kropki czy inne detale na kopusach wobkow. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 Nie powinny, możesz maznąć na kawałku czegokolwiek i szybko sprawdzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 Niby tak. Ale trzeba lakier otwierać. Zrobię próbę przed lakierowaniem ale już bym dzisiaj czy jutro sobie płetwy malnął jakimś kolorkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 Niby tak. Ale trzeba lakier otwierać. Zrobię próbę przed lakierowaniem ale już bym dzisiaj czy jutro sobie płetwy malnął jakimś kolorkiem.Ja używałem kredek akwarelowych i ołówka i Hartz nic im nie zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldziu Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Cześć, czy lakierował ktoś woblery harzlakiem w temperaturze ok. 5C? nie mam możliwości teraz w temperaturze pokojowej, jedynie garaż mi zostaje. Coś się stanie czy będzie ok z lakierem przy ok 5 warstwach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Będzie bardzo wolno schnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 przy malowaniu zanurzeniowym - jest gęstszy, spływa wolniej... w efekcie zużywasz więcej lakieru, bo więcej zostaje pod woblerami... no i wolniej schnie jak pisał wyżej kolega... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Dodatkowo, przy dużych woblerach, mogą zostać zacieki.Było około 10 stopni.Lakierowałem kiedyś duże 15cm woblery, lakier spływał bardzo wolno i zostały takie jak by smugi z lakieru - przy płetwach, skrzelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 12 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 Mi się to przytrafiło, ale z powodu starzejącego, gestniejącego lakieru. Duża powierzchnia zbiera dużo tego cholerstwa, stąd pewnie większość, przy większych woblerach, stosuje żywicę i obrotowe suszarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 12 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 Albo stosują świeży lakier 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi