Skocz do zawartości

Lakierowanie woblerków - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się poradzić w kwestii lakierowania woblerów. Zrobiłem kilkanaście cudeniek wyglądają bardzo ładnie. Zostało jednak lakierowanie Harzlackiem. Chciałem zastosować metodę zanurzeniową. Wobki kryłem farbami w sprayu MOTIP. Gdy zanurzyłem pierwszego woblera w lakierze wszystko zaczęło spływać. Farbę nakładałem jakieś 3 dni temu i jest całkowicie sucha. Nie niem jak podejść do zagadnienia by nie popsuć całego kompletu wobków. Bardzo proszę o radę.

Chciałbym się poradzić w kwestii lakierowania woblerów. Zrobiłem kilkanaście cudeniek wyglądają bardzo ładnie. Zostało jednak lakierowanie Harzlackiem. Chciałem zastosować metodę zanurzeniową. Wobki kryłem farbami w sprayu MOTIP. Gdy zanurzyłem pierwszego woblera w lakierze wszystko zaczęło spływać. Farbę nakładałem jakieś 3 dni temu i jest całkowicie sucha. Nie niem jak podejść do zagadnienia by nie popsuć całego kompletu wobków. Bardzo proszę o radę.

Ja tak miałem z Domaluxem. Teraz stosuje innej firmy lakiery samochodowe, albo lakiery do graffiti koszt około 15zł z 500ml.

Teraz używam lakieru Harzlack'a i jest tez ok.

Pozdrawiam

Slider :D

Ja tak miałem z Domaluxem. Teraz stosuje innej firmy lakiery samochodowe, albo lakiery do graffiti koszt około 15zł z 500ml.

Teraz używam lakieru Harzlack'a i jest tez ok.

Pozdrawiam

Slider :D

Z motipu miałes farby akrylowe? I rozpuscił je Domalux? Jeszcze mi sie to nie zdarzyło. Stosuje twardy domalux do parkietów, a ty jaki miałes? Ciekawe. Proszę dajcie jakiś konkretne namiary na ten harzlak (konkretnie który) chętnie sie coś dowiem.

• Like 1

Witam maluje cały czas motipami ale akrylowymi takimi za 13 zł i używam lakierów Poliuretanowych np: Dragon i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło żeby owy lakier pogryzł się z motipem. Coś musisz źle dobierać sprawdź czy to zapewne akryl. Pozdrawiam i życzę powodzenia

Witam maluje cały czas motipami ale akrylowymi takimi za 13 zł i używam lakierów Poliuretanowych np: Dragon i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło żeby owy lakier pogryzł się z motipem. Coś musisz źle dobierać sprawdź czy to zapewne akryl. Pozdrawiam i życzę powodzenia

Mi tez się nie gryzą. Musiały byc jakieś zwykłe olejne czy nitro no i sie zważyło.

post-1137-1348914246,1536_thumb.jpg

piasalem juz ze 150 razy i napisze po raz kolejny, tylko lakiery epoksydowe (najlepiej dwuskladnikowe) gwarantuja nie tylko dobra twardosc i trwalosc powloki zewnetrznej ale to wlasnie te lakiery nie reaguja chemicznie z innymi farbami

Lakier epoksydowy z farbą olejną się niestety gryzie wg moich obserwacji.

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Jakie konkretnie farby polecacie do malowania woblerów ? Ja kupiłem Dupli Color, color spray(high quality) i niestety po zamoczeniu w lakierze hartz lack super strong, farba spływa... A może to lakier? sam już nie wiem :( Zniechęcające i to bardzo, tym bardziej, że i farbę i lakier wybrałem czytając wiele pochlebnych opinii na ich temat.

Dupli color jest do dupli jak nazwa wskazuje. Nawet ten który ma napis akryl gryzie się z hartzlackiem.

Motipy akrylowe z hartzlackiem się nie gryzą. Robert Giżycki ja bym zrobił tak: kup bezbarwny akryl z motipa i na brzuchu któregoś z woblerków posmaruj nim na próbę. Jak się nie zważy to polakieruj tym sprayem jeden woblerek i zobacz czy na całej powierzchni woba nie powoduje jakichś uszkodzeń. Dokładnie wysusz i zanurz w hartzlacku. Powinno to uratować twoją kolekcję.

Motipy najlepiej kupuj w marketach samochodowych typu Feu Vert tam masz pewne, że to akryle.

Pitt wiesz może gdzie można w polsce kupić environtex? Bo ja nie wiem. I myślę, że to główny powód dla którego ludziom nie chce się w to bawić. Spraye motipa AKRYLOWE + hartzlack 100% polyurethan lub domalux choć ten moim zdaniem jest gorszy bo gasi kolory, to tani i skuteczny sposób malowania woblerów. Wiele osób z tego forum tak właśnie maluje woblery.

W PL o envirotex ciężko, ja nie znam. Ebay też ciężko, bo wg. przepisów w USA to produkt łatwopalny i nie chcą wysyłać pocztą lotniczą. Można za to zamówić w GB:

http://www.clarke-coatings.co.uk/envirotex.html

piszesz co chesz i ile, dostajesz fakturę na paypala i wysyłają.

Imienniku, efekt spływania farby to nie tylko kwestia zestawu, farba + lakier ale przede wszystkim konsystencji lakieru. Jak zanurzysz wobka w gęstym lakierze który będzie długo wysychał to spływanie masz pewne. Najlepiej pierwsza warstwę nałożyć mocno rozcieńczoną np. acetonem który bardzo szybko paruje. Temperatura otoczenia w tym woblera też ma znaczenie. Każda kolejna warstwa może być coraz gęstsza. Ja maluje tylko natryskiem ale dosyć grubo i jak czasem przegnę to widzę jak kolor rusza z miejsca. To jest cały problem.