Skocz do zawartości

Czyszczenie przelotek

piotrekOlc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pewien problem, ponieważ podczas łowienia strasznie hałasują mi przelotki. Używam tylko plecionki, ale całkiem śliskiej (Phoenix Tutorial 8x).

Wędka to Fenwick Aetos. 

Dzisiaj rano pomacalem wkłady przelotek i są dosyć szorstkie np. w porównaniu do Fuji alconite. 

Czy są jakieś środki czyszczące lub polegające, które można stosować?? 

Proszę o pomoc! 66 

Może czegoś nie wiem (ale chętnie się dowiem) co ma czułość blanku do "hałasowania" przelotek/plecionki <_< ? ? ?.

Jest tak czuły, że przenosi nie tylko drgania, ale i dźwięk. Tzw. "granie na węglu". 

Proste, jak blanki STC :)

P.S

Podobno na rok 2019 ma wyjść model co będzie przewodził dodatkowo zapach śluzu. Prace w NASA trwają.

Edytowane przez Kamil Z.
  • Like 4

no dobra to w takim razie czemu na alconite jest cicho a na K-R słychać szuranie? Zaznaczam że w obu kijach jest ta sama plecionka ale różne blanki

Niech mi to ktoś wytłumaczy

A czy w obu kijkach masz Pan taką samą odległość od kołowrotka do pierwszej, tak samo przelotki rozmieszczone, o takich samych rozmiarach, tak samo zrobionych omotkach, czy do obu kijów zakładasz ten sam kołowrotekitp., itd...?

I czy bardziej chodzi o "szumienie" przy wyrzucie czy przy zwijaniu linki...?

Myślę, że same wkładki, o ile nikt ich nie "polerował papierem ściernym", to bez wględu czy siki, gold cermety czy najzwyklejsze alu-oxydy, to byle bez kilograma wodnego syfu i brudu, są "dźwiękowo" na zbliżonym poziomie... :rolleyes:

• Like 2

• 2 miesiące temu...

Ale Panowie, jak porównuję szumienie plecionki na różnych kijach to wyraźnie wieksze wrażenia są na kijach szybkich o cienkich ściankach. I nie ma w tym nic dziwnego, bo kij to w sumie pudło rezonansowe.

Mam też wrażenie, że szumieniu sprzyja mała liczba przelotek bo nacisk linki nie rozkłada się tak jak przy ich większej ilości.

A wracając do tematu... jak czyścicie swoje przelotki? Ja mam jedną taką wodę, gdzie ryb dużo, ale muł strasznie, ale to strasznie agresywny jest i zmatowił mi SiC na Fuji :P Myślałem w pewnym momencie, że to zaschnięty brud, ale umyłem i pupa :P Jak tam idę łowić, to zabieram tylko jedną wędkę, która jest przeznaczona tylko i wyłącznie na to miejsce.

Pytanie dodatkowe, polerował ktoś kiedyś wkładki SiC?? Jakby tak diamentową pastę polerską o gradacji 0.1µm czy 0.25µm i potraktował SiCa?

Czyszczę przelotki wilgotnymi chusteczkami i wystarcza.Polerować samemu przelotek się nie da to technologia opanowana na wysokim poziomie przez inżynierów Fuji,reszta producentów tylko stara się im dorównać.Jeśli chodzi o szum plecionki to skłaniam się do teorii że to nie rodzaj wkładu przelotki ale właściwości rezonansowe blanku mają największy wplyw na poziom chałasu.Ta sama pletka najbardziej mi szumi na "suchym"cienkościennym blanku o dużej zbiezności(p.Alconite)

Witam,

odpowiedź jest prosta jak ...

...szumi z metalowymi ringami, a nie szumi z ceramicznymi o i tyle nie trzeba szukać drugiego dna.

A co do polerowania wkładów ceramicznych w przelotkach markowych to życzę powodzenia :lol:

Jak się zabrudzą wystarczy umyć.

Pzdr.

Tarłoś

Witam,

...szumi z metalowymi ringami, a nie szumi z ceramicznymi o i tyle nie trzeba szukać drugiego dna.

A co do polerowania wkładów ceramicznych w przelotkach markowych to życzę powodzenia :lol:

Jak się zabrudzą wystarczy umyć.

Pzdr.

Tarłoś

100% zgadzam sie z kolega, druciaki bardzo chalasliwe sa, ten typ tak ma.

A czyszczenie woda, plyn do mycia naczyn i wszystko.

Jak mnie mocno najdzie, to spróbuję z tym polerowaniem ;) Wiem że poziomu gładkości Fuji nie osiągnę ale... ;)

Jeśli zmatowiło je kwarcem, który stoi jakieś 7 punktów w skali Mohsa, a SiC ma niby 9-9,5 czyli pomiędzy Rubinem i Diamentem ;) Teoretycznie więc rzecz biorąc, powinno dać radę mechanicznie coś tam to wybłyszczyć :D
Sam jestem ciekaw... Może będzie to moja zabawa na długie zimowe wieczory? Trzeba bedzie zaopatrzyć się w jakiś mikroskop, diamentowe pasty polerskie i zobaczyć jak to jest... zepsuć bardziej nie zepsuję :D

No, a do czyszczenia, też ciepła woda, szmatka, pałeczki do uszu i heja!

"Witam,

...szumi z metalowymi ringami, a nie szumi z ceramicznymi o i tyle nie trzeba szukać drugiego dna."                                                                                                                        

Mnie bardziej szumi "suchy"patyk na alconitach niż slim na Tichromach,więc to uproszczenie jest raczej na wyrost ;)

Edytowane przez pikuś

Jak mnie mocno najdzie, to spróbuję z tym polerowaniem ;) Wiem że poziomu gładkości Fuji nie osiągnę ale... ;)

Jeśli zmatowiło je kwarcem, który stoi jakieś 7 punktów w skali Mohsa, a SiC ma niby 9-9,5 czyli pomiędzy Rubinem i Diamentem ;) Teoretycznie więc rzecz biorąc, powinno dać radę mechanicznie coś tam to wybłyszczyć :D

Sam jestem ciekaw... Może będzie to moja zabawa na długie zimowe wieczory? Trzeba bedzie zaopatrzyć się w jakiś mikroskop, diamentowe pasty polerskie i zobaczyć jak to jest... zepsuć bardziej nie zepsuję :D

No, a do czyszczenia, też ciepła woda, szmatka, pałeczki do uszu i heja!

Zawsze możesz wysłać do polerki,........ w jakiejś szlifierni w Amsterdamie ;)

• Like 1

• 1 rok później...

Ponownie odgrzeje temat,ponieważ mam problem z wyczyszczeniem środków przelotek,próbowałem wacikami,dodatkowo ciepła woda i płyn do mycia naczyń+mięciutka szczoteczka do zębów i dalej nie pomaga :(

znacie jeszcze jakieś inne dobre sposoby na wyczyszczenie środków przelotek?

Qrna to z czego te pierścienie masz?

....problem z wyczyszczeniem środków przelotek....

U mnie wystarczy, jak przez środek pierścienia przeciągnę wilgotną szmatkę. Gorzej od zewnątrz ale tym jakby, nie zaprzątam sobie głowy.

Edytowane przez popper
  • Like 1