piotrekOlc Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Witam, Mam pewien problem, ponieważ podczas łowienia strasznie hałasują mi przelotki. Używam tylko plecionki, ale całkiem śliskiej (Phoenix Tutorial 8x).Wędka to Fenwick Aetos. Dzisiaj rano pomacalem wkłady przelotek i są dosyć szorstkie np. w porównaniu do Fuji alconite. Czy są jakieś środki czyszczące lub polegające, które można stosować?? Proszę o pomoc! 66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Ale są brudne czy maja powierzchnię mało gładka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekOlc Opublikowano 18 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Czyściłem je niedawno... Powierzchnia jest mało gładka.Dziwi mnie to, bo w kiju z tej półki przelotki z tak słabym wypełnieniem?! Aż nieprawdopodobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 coś w tym jest bo np. u mnie ta sama plecionka w Fenwicku HMG chodzi cicho ale już w legend xtreme jest głośno (wkład przelotki idealnie gładki) mi się wydaje że to się nie rozchodzi o same przelotki tylko o blank (mianowicie jego czułość) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 ...mi się wydaje że to się nie rozchodzi o same przelotki tylko o blank (mianowicie jego czułość)Może czegoś nie wiem (ale chętnie się dowiem) co ma czułość blanku do "hałasowania" przelotek/plecionki ? ? ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 (edytowane) Może czegoś nie wiem (ale chętnie się dowiem) co ma czułość blanku do "hałasowania" przelotek/plecionki ? ? ?.Jest tak czuły, że przenosi nie tylko drgania, ale i dźwięk. Tzw. "granie na węglu". Proste, jak blanki STC P.SPodobno na rok 2019 ma wyjść model co będzie przewodził dodatkowo zapach śluzu. Prace w NASA trwają. Edytowane 18 Lipca 2014 przez Kamil Z. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 no dobra to w takim razie czemu na alconite jest cicho a na K-R słychać szuranie? Zaznaczam że w obu kijach jest ta sama plecionka ale różne blankiNiech mi to ktoś wytłumaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiek170476 Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Miałem Fenwicka Aetosa, używałem PP i też strasznie szumiało, ale przelotek nie czyściłem tylko kijek sprzedałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekOlc Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Właśnie coraz bardziej mi ten kijek nie odpowiada... Może też dam go na sprzedaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 no dobra to w takim razie czemu na alconite jest cicho a na K-R słychać szuranie? Zaznaczam że w obu kijach jest ta sama plecionka ale różne blankiNiech mi to ktoś wytłumaczyA czy w obu kijkach masz Pan taką samą odległość od kołowrotka do pierwszej, tak samo przelotki rozmieszczone, o takich samych rozmiarach, tak samo zrobionych omotkach, czy do obu kijów zakładasz ten sam kołowrotekitp., itd...?I czy bardziej chodzi o "szumienie" przy wyrzucie czy przy zwijaniu linki...? Myślę, że same wkładki, o ile nikt ich nie "polerował papierem ściernym", to bez wględu czy siki, gold cermety czy najzwyklejsze alu-oxydy, to byle bez kilograma wodnego syfu i brudu, są "dźwiękowo" na zbliżonym poziomie... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Ale Panowie, jak porównuję szumienie plecionki na różnych kijach to wyraźnie wieksze wrażenia są na kijach szybkich o cienkich ściankach. I nie ma w tym nic dziwnego, bo kij to w sumie pudło rezonansowe. Mam też wrażenie, że szumieniu sprzyja mała liczba przelotek bo nacisk linki nie rozkłada się tak jak przy ich większej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 A wracając do tematu... jak czyścicie swoje przelotki? Ja mam jedną taką wodę, gdzie ryb dużo, ale muł strasznie, ale to strasznie agresywny jest i zmatowił mi SiC na Fuji Myślałem w pewnym momencie, że to zaschnięty brud, ale umyłem i pupa Jak tam idę łowić, to zabieram tylko jedną wędkę, która jest przeznaczona tylko i wyłącznie na to miejsce. Pytanie dodatkowe, polerował ktoś kiedyś wkładki SiC?? Jakby tak diamentową pastę polerską o gradacji 0.1µm czy 0.25µm i potraktował SiCa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 U mnie ciepła woda z płyn do mycia naczyń załatwia sprawę czystości przelotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikuś Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Czyszczę przelotki wilgotnymi chusteczkami i wystarcza.Polerować samemu przelotek się nie da to technologia opanowana na wysokim poziomie przez inżynierów Fuji,reszta producentów tylko stara się im dorównać.Jeśli chodzi o szum plecionki to skłaniam się do teorii że to nie rodzaj wkładu przelotki ale właściwości rezonansowe blanku mają największy wplyw na poziom chałasu.Ta sama pletka najbardziej mi szumi na "suchym"cienkościennym blanku o dużej zbiezności(p.Alconite) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Witam,odpowiedź jest prosta jak ......szumi z metalowymi ringami, a nie szumi z ceramicznymi o i tyle nie trzeba szukać drugiego dna.A co do polerowania wkładów ceramicznych w przelotkach markowych to życzę powodzenia Jak się zabrudzą wystarczy umyć.Pzdr.Tarłoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Witam,odpowiedź jest prosta jak ......szumi z metalowymi ringami, a nie szumi z ceramicznymi o i tyle nie trzeba szukać drugiego dna.A co do polerowania wkładów ceramicznych w przelotkach markowych to życzę powodzenia Jak się zabrudzą wystarczy umyć.Pzdr.Tarłoś100% zgadzam sie z kolega, druciaki bardzo chalasliwe sa, ten typ tak ma.A czyszczenie woda, plyn do mycia naczyn i wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Jak mnie mocno najdzie, to spróbuję z tym polerowaniem Wiem że poziomu gładkości Fuji nie osiągnę ale... Jeśli zmatowiło je kwarcem, który stoi jakieś 7 punktów w skali Mohsa, a SiC ma niby 9-9,5 czyli pomiędzy Rubinem i Diamentem Teoretycznie więc rzecz biorąc, powinno dać radę mechanicznie coś tam to wybłyszczyć Sam jestem ciekaw... Może będzie to moja zabawa na długie zimowe wieczory? Trzeba bedzie zaopatrzyć się w jakiś mikroskop, diamentowe pasty polerskie i zobaczyć jak to jest... zepsuć bardziej nie zepsuję No, a do czyszczenia, też ciepła woda, szmatka, pałeczki do uszu i heja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pingvinas Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/21557/cPath/28_2600/maintenance-goods.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikuś Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 (edytowane) "Witam,odpowiedź jest prosta jak ......szumi z metalowymi ringami, a nie szumi z ceramicznymi o i tyle nie trzeba szukać drugiego dna." Mnie bardziej szumi "suchy"patyk na alconitach niż slim na Tichromach,więc to uproszczenie jest raczej na wyrost Edytowane 22 Września 2014 przez pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 Jak mnie mocno najdzie, to spróbuję z tym polerowaniem Wiem że poziomu gładkości Fuji nie osiągnę ale... Jeśli zmatowiło je kwarcem, który stoi jakieś 7 punktów w skali Mohsa, a SiC ma niby 9-9,5 czyli pomiędzy Rubinem i Diamentem Teoretycznie więc rzecz biorąc, powinno dać radę mechanicznie coś tam to wybłyszczyć Sam jestem ciekaw... Może będzie to moja zabawa na długie zimowe wieczory? Trzeba bedzie zaopatrzyć się w jakiś mikroskop, diamentowe pasty polerskie i zobaczyć jak to jest... zepsuć bardziej nie zepsuję No, a do czyszczenia, też ciepła woda, szmatka, pałeczki do uszu i heja!Zawsze możesz wysłać do polerki,........ w jakiejś szlifierni w Amsterdamie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Ponownie odgrzeje temat,ponieważ mam problem z wyczyszczeniem środków przelotek,próbowałem wacikami,dodatkowo ciepła woda i płyn do mycia naczyń+mięciutka szczoteczka do zębów i dalej nie pomaga znacie jeszcze jakieś inne dobre sposoby na wyczyszczenie środków przelotek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Benzynka ekstrakcyjna i wacik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) Qrna to z czego te pierścienie masz?....problem z wyczyszczeniem środków przelotek....U mnie wystarczy, jak przez środek pierścienia przeciągnę wilgotną szmatkę. Gorzej od zewnątrz ale tym jakby, nie zaprzątam sobie głowy. Edytowane 3 Września 2016 przez popper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Benzyna nie uszkodzi powierzchni środka przelotki lub w jakiś sposób negatywnie wpłynie na nią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 ja bym próbował jakichś środków do odkamieniania... powinno pomóc... tylko po co? zanieczyszczenia odkładają się w miejscach, gdzie nie usuwa ich linka - jedyne co szkodzą to dodatkowe obciążenie przelotek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi