MateuszWwa Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 "Debilem" oznaczało każdego kto zabiera rybę i było użyte ogólnie...Ale mniejsza z tym , tu każdy jest najlepszym erydyta. Ja np wypuszcAm bolenie, klenie, jazie,inne ryby czasami. Na pewno Też nie biorę po kilka szczupcow dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 "Debilem" oznaczało każdego kto zabiera rybę i było użyte ogólnie...Ale mniejsza z tym , tu każdy jest najlepszym erydyta.Ja np wypuszcAm bolenie, klenie, jazie,inne ryby czasami. Na pewno Też nie biorę po kilka szczupcow dziennie.Super, bardzo dobrze. Musisz wiedzieć, że nikt nie będzie Cię napastował za to jaką decyzję podejmujesz po złowieniu ryby. To Twoje sumienie i twoja decyzja, warto jednak zapoznać się z rzeczywistością. Celem naszym nie jest atakowanie ludzi którzy myślą inaczej. Chcemy jedynie zwiększać świadomość i prawdę mówiąc potrzebujemy Twojej pomocy w spełnieniu wspólnego celu. Chcemy żeby za kilka, kilkanaście lat nasze dzieci, a później wnuki nie musiały pływać przez Bałtyk na ryby, to da się zrobić! Musisz wiedzieć, że kilkanaście jezior na Warmii i Mazurach od tego roku zostało wyłączonych z odłowów komercyjnych sieciami. Argument, że jak nie ja wezmę to rybak złowi przestał istnieć. Jedno z gospodarstw rybackich (GR Olsztyn), przekształciło się w części w gospodarstwo wędkarskie. Jest to spory krok w kierunku pozostawienia wędkarzom decyzji jak te wody będą wyglądać za lat naście. Być może tą drogą pójdą za chwilę inne tego typu firmy. Do nas należy decyzja co z tym zrobimy. PozdrawiamSławek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Ja np wypuszcAm bolenie, klenie, jazie,inne ryby czasami. Na pewno Też nie biorę po kilka szczupcow dziennie.No i super,jeśli tak robisz to już dużo.Widzisz,ja na przykład uważam że bardzo ważną funkcją tego i podobnych wątków jest,jeśli tak można to nazwać,funkcja prewencyjna.Wiele osób piszących tutaj(w tej liczbie i ja)ma pewnie za sobą przeszłość wędkarską z której nie jest do końca zadowolona.Zabierałem ryby,nieczęsto i niewiele,teraz tego żałuję.Może trochę szumnie to zabrzmi,ale swego rodzaju ewolucja w podejściu do wędkarstwa,którą przeszło wiele osób,może pozwolić innym uniknąć błędów.Człowiek podobno najlepiej uczy się na własnych,ale po co w ogóle je popełniać?W wielu dyskusjach,tutaj i w innych miejscach przewija się temat rybaków i kłusowników,który faktycznie jest problemem,tyle że często zaczyna służyc jako temat zastępczy.Naprawdę trudno poważnie traktować wściekanie się na rybaków kogoś,kto regularnie zabiera złowione ryby,może i w ramach limitów.Tak czy inaczej,jest to zubażanie naturalnych zasobów naszych wód,które jakie są,każdy widzi.Każdego zabranego szczupaczka trzeba przemnożyć przez MASĘ,oczami wyobrażni zobaczyć innych którzy złowią i zabiorą ryby tego samego dnia.Okaże się że jest tego dużo,za dużo.Do wszystkiego na pewno trzeba dojrzeć,zebrać własne doświadczenia,jakieś błędy popełnić.Korzystając jednak także z doświadczeń innych,myśląc racjonalnie i przyszłościowo,chcąc łowić ryby nie tylko dziś czy jutro,warto się nad całkowitym C&R pochylic.To nie jest fanatyzm czy nowomoda.Każdy zrobi jak chce,także Ty,ale fakt jest jeden-to co zabrane nie wróci,zabita ryba się nie wytrze,kolejny raz też jej nie złowisz.To jest nieodwracalne,do mnie to przemawia.Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszWwa Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Na moim odlawiają, ale głównie z toni sielawe. Coz narazie całkowitego cr nie wprowadze, może jakbym często lowil to tak. Natomiast mi się wydaje że ryba jest, dwa trze się i rośnie są nowe szczupaki, a presja wędkarska jest często bezowocna np przez tydzień dwa. Potem zauzmy zła pogoda mniej osób wedkuje. Przecież dobrze wiemy że to nie jest tak że wrzucam przynętę i już siedzi.żebyście nie pomyśleli ze jestem jaims potworem to kiedyś na dorszach y przestałem łowić po zlapaniu 4ryb bo nie chciałem brać więcej, a trupa raczej nie wypuscisz. I od tego razu nie jeżdżę na dorsze Edytowane 10 Września 2014 przez MateuszWwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Przepis na .... Skuteczne sposoby zachęcania do wypuszczania złowionych ryb.1. Zbieramy do kupy kilku delikwentów zarażonych np. pstrągowaniem2. Dajemy im do dyspozycji bezrybne łowisko na okres 10 lat.3. Po 10 latach postu pozwalamy im na zarybienie z własnych funduszy swojego łowiska Przysięgam ! Bardzo ciężko zabija się rybę wpuszczoną do wody własnymi rękami. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Kowalski Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Dawno nie byłem tutaj, dlatego z zainteresowaniem przeczytałem ... Ciekawa dyskusja, choć odniosłem wrażenie, że skupiona tylko na jednym z wielu rodzajów i kierunków "zachęcania" .... Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Edytowane 14 Października 2014 przez Jerzy Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Fajną sprawą jest też złowienie tej samej ryby po jakimś czasie. Wczesnym latem miałem przypadek złowienia sandacza, który wydał mi się znajomy (spotkałem się z nim już jesienią ubiegłego roku) :-) Poznałem go po tym, że miał mocno uszkodzone jedno oko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMMS Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Nie wiem, czy ktoś już o tym wspominał, ale któryś z okręgów PZW oznakował część ryb i teraz wyznaczono nagrodę (coś koło 1000zł) za dostarczenie znacznika i materiał dokumentujący wypuszczenie ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi