VeJeK Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Witam was serdecznie Chwilę mnie tutaj nie było ,ale pojawił sie pewien dylemat i potrzebuje porady Otóż szukam kija głownie pod bolenie ,jako że mam okres na niego to chce za nim poganiać i w końcu kupić dobrego kija Kij ten powinien mi tez posłużyć jesienią podczas polowania na szczupłe i sandacze ,ale będzie to rzadkość Łowił będę głownie na Rzece Wisłok przynętami powiedzmy do 22g ,bo jak wiemy przynęty boleniowe nie są lekkie będą to gumy 5-7cm + 8-12g gówka ,różnego rodzaju woblery itp będę łowił na plecionkę 15lb która jest już nawinięta na kołowrotek Cormoran Red master 3000 Mam dwa kije do wyboru są to-Jaxon variant Pro Texa Spin 10-32g 270cm-Robinson Cortez spin expert 270cm 10-30 Jaxon jest rochę pałowaty ,fajny kij pod sandacza .Ma ładne wykonanie idealnie pasująca do mojego kołowrotka lecz waga to 195g a to już jest chyba trochę dużo ...Robinson jest fajnym patykiem na innych forach polecają go ,ale czy da radę z moimi potrzebami ? Jeżeli chodzi o przynęty to max do 22 będę łowił ,nie przewiduję cięższych przynęt Panowie i Panie który kij polecicie ?Czas na decyzję mam do wtorku ,we wtorek już chciał bym iść po kij ,ponieważ do wtorku mam te kije zarezerwowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 http://allegro.pl/abu-garcia-veritas-spin-822ml-250cm-6-20g-i4418234431.htmlTen kij pozwala agresywnie poprowadzić boleniowy wabik, nie umniejszając nic znamienitym wytwórcom powyżej podanych wędzisk Ok może robinson miał kiedyś udane patyki, ale czasy się zmieniają, siejąc herezję nadmienię, że mój pierwszy spin to był flagowy model jaxona i również to był niezły patyk za niezłe pieniądze, ale teraz to taniocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeJeK Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 (edytowane) Dzięki kolego za podrzucenie innego kija ,ale ja kija musze pomacać . W ciemno mi ciężko kupić a zwłaszcza że zena to 350zł ,a mój budrzet to max 250zł Następna sprawa to taka że kij ma mieć 270cm ,nie mniej Edytowane 19 Lipca 2014 przez VeJeK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Sprawdź priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 W cortezach nagminnie się korek w rękojeści ukrecal z tego co pamiętam, pozatym bardzo udana seria jak również sporo tańszy diplomat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Kolego zerknij na giełdę pojawiło się kilka fajnych Kongerów, które spełnią Twoje wymagania. Jeśli nie chcesz używki to również polecałbym jakiegoś Kongera. np Kobalta. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Jak ma być dłuższy to Clasic będzie lepszy. Kobalty lubią się już "lać" i "bujać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeJeK Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Powiem tak ,giełda giełdą w sklepie stacjonarnym mam nowego kija i gwarancje i to jest wielkim plusem Następny plus to to że gość spuszcza mi ponad 100zł Potrzebuje opinii kogoś kto używał corteza lub jaxona Popatrzę na giełdę może coś znajdę ... ale jak ktoś używał W.W kije to proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeJeK Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Naprawdę nikt nie miał w rękach Robinson Cortez Spin Expert. ??bardzo mnie interesuje opinia na temat tej wędki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Powiem tak ,giełda giełdą w sklepie stacjonarnym mam nowego kija i gwarancje i to jest wielkim plusem Następny plus to to że gość spuszcza mi ponad 100zł Pierwszy plus - stokroć lepszą gwarancją jest fakt, że ktoś przed Tobą używał patyka i w trakcie tego użytkowania kij się nie złamał, nie pękł, przelotki nie odpadły, itp...A drugi plus, to myslę, że trzeba być bardzo wyjątkowo czujnym, ostrożnym i nawet nieufnym bo takie "spusty" przeważnie dotyczą produktów awaryjnych, nieudanych i ciężkosprzedawalnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeJeK Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 ciężkosprzedawalnych... Powiedział mi że zejdzie z ceny właśnie dla tego że droższe kije ciężko mu sie sprzdają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Hmmmm... No coś sprzedawcy muszą mówić... :lol: Ja bym tam na Pana miejscu przyjrzał się uważnie tym patykom...http://allegro.pl/daiwa-powermesh-3m-cw-5-30g-gratis-i4436279976.htmlhttp://allegro.pl/dragon-zander-millenium-100-carbon-2-90-5-25g-i4436708738.html Szału nie ma ale jako taka przyzwoitość jest... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Bardzo dobra sugestia .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeJeK Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 (edytowane) Może i patyki są fajne Ale nie miałem tych kijów w rękcha a w wędkarskim nie mają ich żebym mógł wziąć do ręki W ciemno nie kupie ,z resztą ciężko mi dac za corteza 250zł ze względu że sa to moje pierwsze ciężko zarobione pieniądze ,więc jak bym miał kupić bez pomacania na allegro czy tutaj na forum i okazał by sie ten kij czymś co mi sie całkowicie nie podoba to bym sie załamał Dla tego Napiszę jeszcze raz ,na forum jest dużo użytkowników i nie wierzę że nikt tego kija nia miał w rękcah . Proszę jakąś osobę która miała styczność z W.W kijem o opinie na temat tego kija . Jak sie łowi itp Interesuje mnie opinie tylko o Cortezie Przerobiłem ok 9 wędek w sklepach wędkarskich i wywnioskowałem że te 2 kije które są wymienione w poście 1 najbardziej odpowiadają moim wymaganiom Szukam kija dosyć sztywnego ,ale nie wiadomo ja bardzo Lubię wędki którymi że tak się wyrażę mogę rzucać szczytówką Gdzie przy wyrzucie cały kij nie będie sie wyginał Czytałem na tym forum opinie pewnego pana jak sie nie myę z 2013 roku z grudnia który zachwalał tą wędkę ,ale myślę że jest jeszcze ktoś kto tą wędkę używał bądź używa Cortez opinie nawet ma dobre ,ale jest ich mało .Słyszałe że fajny kij pod bolka ,ale i sandacza fajnie obsłuży Ps.kije które mają dzieloną rękojeść najbardziej mi sie podobają Edytowane 20 Lipca 2014 przez VeJeK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 (edytowane) Wybierz co się podoba tobie i tyle Edytowane 20 Lipca 2014 przez Tomasz eS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Wybierz co się podoba tobie i tyle... z dzieloną rękojeścią koniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Z jednej strony "w ciemno" Pan kupować nie chcesz, ale generalnie chcesz się opierać na internetowych zachwalaniach bądź połajankach... Takich "opinii", to powinieneś se uzbierać z pięćdziesiąt aby sobie jakiś średni obraz utworzyć bo już nieraz bywało, że jeden-drugi chwalił i cmokał, a trzeciemu i czwartemu, którzy zawierzyli, patyki się w rękach rozlazły... Nie żebym Pana jakoś straszliwie namawiał do czegoś ale, choć wędkowym szaleńcem nie jestem, to kijów spinningowych przerobiłem (i to w boju, a nie w sklepie) pewnie i z 90, a macałem i machałem pewnie ze 300-400-500..., no to się staram jakoś Pana wspomóc w tym wybieraniu "kija pod bolka z dodatkiem innych ryb"... No i biorąc pod uwagę również aspekt finansowy, nie wmawiam Panu, że tylko i wyłącznie Shogun-Z do 35 gramów byłby idealny ale zapodałem patyki w bojach sprawdzone, nie pałkowate ale i nie kluchowate lejki, dość uniwersalne, z "odrobiną materiału w ściankach blanku", raczej niełamliwe, z korkiem co po miesiącu nie zamienia się w luźne trociny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeJeK Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Tomasz eS i Baars no i po co takie komentarze ?Ja grzecznie a wy docinacie ... masakra jakaś . zorroProszę cie nie postarzaj mnie i nie PAN Tylko Dominik bardzo szanuje twoje wypowiedzi i dziękuje ci za pomoc bo tylko ty jeden starasz sie mi jakoś pomóc a nie pisać głupie komentarze .We wtorek pójdę do sklepu i zobaczę jak z tymi kijami na stanie które mi poleciłeś Z tego co mi wiadomo nie ma ich w wędkarskim no ale postaram sie je jakoś poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 (edytowane) Jednakowoż panowie mają trochę racji, bo zbierając opinie w internecie o kiju a nie chcąc go kupić przez internet w zamyśle takim następuje pewna niekonsekwencja.Jeśli kij się ogląda w sklepie i można nim pomachać i sprzedawca da poprzyginać to mija się z celem od nieznanych osób z internetu opinie zbierać Do kupowania używanych patyków i młynków trzeba dorosnąć, każdy kiedyś tam na początkach cmokał jak miałby używkę przytulić i wolał nówkę. Jednak z tymi gwarancyjami jest różnie (szczególnie mniej znamienitych firm, o jaxonie nic nie wiem, ale z robinsonem były jakieś problemy z tego co mi wiadomo) i o wiele lepiej jest mieć używany sprawdzony w boju kij niż narażać się na niedoróbkę z nisko-średniej klasy kijów i bujać z gwarą, którą uznają albo nie a czeka się tygodniami Edytowane 20 Lipca 2014 przez Tomek88 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Mam Robinson cortez 30g travel (wcześniejsza seria) .Wiem że ty szukasz spin expert ale może tak wielkiej różnicy nie ma.Wędzisko kupiłem jako taki uniwersał, który zawsze mam w samochodowym bagażniku.Akcja kija fast (pod obciążeniem dosyć szybko przechodzi w parabole).W poruwnaniu do team dragona bardziej spolegliwy.Na boleniach miałem go raz i wykonałem nim raptem kilkanaście rzutów.Jeśli chodzi o przynęty, łowiłem na woblery ze sterem 7-8 cm do 10-12g.W tym zakresie przynęt dawał rade , ale to max .Myśle że 22g to dla niego zdecydowanie za dużo.Chyba że będzie to wobler bezsterowy zarzucany na wolniakach.Po kilku minutach łowienia dolnik pękł podczas zarzucania 20 cm od rękojeści.Dwukrotnie był (nieudolnie ) naprawiany w ramach gwarancji.Serwis katastrofa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Montano Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 (edytowane) Dołączę się do tematu, szukam czegoś czym swobodnie będzie się rzucać przynętami od 5 gram do 20 gram (woblery), max 16 gram wahadła oraz 15gramowa główka + 4 cale kopyto maksymalnie, łowisko głównie rzeka z brzegu - długość od 2,7 do 3,0m. Chciałbym zwrócić uwagę na ten dolny pułap (5-6 GRAM) bo ostatnio mój kij dopiero ładował się od 10 gram + a tego chcę uniknąć i swobodnie rzucać przynętami także lekkimi a nie wypuszczać z nurtem. Powiedzmy do trzech stów PS. Koledzy polecali Okume BR 5-25 ale podobno niedoszacowana i woblery 5 g nie latają... Edytowane 20 Lipca 2014 przez Montano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 PS. Koledzy polecali Okume BR 5-25 ale podobno niedoszacowana i woblery 5 g nie latają...Podobno? czy nie ładuje, bo podobno kosmici istnieją.Moja BR 5-25 ładuje nawet 2 g wobki, ale widać wędka wędce nierówna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Montano Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 No podobno, bo rozmawiałem z jego użytkownikami, dodam że chodzi o sytuacje w której łowimy na 0,22 żyłkę.A czy ta Okuma da radę z 20 gramowym wobkiem lub 16 g wahadłem w nurcie? Szczytówka będzie mocno się uginać? Jak z gumami 4 cale na 15 g główkach? Podziel się opinią jak możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtas Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 ja osobiście używam kija DRAGON MILLENIUM SUPER FAST 270cm c.w.5-25g pięknie się ładuje przy każdej przynęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 (edytowane) Jednemu ten kij będzie leżał, drugiemu ten, jeśli masz możliwość pomacaj, zobacz jak Ci będzie leżał. BR to mój uniwersał na Wisłę, zabieram go również na klenio-jazie na mniejsze rzeczki ( mam wklejkę ale tym mi się łowi najlepiej ). Rzucałem nią blachą 20 g, główka 20 g plus 4 calowe kopyto, ale najczęściej rzucam wobkami od 2 do 16 g. Kijek ładnie trzyma rybę. Ja stosuję żyłkę 0,20. I pamiętaj sprzęt ryb nie łowi... Edytowane 20 Lipca 2014 przez tebe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi