Skocz do zawartości

KLENIE 2009

Chub

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 497
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pokaż - nie bądź żyła... :( :wacko: :mellow: <_<

Twoje , czy mr.A.L ??

@Przemku - ja mam szczęście przyjaźnić się z ludźmi, którzy robią przynęty.

Także myślałem o żukach i brombach Andrzeja. Ponoć nowe wersje są po prostu bajkowe... brrrr, aż mnie dreszcze przechodzą na myśl o pierwszych marcowych ciepłych dniach, pierwszych jaziach i kleniach. Nie wspominając o majowo-czerwcowych wieczorach i smużeniu...

Rok temu udało się też w bardzo prosty sposób ustawić Tinego, tylko potrzebuję jeszcze tej wiosny na pełną weryfikację skuteczności. :mellow:

Są skuteczne i to nie tylko na klenia. Jazie również w nie fajnie uderzają, do tego miałem okazję złowić na nie jelce, uklejki - tych to sporo, płotka zapięta na 3 groty, i kolega złowił karasia :D Ogólnie to chyba przez to ze wyglądają po części jak jakieś robale bo są niewielkie. I dwa tegoroczne kleniki z Bzury.

post-1215-1348914574,1831_thumb.jpg

post-1215-1348914574,242_thumb.jpg

Ogólnie robiłem już od takich 1.2 cm do kilku centymetrowych. Na Bzurze i Wiśle sprawdzają się takie ok 2 cm. Tzn od wczesnej do późnej wiosny takie się najlepiej sprawdzają, później z tym jest różnie, i trzeba mieć w pudełku kilka typów. Jednak wszystkie mają podobną pracę, drobną ale mocną. Taki mikrus robi na kijku niezłe drgania mimo iż ma te 2 cm i nie jest beczkowaty ...

Przemku- ja mam szczęście przyjaźnić się z ludźmi, którzy robią przynęty.

Także myślałem o żukach i brombach Andrzeja. Ponoć nowe wersje są po prostu bajkowe...

Dobrze masz. ;) Ja sam muszę strugać , niestety.

Vinci , mógłbyś pokazać Twoje piękności od przodu??

Tak jeszcze w kwestii pracy, to ze względu na ich długość, i wielkość oraz wagę kotwiczek, nie wygasza się im praca, przez co mają drobną i o dużej częstotliwości. Kwestia jeszcze długości steru, trzeba go tak dobrać do jego szerokości, żeby taki mały mikrus zszedł na odpowiednią głębokość, szczególnie właśnie na wiosnę, gdzie powinien sobie tańczyć gdzieś w pobliżu dna. Oczywiście wiązane na węźle rapali, chociaż ostatnio sprawdziły się również najmniejsze agrafki nr 20 bez krętlika oczywiście :D

tak sobie podsumowywałem kleniowy rok 2009 i znalazłem jeszcze jednego fajnego gumowego 50-taczka, który zawieruszył się między listopadowymi sandaczami...

Teraz pewnie przyjdzie czekać do marca... :unsure:

.

fotka niestety mogłaby być lepsza, ale kolega nie często trzyma aparat w rękach.

post-43-1348914574,8164_thumb.jpg

Oj zdjęcie jak i klenik super. Pięknie się pokazał z podniesioną płetwą. Miło powspominać ten już stary rok. Teraz pozostaje nam pomyśleć już o kolejnym wątku KLENIE 2010 bo kto wie, może komuś się uda jakiegoś przyjemniaczka trafić już w styczniu. Tak na marginesie piękna rzeka, sam bym chętnie ją kiedyś poznał. Ja łowię głownie na Bzurze i czasami na Rawce. Bzura to również piękna rzeka i ma bardzo dużo kleni w swoim nurcie. Niestety większość z nich to średniaczki i mimo iż łowi je się bardzo fajnie, bo są waleczne to jednak często brakuje tego mocniejszego bicia serca albo uderzenia wyrywającego kij z ręki, chociaż pojedyncze sztuki takich generałów można niekiedy trafić albo chociaż pooglądać. Mam nadzieję że ten nowy roczek przyniesie nam niezapomniane wrażenia i może wspólne wyprawy nie tylko dadzą satysfakcję z połowów ale również i nowe przyjaźnie, szczególnie na fundamencie tej super pasji... i się rozpisałem, ale może nie dostanę po uszach bo to temat roku 2009 i nie będzie to potraktowane jako zaśmiecanie wątku ... :D

A na dodatek z bardzo wiosennej 2009 Rawki klenik. Ogromny nie był ale pierwszy w roku i do tego powinien dostać złoty medal za walkę.

post-1215-1348914574,9914_thumb.jpg