Przemek Szymański Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Gratuluję Kamil! Poza tym, pytanie czy jeszt sens wstawaić na forum każde zdjęcie? W imię czego? Baloo...... bo się koledzy zniechęcą i tylko Ty będziesz musiał zdjęcia zamieszczać. I jak to będzie wyglądało?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 @Baloo, gratki za niezłe kleksy i fotki... szczególnie ta druga pełna dynamiki...P.S.Nie boisz się rozstawiać statywu niemal w wodzie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baloo Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 NO Pasiasty - ładny klenik. Cieszy, ze piękne rybki pływają w centrum miasta. jesłi dobrze pamiętam, to ktoś w zeszłym roku miał tu także całkiem przyjemną brzanę. @Przemku - nie mają się zniechęcać. Namawiam tylko do odrobiny wysiłku. W końcu to nasze pamiątki... @patu - najlepszy statyw nie zastąpi ręki kolegi (jakkolwiek dwuznacznie to brzmi ) Niemal nad wodą, to jużkwestia kadrowania. Fakt, z Andrzejem często robimy sobie wzajemnie zdjęcia. Jego aparatem są jego, moim - moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 A ja wolę brzydką fotkę pięknej ryby, niż piękną fotkę małej rybci Idealna byłaby super fotka wielkiej ryby, ale jakbyśmy tylko takie wstawiali to niewielu userów mogłoby się pochwalić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baloo Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 @hlehle - Twoje podejście jest mocno nieprecyzyjne. Dla jednego piękną rybą będzie 30 cm pstrąg, a dla innego okaz zaczyna się od 60cm. Natomiast brzydka fotka normalnej ryby - jednej z wielu niczego nie wnosi. Tak mi się przynajmniej wydaje. Jeśli dana ryba jest z jakiegoś powodu wyjątkowa dla łowcy to ok. Jeśli jednak jest jedną z wielu rybek, to może warto pokusić się o nieco ładniejsze ujęcie? Wstawianie kilku identycznych zdjęć (komórka?) podobnej wielkościowo ryby? Pierwsze klenie i jazie w tym roku spoko. nasze kolejne rekordy (choćby roczne) ok - to rozumiem. Ale wstawianie tak samo marnych (bez urazy) zdjęć, z takimi samymi rybami... Możemy iść w tę stronę, ale każdy wątek będzie miał po 100 stron i mierną wartość. To oczywiście tylko moje zdanie. Przykład kolegi @Pasieastego pokazuje, że przy odrobinie chęci można zrobić fajne zdjecie. Może jakościowo zdjęcie nieco ustępuje, ale przynajmniej jakoś wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fishbartek1 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Witam gratuluje kleksów, ja też wczoraj połowiłem miałem kilka klonków dwa nawet 40+ coś powoli sie rusza u nas w dolnośląskim pzdr. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 @hlehle - Twoje podejście jest mocno nieprecyzyjne. Dla jednego piękną rybą będzie 30 cm pstrąg, a dla innego okaz zaczyna się od 60cm. Natomiast brzydka fotka normalnej ryby - jednej z wielu niczego nie wnosi. Tak mi się przynajmniej wydaje. Jeśli dana ryba jest z jakiegoś powodu wyjątkowa dla łowcy to ok. Jeśli jednak jest jedną z wielu rybek, to może warto pokusić się o nieco ładniejsze ujęcie? Wstawianie kilku identycznych zdjęć (komórka?) podobnej wielkościowo ryby? Pierwsze klenie i jazie w tym roku spoko. nasze kolejne rekordy (choćby roczne) ok - to rozumiem. Ale wstawianie tak samo marnych (bez urazy) zdjęć, z takimi samymi rybami... Możemy iść w tę stronę, ale każdy wątek będzie miał po 100 stron i mierną wartość. To oczywiście tylko moje zdanie. Przykład kolegi @Pasieastego pokazuje, że przy odrobinie chęci można zrobić fajne zdjecie. Może jakościowo zdjęcie nieco ustępuje, ale przynajmniej jakoś wygląda. @Baloo - to są subiektywne odczucia, dlatego doprecyzuje. Fajna ryba dla mnie to duża ryba Oczywiście czasem zdarzy się jakoś wyjątkowo wybarwiona i piękna, ale zazwyczaj piękne są duże ryby ... dla mnie Teraz wielkość - to też indywidualne odczucie. Dla jednego duży kleń to 40'ak, dla innego 60'ak.Osobiście mam podobne podejście do Ciebie – uważam, że mija się z celem wrzucanie przeze mnie iluś tam podobnych ryb – wolę podnosić sobie poprzeczkę, czyli jeśli to będzie jeden z pierwszych 40’aków to go wrzucę, ale następne ryby będą już w granicach 50’ki itd. Jednak to są moje zasady i nikomu nie chcę ich narzucać, bo robi się mało sympatyczna atmosfera. Poza tym wrzucanie fotek w poprzednim roku sporo problemów mi narobiło i chyba mam nauczkę żeby tego więcej nie robić, albo oprócz tła zacząć zamazywać twarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Dzięki Panowie za miłe słowa @Slavobeer myślę że ten Twój już dużo więcej urósł niż 1cm Co do fotki to niestety marna jakość bo musiałem sporo zmiejszyć i niestety poszło ostro po jakości A w full size nie było tak źle Muszę się jeszcze nauczyć zmniejszać, żeby jak najmniej tracić na jakości...ale pierwsze koty...Co do wstawiania fotek to po części się zgadzam.To zdjęcie wrzuciłem bo to mój pierwszy kleń w tym sezonie i od razu spełniający wymogi portalu, co nie ukrywam jest sporą motywacją i radością po przekroczeniu tej granicy-przynajmniej dla mnie, który nie mogę pochwalić się regularnie łowionymi rybami powyżej tych limitów ....poza tym...każda cieszy Pozdrawiam i samych okazów życzę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Co do fotki to niestety marna jakość bo musiałem sporo zmiejszyć i niestety poszło ostro po jakości A w full size nie było tak źle Muszę się jeszcze nauczyć zmniejszać, żeby jak najmniej tracić na jakości...ale pierwsze koty... @Pasiasty Irokezie, ściągnij sobie któryś z prostych i darmowych programów do edycji i obróbki zdjęć ( Picassa 3, Photofiltre),a fotki po zmniejszeniu nie będą tracić aż tak na jakości. Wiadomo, kompresja JPG-ów ma to do siebie ( szczególnie detale fotki) itd, ale można zmniejszyć jej rozmiar w taki sposób, że nie zauważysz prawie różnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Mam IrfanView.....ale coś muszę pokombinować bo różnica jest baaardzo duża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssamer Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 klenik <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 grubas <_< 50cm jak mniemam pękło?Gratuluję, pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 grubas <_< 50cm jak mniemam pękło?Gratuluję, pozdrawiam Grzesiek Ssamer ma około 2m wzrostu. 60cm pękło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 ssamer gratki kawal kleniaz ktorej rzeki? to co widac w tle to slup graniczny? Nysa Luzycka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 ...... Nysa Luzycka?Nysa Łużycka, z taką plażą Moim zdaniem mało prawdopodobne. Tam raczej busz afrykański jest i dżungla Gratuluję wypasionego, pięknego, wielkiego klenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 @hlehle - Twoje podejście jest mocno nieprecyzyjne. Dla jednego piękną rybą będzie 30 cm pstrąg, a dla innego okaz zaczyna się od 60cm. Natomiast brzydka fotka normalnej ryby - jednej z wielu niczego nie wnosi. Tak mi się przynajmniej wydaje. Jeśli dana ryba jest z jakiegoś powodu wyjątkowa dla łowcy to ok. Jeśli jednak jest jedną z wielu rybek, to może warto pokusić się o nieco ładniejsze ujęcie? Wstawianie kilku identycznych zdjęć (komórka?) podobnej wielkościowo ryby? Pierwsze klenie i jazie w tym roku spoko. nasze kolejne rekordy (choćby roczne) ok - to rozumiem. Ale wstawianie tak samo marnych (bez urazy) zdjęć, z takimi samymi rybami... Możemy iść w tę stronę, ale każdy wątek będzie miał po 100 stron i mierną wartość. To oczywiście tylko moje zdanie. Przykład kolegi @Pasieastego pokazuje, że przy odrobinie chęci można zrobić fajne zdjecie. Może jakościowo zdjęcie nieco ustępuje, ale przynajmniej jakoś wygląda. Moim zdaniem dobrze, że na forum są wędkarze ceniący estetykę – profesjonalne zdjęcia. Ja również wolę oglądać dobre zdjęcia zamiast słabych czy wręcz kiepskich. Nie można jednak zapominać, że to nie jest forum fotograficzne – to jest forum WĘDKARSKIE. Dla mnie zaletę tego forum są przede wszystkim wędkarskie informacji – kto/co i gdzie łowi – relacje uatrakcyjnione zdjęciami (szkoda, że można wklejać tylko zdjęcia dużych ryb). Wg mnie warto pamiętać, że dobre czy bardzo dobre zdjęcie to tylko dodatek do głównego celu wędkarskiego forum. Zachęcam wiec forumowiczów do wklejania wszystkich zdjęć regulaminowych ryb (a nie tylko najlepszych zdjęć) – wyobrażam sobie, że możliwie dużo informacji o złowionych rybach (nawet podobnych i w podobnych okolicznościach łowionych) pomoże to wszystkim forumowiczom lepiej orientować się, co dzieje się aktualnie nad naszymi wodami – podnosi motywację do łowienia – do robienia wędkarskich postępów (może kiedyś z tego forum wyrośnie kolejny zawodnik spinningowej kadry narodowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Szymański Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 klenik <_< Gratulejszyn!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 grubas <_< 50cm jak mniemam pękło?Gratuluję, pozdrawiam Grzesiek Ssamer ma około 2m wzrostu. 60cm pękło Wybacz ssamer, że Was obu nie domierzyłem. Takie ujęcie, że łowca wygląda na +/- 170cm, a klon na skarczonego + 50 Nie interesuje mnie namiar GPS na miejsce, gdzie wobler wpadł do wody, ale chętnie bym przeczytał parę słów opisu połowu. Przynęta, prowadzenie, wrażenia z holu Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssamer Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Z tymi rozmiarami to sprawa dość zrozumiała bo nie jest łatwo takie dwa klocki nad wodą spotkać Potwierdzam ja mam prawie 200cm - Kleń z pierwszej fotki ma 61cm. Skusił się na migdała light 6cm. Wobler prowadzony na sporym i bystrym wlewie. Branie typowo kleniowe - mocne targnięcie i jak przystało na przyszłą kleniową mamę troszkę żyłki wyciągnąła.Ciekawostaka to, to że przez kilka dni klenie brały tylko na złote i zółte przynęty. poniżej dwa znacznie mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siksa Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Żal wyskakiwać przy takim smoku ale:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssamer Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Żal wyskakiwać przy takim smoku ale: eeee tam smok - bywały większe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Szymański Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Gratki Siksa... eeee tam smok - bywały większe... Ssamer nie bądź taki skromny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Remik, tak patrze na tego klenia i porównuje go do zeszłorocznego niby rekordu z WW.Ryby w obydwu przypadkach są podobnie oddalone od tułowia i mimo Twoich prawie 2m wzrostu kleń wygląda okazalej. Pewnie bez problemu łykneli by jako nowy rekord PS. Poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Remek, tak patrze na tego klenia i porównuje go do zeszłorocznego niby rekordu z WW. Mam małą uwagę edytorską - Remek to ja Remik to Ssamer - bo później myślę, że to do mnie i ... zastanawiam się co ja takiego napisałem i czy już ze mną aż tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 49cm kleniaWyskoczylem na dwie godziny na 493km Wisly i jak trafila sie godna rywalka i do tego moj PB to akurat pierwszy raz w tym roku nie zabralem aparatu Klenia wziela pol metra od brzegu, branie bardzo widowiske na smuzacy wobler. Hol bardzo fajny, chyba ze cztery odjazdy juz z pod reki, zahaczona byla na zewnatrz jednym grotem ale Avid i Red Arc daly rady zamortyzowac. St Croix Avid 9 stop 6 cali 1/8-5/8 uncji, szybka akcjaNigri Surf OL (dzeki Remik za tipa) Pelne slonce, 18 stopni, 1015 hPa, wiatr SE umiarkowany, przejrzysta, szybko opadajaca woda. Klenie bardzo aktywne, mialem dwa mocne brania na Tiny i Nigri oraz wiele wyjsc mlodziezy do smuzakow. Uwielbiam takie lapanie po pracy, przed zachodem z powierzchni w ktorej odbija sie zachodzace slonce. Wody na Wisle juz nie ma nie wiem jak te klenie maja sie powycierac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi