Skocz do zawartości
  • 0

Przyszłość silników 2T w EU

sucks_one

Pytanie

Cześć,

Podczas urlopu wpadł mi do głowy pomysł ze zamianą silnika 4T na 2T głównie z uwagi na większą jednostkę, którą nabyłem.

nie ma co wymieniać zalet 2T w przewadze nad 4T....nie w tym rzecz.

Interesuje mnie ograniczenie jakim jest "ekologia" i związane z nią prawne restrykcje na terenie EU z podkreśleniem SWE i PL. Może ktoś z Was posiada informacje  na ten temat?

Pozdrawiam

Tomek

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A czym się różnią autolube od zwykłych 2T...tylko systemem podawania oleju do mieszanki. Jeden i drugi spala go podczas pracy silnika. Były również 20KM z ostatnich wypustów Yamahy,sam niegdyś na takiego polowałem.Co

do kultury pracy,kolega ma 9.9-15 2006, chodzi ciszej niż niejeden 4T.

• Like 1

• 0

@gooral - interesują mnie moce max 30PS

Znalazłem tekst http://www.przewodnikzeglarski.pl/ue-a-los-silnikow-dwutaktowych-do-jachtow.html i mam wątpliwości.

@Paprykarz - interesują mnie silniki zaburtowe a nie pilarki :)

Wiem że nie pilarki, ale jeżeli UE będzie chciała wyciąć dwutakty to pewnie wszystkie a to się nie da  ;)

• 0

Przyszłość klasycznych dwusuwów ( bez bezpośredniego wtrysku paliwa) nie jest do końca jasna. Jest natomiast pewne, że prędzej czy później zostanie zabronione ich użytkowanie przez osoby prywatne do celów rekreacyjnych- tylko nie wiadomo kiedy.

Jeśli chodzi o stan obecny. To na terenie Państw Członkowskich Wspólnoty Europejskiej wprowadzanie do obrotu i użytkowanie silników spalinowych do łodzi pod względem wpływu na środowisko naturalne reguluje DYREKTYWA 94/25/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY  z dnia 16 czerwca 1994 r zmieniona dyrektywą 2003/44/WE z dnia 16 czerwca 2003 czyli tzw. Dyrektywa jachtowa.

Ten zbiór przepisów odnosi się do łodzi rekreacyjnych i innych prywatnych jednostek pływających wymienionych w Dyrektywie.

Silniki dwusuwowe stosowane do sportów motorowych* zastosowań profesjonalnych, ratowniczych, patrolowych lub rządowych ( z wyłączeniem rekreacyjnych i innych nieprofesjonalnych zastosowań takich jak użycie na łodziach przeznaczonych do czarterów) są wyłączone z zakresu DYREKTYWy 94/25/WE z dnia 16 czerwca 1994 r zmienionej dyrektywą 2003/44/WE z dnia 16 czerwca 2003.

(*)  tylko łodzie zarejestrowane w krajowych/ międzynarodowych związkach.

Silniki dwusuwowe przeznaczone do w.w. zastosowań podlegają  obowiązkowemu zgłoszeniu ich producentowi przez dystrybutora ze wskazaniem użytkownika, już na etapie zamówienia przed sprowadzeniem na teren UE.