Skocz do zawartości
  • 0

Pychówka

g.kniaziak

Pytanie

Witam.

Wiosną tego roku planuję zbudować 8-metrową drewnianą pychówkę.

W zasadzie wszystko jest już dopięte na ostatni guzik (gotowy projekt, materiał, termin…)

Mam natomiast dwie małe wątpliwości dotyczące szczegółów technicznych i w związku z tym liczę na pomoc „opływanych” takimi łodziami kolegów.

1-Nie jestem pewien czy wygodniejsza będzie wersja łodzi z grodzią wewnątrz (wykonaną w formie schowka), czy też wersja z samymi ławkami?

Chodzi mi przede wszystkim o to, czy sama gródź nie sprawia problemów podczas eksploatacji łodzi np. utrudnione poruszanie się, brak możliwości położenia na dnie w tylnej części łodzi czegoś długiego (np. wiosła), itp.??? Bardziej przyjazna wydaje mi się wersja z samymi ławkami, gdzie grodziowy schowek można zastąpić drewnianą skrzynią na graty, ale z drugiej strony pychówka grodziami wydaje się być mocniejsza.

Proszę o informacje jak to wygląda w praktyce?

2-czym zaimpregnować drewnianą pychówkę, aby służyła przez wiele lat?

Na razie myślę o wielokrotnym zabezpieczeniu drewnochronem a oprócz tego dno i dolne części burt farbą przeciwporostową.

A może któryś z kolegów zna jakiś pewniejszy i sprawdzony środek, zabezpieczający sosnowe drewno przed gniciem?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, które pomogą mi zdecydować jak ostatecznie będzie wykonana moja pychówka.

Pozdrawiam

Grzegorz

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Farbę bym sobie darował.. Najlepszym impregnatem do takich celów jest smoła drzewna.. Ale niestety, ciężko ją zdobyć.. ja stosuję tzw. dziegć sosnowy... Można go zdobyć m.in. w hurtowniach weterynaryjnych (stosuje się go do smarowania kopyt końskich:)). Handlowa nazwa to Pix Liquida. Rozpuścić to ustrojstwo w terpentynie i posmarować dechy ze 3 razy..Od zewnętrznej strony.. Od środka daję drewnochron..

Co do przegrody - polecam mimo wszystko w tylnej części zrobić gródź w formie schowka.. Z zamykaniem na kłódkę.. Przyda się na pewno.. I dodatkowo można zadaszyć część dziobowej części jako schowek.. Problemów nie powinno być.. Wiosło pychowe ma około 3 metrów, więc miejsce się znajdzie na pewno..

Powodzenia w budowie. I stopy wody pod zemratą..

PS. Dla pasjonatów drewnianych pychówek polecam książkę J. Ltwina Polskie szkutnictwo ludowe XX wieku

• 0

Wynalazłem na forum coś takiego,może będzie pomocne.

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=5483&amp ;start=0&

Ps.

@argrabi,a ten dziegć koński to po wsmarowaniu w deski, to on się zaklepie?,czy ciągle jest mazisty i brudzący(śmierdzący)??,mam dostęp do takiego dziegciu ,ale nie wiedziałem ,że ma tak szerokie zastosowanie :D.

• 0

Ps.@argrabi,a ten dziegć koński to po wsmarowaniu w deski, to on się zaklepie?,czy ciągle jest mazisty i brudzący(śmierdzący)??,mam dostęp do takiego dziegciu ,ale nie wiedziałem ,że ma tak szerokie zastosowanie :D.

Smród po miesiącu znika, dziegć ładnie jest wchłaniany i zostaje powierzchnia jak po posmarowaniu drewnochronem.. Zresztą pomysł z dziegciem to pomysł Marka Sz. . Kiedyś troszkę na ten temat wymieliliśmy poglądy..