Skocz do zawartości

Żwirownie w Międzyrzecu Podlaskim

mackot_88

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Koledzy chodzą głosy ze od następnego roku miedzyrzeckie jeziorka znów będą pod władzami PZW ... czy ta przykra dla mnie osobiście wiadomość to prawda ? Nie widzę zarybien na stronie towarzystwa czyżby chłopaki zrezygnowali z prowadzenia zbiornika ?

Witam, 

Nie wiem gdzie i skąd bierzecie takie informacje. Proponuje najpierw zadzwonić po numer tel. podany na stronie żwirka lub napisać maila i wszystkiego się dowiecie. 

Nieprawdą jest to, że woda będzie znowu pod "okupację" PZW. Nie, ta woda nigdy nie wróci już do PZW, które miało już  swój czas na żwirowni. Zarybień wiosennych nie ma w tym roku bo zostały przesunięte na jesień 2018. Spowodowane jest to dotacją który MTW Żwirek otrzymało na modernizację Stanicy Wędkarskiej. 

Jeśli chodzi o ograniczenia limitowe i ilościowe, obowiązujące od 2018, zostały wprowadzone po to, aby żwirownia była łowiskiem, miejscem do wypoczynku połączonego z wędkarstwem, a nie miejscem do napełniania zamrażarek złowionymi rybami.  Proszę się nie martwić, można przyjeżdżać na ryby i mieć pewność, że pieniądze ze sprzedaży licencji nie zostaną zmarnowane. 

• Like 5

Możecie koledzy napisać coś o tej najmniejszej żwirowni najbliżej Berezy tzw. "chłopskiej".

Wybieram się w lipcu na urlop w okolicy i możliwe że uda się wygospodarować chwile na łowienie.

Coś na temat rybostanu to wiem (choć nie było mnie tam już z 15 lat).

Gdzie opłacić i na co się nastawić ze spiningiem/muchówką.

Mogę odwdzięczyć się informacjami o łowiskach w rejonie trójmiasta.

• Like 1

Możecie koledzy napisać coś o tej najmniejszej żwirowni najbliżej Berezy tzw. "chłopskiej".

Wybieram się w lipcu na urlop w okolicy i możliwe że uda się wygospodarować chwile na łowienie.

Coś na temat rybostanu to wiem (choć nie było mnie tam już z 15 lat).

Gdzie opłacić i na co się nastawić ze spiningiem/muchówką.

Mogę odwdzięczyć się informacjami o łowiskach w rejonie trójmiasta.

Żwirownia chłopska jest oddalona od Międzyrzeckiej żwirowni (tkzw.jeziorek) o niecałe 5 km i nie wnosi się tam żadnych opłat ,potrzebna tylko karta wędkarska , dlatego swobodnie możesz spróbować na obydwu.

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Wykupiłem w tym roku zezwolenie na żwirownie w Międzyrzecu kierując się przeczytanymi zapewnieniami, że jest tam teraz ryba. Byłem już osiem razy od początku czerwca do 15 lipca i niestety bez rezultatu. Łowię tylko na spinning i moje wędkowanie zawsze zaczynam o świcie. Oprócz widowiskowych popisów boleni nie zauważyłem żerowania innych drapieżników. Nastawiałem się przede wszystkim na okonie i ewentualnie sandacza. Owszem udało mi się złowić 25 cm sandaczyka i kilka 15 cm okonków, ale nie takiego połowu oczekiwałem. Może nie umiem dobrać właściwego stanowiska do łowienia ? Zaznaczę, że wędkuję z brzegu po stronie południowej żwirowni na głębokiej wodzie. Może ktoś z Was zna jakąś skuteczną technikę połowu na spinning i ewentualnie chciałby coś podpowiedzieć. Z góry dziękuję za każdą podpowiedź.

Dziękuję bardzo kolegom za odpowiedzi, Dodam, że wędkuję od ponad 50-ciu lat a od 30 - tu praktycznie tylko na spining także mam pojęcie o technikach połowów. Oczekiwałem podpowiedzi w którym rejonie zbiornika o tej porze roku szukać drapieżnika ale rzeczywistość jest pewnie taka, że lipiec jest złym miesiącem do połowów na spining na żwirowni. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wędkowania

• Like 1

Kolego zabuże mając takie doświadczenie zdradzę Ci pewien sekret . Tym zbiornikiem rządzi termoklina -  nie będę się rozpisywał bo to strzał w kolano powinieneś wiedzieć . Zadaj sobie jeszcze pytanie ilu spinningistów widziałeś na brzegu ? Jestem pewien że lepsze wyniki miałbyś o innych godzinach łowienia niż łowiłeś. 

Masz rację kolego neor, nie widziałem ani jednego spinningisty łowiącego z brzegu, kilku pływało pontonem i kręcili się koło wyspy przy południowo-zachodniej stronie. Moje spostrzeżenia są takie: od świtu do godz 8-ej rano okonie trochę żerowały potem brania ustawały i można było tylko opalać się. Posłucham Twojej sugestii i spróbuję wieczornego spinningu. Nigdy dłużej jak do 13-tej nie wędkowałem. Moim zdaniem mimo upałów drapieżnik musi kiedyś żerować bo przy tej temperaturze wody jest podwyższony metabolizm co wymaga konkretnego odżywiania.