Skocz do zawartości

Odzież na upały

Piasek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. No mi konkretnie chodzi o koszulę, można zapiąć, rozpiąć, mieć rękaw długi albo krótki. Ogólnie wolę właśnie koszulę niż bluzę.

Pytam o jakość bo w tamtym sezonie zakupiłem sobie czapeczkę Simms, dokładnie taką:

http://salar.pl/produkt-660-k-19

Jak na moje finanse to dość drogo jak za czapkę, no ale markowy stuff tani nigdy nie jest. Tylko że czapeczka po dosłownie dwóch wypadach na ryby i tylko na ryby, wyglądała jakbym na nią nasikał  :P  w miejscu gdzie pot przelazł na wylot przy daszku i na daszku, były żółte nacieki, a kolor dosłownie wyblakł od słońca. Pranie nie usuneło  mojej żółci :) do końca a za to usuneło więcej koloru. Łatwo się brudzi, a po roku wygląda jak bym ją po dziadku dostał :D a chodzę w niej tylko na ryby.  Fakt że nic się nie rozłazi i nie pruje, a na plus trzeba tylko dodać że jest dość przewiewna. Jednak za prawie 130 złotówek to jestem dość zawiedziony, zwykła czapeczka z bazaru za 15zł. którą noszę do pracy codziennie lepiej wygląda po dwóch latach :)  

Patrząc na koszulę Simms a zwłaszcza ich ceny i przykład czapki to nigdy i przenigdy ich nie kupię, nawet gdyby było mnie stać ;)

Nie chciałbym aby ta Columbia okazała się też tyle warta co ta czapka :P

Edytowane przez LFF

odzież na upał ma Cię zakrywać , pomijam przypadki, gdy łowisz w zmiennych warunkach i skupiam się na upale i słońcu

żadne rozpianie, czy skracanie, zapewniam, że szczelnie zakryty = większe poczucie chłodu i lepsze odparowanie potu

podobnie jak się czasem dziwię, gdy ktoś używa kurtki membranowej i jest porozpinany, albo nie zapięty pod szyją, nie zaciągnięte troki, mankiety i dziwi się, że ma słabe odparowanie wilgoci na zewnątrz

a co do kapeluszy, to fajnie wyglądają i naprawdę działają, dodatkowo trochę zmniejszają ryzyko złapania kleszcza, ale ja ich nie lubię, kiedyś kupiłem taki, miałem na głowie ze trzy razy i leży i się kurzy :) - wolę chusty

https://www.sundayafternoons.com/p/cruiser-hat/

Edytowane przez BazyL

odzież na upał ma Cię zakrywać , pomijam przypadki, gdy łowisz w zmiennych warunkach i skupiam się na upale i słońcu

żadne rozpianie, czy skracanie, zapewniam, że szczelnie zakryty = większe poczucie chłodu i lepsze odparowanie potu

podobnie jak się czasem dziwię, gdy ktoś używa kurtki membranowej i jest porozpinany, albo nie zapięty pod szyją, nie zaciągnięte troki, mankiety i dziwi się, że ma słabe odparowanie wilgoci na zewnątrz

No tak, masz kolego rację, ale np. jadąc autem, czy robiąc po drodze zakupy i wszelkie inne sytuacje nie bojowe :) dobrze mieć inną opcję ;)

Dobra już :) kupię sobie tą koszulę, jak twierdzi mój muchowy mentor, faceci czasem potrzebują zrobić sobie jakiś zakup w wyniku irracjonalnej decyzji, jak kobity :P

Edytowane przez LFF

na pewno masz rację, ja po prostu zupełnie inaczej do tego podchodzę - spodnie i bluza są oddzielnie spakowane w plecaku, podróżuję w krótkich spodenkach i T-shirt, a przebieram się na łódce

traktuję taki zestaw jak "kombinezon ochronny" ;)

Edytowane przez BazyL

• 3 miesiące temu...

Jakieś koszulki z kapturem UV ktoś namierzył gdzieś w rozsądnej cenie ?

Mam taką ale jeszcze nie była testowana w boju.

https://pl.aliexpress.com/item/2016-New-Shirts-Daiwa-Fishing-Clothing-Breathable-Sunscreen-Shirt-Men-Quick-Drying-UPF-50-Long-Sleeve/32733177366.html?spm=2114.13010608.0.0.8dF4bo

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Jednak koszula rozmiar "L" okazała się właściwa. Spodnie zakupiłem wielkość "32" ale okazały się za małe, takie "dopasowane", jak od garnituru. Odesłałem na wymianę na "34".

Koszula już używana, uczciwie powiem, że... nie jest zła. Ale jakaś dobra..., to także nie powiem. Może wynika to z koloru szarego, dość ciemnego, w upał nie odczuwam jakiegoś komfortu, jest gorąco. W porównaniu z używaną dotychczas "Graff", nie widzę tej wyższości, może nawet nieco gorzej. Choć jakość tkaniny i wykonania, porządna.

Spodnie jak dojdą (te większe)to użyję, fala upałów chyba tak szybko nie odejdzie? Może spodnie będą bardziej upałolubne :lol: .

Sądzę nieśmiało, że galabija do kostek z goretex'u z nieodzownym kapturkiem UV na oczy, byłaby doskonałym rozwiązaniem dla poszukujących komfortu w te chwilowe upały, wypierając precz staromodne kapelusze 10x shantung straw i bawełniane ubrania. Serio.. :)   

• Like 2