Skocz do zawartości

Composite Developments XLS

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Hey Mazor,mowisz,ze BR do 28 gr jest za sztywny do wobkow 5-7 cm.Wspominales tez cos o sandaczach,napisze Ci cos z wlasnego doswiadczenia.Mam rapida do 35 gr i tez wydawal mi sie palowaty kiedy lowilem na male wobki(mowa o sandaczowaniu).Do chwili kiedy uwiesil mi sie wasiaty zboj.Modlilem sie oto zeby utrzymac na nim rybe :mellow: .Pare dni pozniej byla znow akcja przylow w postaci wasiatego worka <_< .I cieszylem sie ,ze kij ma troszke mocy bo moglem powalczyc.Jakis czas temy przeciagalem sie z ogromnym sandalem ,przegralem ale kij dal rade .Nauka ,ktora mam dla siebie na przyszlosc-kijprzy nocnym sandaczowaniu ma byc mocny.A na czucie pracy wobka jest patent,palcem dotykaj linki i wszycho gra.Pozdrawiam

Ok, rozumiem, ale do dużej ryby wystarczy kołowrotek z dobrym hamulcem. Na tego Rapida wyciągałem bolki 75cm i wiem że to dobry kij, ale nie znaczy to, że ten XLS będzie gubił ryby lub się połamie. Chodzi mi głównie o to, czy ma dolnik na tyle mocny by dobrze zacinał sandacze (żebym nie musiał docinać kilka razy). Pozdrawiam.

Ok, rozumiem, ale do dużej ryby wystarczy kołowrotek z dobrym hamulcem. Na tego Rapida wyciągałem bolki 75cm i wiem że to dobry kij, ale nie znaczy to, że ten XLS będzie gubił ryby lub się połamie. Chodzi mi głównie o to, czy ma dolnik na tyle mocny by dobrze zacinał sandacze (żebym nie musiał docinać kilka razy). Pozdrawiam.

Na pewno się nie.

• 2 tygodnie później...

Dzięki Pablom. Zakupiłem już CD BLRXLS2120M 305cm 6-25g 6-15lb, zobaczymy co ten kijek jest wart. Tyle że to seryjna robota made in China. Jak kijek przetestuje opiszę moje odczucia.

Czekamy na wrażenia :D

Ja swoim 2.75 już trochę czasu łowię i w sumie pod sandaczowanie na woblery okazał się bardzo OK. Mógłby trochę lepiej katapultować lżejsze woblery, ale coś za coś. Jest moc i bardzo dobre czucie pracującej przynęty.

Witam. Przetestowałem ten kijek z różnymi przynętami i porównując go do Blue Rapida 3m 7-28gr powiem, że xls jest duuuużo bardziej czuły i robi wrażenie bardzo delikatnego, ale to tylko pozory. Jest odpowiednio na sandacze cięty. Choć nie jest tak sztywny jak BR, to zacięcie sandacza nie sprawia najmniejszego problemu. Jest to kij bardzo szybki, porównując go do BR, jest od niego o wiele szybszy. BR był lepszy jedynie w dalekich rzutach kogutami powyżej 16 gr. Pisząc szczerze, rzuty przynętami 5 gr są tylko trochę dalsze jak BR, ale praca takiej małej przynęty jest bardziej wyczuwalna na XLS Jeśli chodzi o ryby, to złapałem na niego, do tej pory, tylko dwa sandacze 52 i 67 cm. Złapałem również leszcza około 45cm za bok (nie mylić za grzbiet)emocje z holu były niesamowite. Kręcioł jakiego używałem do tej wędki, to Morethan Branzino 3000 z plecionką Power Pro. Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...

Cześć,

Jestem po słowie wstępnym z Danielem, zdecydowaliśmy się na blank CD XLS 2,75m 10-35g <BLRXLS2108MH>.

Łowienie głownie w Wiśle z pontonu i z brzegu, przynęty od 7 do 30g.

Łowi ktoś z Was na ten patyk? Jeśli tak powidzcie co o nim myślicie...

A może jeszcze jakieś inne pomysły

To mój pierwszy nowy kij z pracowni, dlatego bedę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi

Pozdrawiam

Szewer

P.S. Przepraszam za zdublowanie postu, ale w poprzednim jakoś nie było odpowiedzi.

Witam.

Pirania74:

Paweł prosze napisz krotka charakterystyke tych wedzisk.

Z tego co sie orientuje, to pozbyles sie obu ??.

Zatem napisz jakim kijem bedziesz lowil w tym roku

Mialem cd xls tego 305 do 32g. i mi nie odpowiadal - przede wszystkim za dlugi dla mnie. I ten nieustepliwy dolnik.. jedni to chwala, bo sandacza mozna latwo zaciac - jednak mi to nie pasilo.

Szczerze powiem, ze mnie bardzo interesuje charakterystyka pracy CD XLS 2,75m 10-35g. Jesli ma tak nieustepliwy dolnik jak jego dluzszy brat to u mnie odpada. Ale ludze sie, ze to nieco inny kij..

Mam dwa cd, xls296mh i xls2102ml. Oba blanki mają tak wyprofilowaną zbieżność, że najbardziej ustępliwe są mniej więcej w 1/3 długości od szczytówki. Pozostała część blanku jest wyraźnie sztywniejsza. Ostatecznie jednak, ugięcie można nieco zmienić w zależności od sposobu uzbrojenia wędki.

• 3 miesiące temu...

Witam

Interesują mnie opinie o blankach CD XLS... 2,75 m 15 lbs 25 g

i 2,60 m 17 lbs 28 g. Czy ktoś może ma w/w kije i może się

podzielić swoim doświadczeniem z praktycznego użytkowania.

Chodzi o połowy na gumę i czy na Odrę nie będzie za delikatnie

12-15 g plus guma 7/8 cm na max dystansie ??

Pozdrawiam

Maciej

Witam

Interesują mnie opinie o blankach CD XLS... 2,75 m 15 lbs 25 g

i 2,60 m 17 lbs 28 g. Czy ktoś może ma w/w kije i może się

podzielić swoim doświadczeniem z praktycznego użytkowania.

Chodzi o połowy na gumę i czy na Odrę nie będzie za delikatnie

12-15 g plus guma 7/8 cm na max dystansie ??

Pozdrawiam

Maciej

Ja używam XLS 2.6m, 7-28g - fabrycznego kija ale to raczej nie ma znaczenia. Do tego co piszesz to bezproblemowo wystarczy, można nawet nieco ciężej. Największa ryba jaką na niego wyholowałem to boleń 73cm w silnym nurcie. Ryba nie miała szans - chwila pompowania i na brzegu.

Żeby nie było - masz fotkę Klik

Pozdrawiam

Paweł

• 1 miesiąc temu...

Chodzi mi o blank CD model XLS, zarówno pod gumy, woblery oraz blaszki, ma to być uniwersal ( jeśli to możliwe ) na łódkę

No dobra - nie bądź taki tajemniczy i zdradź przynajmniej jaki kaliber przynęt masz zamiar stosować najczęściej - podaj kilka najczęściej używanych. Nie ma czegoś takiego jak uniwersał - w przypadku zastosowań skrajnych zawsze będzie jakiś tam dyskomfort. Pytam, bo CW to jedna sprawa, a opór stawiany przez przynętę i siłą potrzebna do skutecznego prowadzenia i zacięcia to drugie.

Panie Irku - jakim wymaganiom? Na razie to tak mało co je widać. Być może sprosta, a być może nie.

Pozdrawiam

Paweł

Nie podałeś co zakładasz na te główki ale mniejsza o to. Kopyto 7,5 cm waży 7g. Więc masa twojego zestawu łapie się na granicy CW blanku nawet w sytuacjach granicznych, a w typowych jest OK. Jeżeli używasz większych gum, to musisz wziąć ich masę pod uwagę. Należy dodać, że CD zmieniło ponad rok temu specyfikację blanków i CW wędki to 8-32g - przynajmniej tak go opisuje fabryka. Kij ma dosyć subtelną szczytówkę i trzeba przyznać, że doskonale przenosi drgania. Pod gumki na pewno będzie OK. Z blachami nie powinno być problemu. W przypadku woblerów jest to kwestia steru i uciągu wody - nie napisałeś czy to będzie łódka na rzece czy na wodzie stojącej. Jeżeli więcej łowisz na twarde przynęty, to warto też zastanowić się nad BR 10-35g w podobnej długości - jest nieco masywniejszy i szczytówka słabiej się poddaje, ale sam blank jest czuły.

• Like 1