Skocz do zawartości
  • 0

Echo Lowrance Elite 4 HDI i Maximapa SH

pablo8

Pytanie

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Działać raczej będzie. Na forum, z jednym z kolegów uruchamialiśmy na Elite 5 HDI i ta wielkość ekranu jeszcze jest wystarczająca, z podziałem mapa/sonar. Moim zdaniem, na tak małym ekranie będzie czytelna, jedynie gdy ustawisz widok mapy na całości, bez dodatkowego podziału na sonar. Niska rozdzielczość oraz  widoczne piksele będą miały duży wpływ na czytelność np w słońcu.  

Edytowane przez rower26

• 0

Działać raczej będzie. Na forum, z jednym z kolegów uruchamialiśmy na Elite 5 HDI i ta wielkość ekranu jeszcze jest wystarczająca, z podziałem mapa/sonar. Moim zdaniem, na tak małym ekranie będzie czytelna, jedynie gdy ustawisz widok mapy na całości, bez dodatkowego podziału na sonar. Niska rozdzielczość oraz  widoczne piksele będą miały duży wpływ na czytelność np w słońcu.  

Dzięki za odpowiedź. Co do wielkości to różnica w rozmiarze ekranu między 4 a 5 HDI to ok 0,5 cala, a różnica w cenie dużo większa :(. Jestem ciekawy jak to wygląda w praniu bo teoretycznie ekran w obu sonarach można podzielić na 3 części tylko czy coś na nich wtedy widać? Może odpowie jakiś użytkownik Elite 4 HDI?

Jak jest z dokładnością samej mapy, czy warto inwestować te kilkaset zł?

• 0

Dzięki za odpowiedź. Co do wielkości to różnica w rozmiarze ekranu między 4 a 5 HDI to ok 0,5 cala, a różnica w cenie dużo większa :(. Jestem ciekawy jak to wygląda w praniu bo teoretycznie ekran w obu sonarach można podzielić na 3 części tylko czy coś na nich wtedy widać? Może odpowie jakiś użytkownik Elite 4 HDI?

Jak jest z dokładnością samej mapy, czy warto inwestować te kilkaset zł?

Porównaj sobie rozdzielczość Elite 4 ma 480x 272 co daje 130560 punktów obrazu,  Elite 5 ma 480 x 480 co daje 230400 punktów obrazu a to daje różnicę 99840 punktu obrazu. Czyli jakby nie patrząc 56,6 % więcej   ;)  Cale  można o kant dupy potłuc przy porównaniu wielkości ekranu. Gęstość pixeli na cal jest ta sama.

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Mam elite 4 hdi i najczęściej pływam z ekranem podzielonym na 3, w górnej połowie mapa, w dolnej obok siebie obrazy DI i tradycyjny (ale na zoomie x2 dolnej partii wody). Widać to wszystko w miarę ok. Pewnie że na większym byłoby lepiej ale około tysiaka trzeba dać więcej za te kilka cm2 ekranu, trochę drogo, za tyle całkiem duży monitor można kupić.

MaxiMapy nie mam bo nie obejmuje mojego zbiornika, na razie pływam z mapą topograficzną z przed zalania zbiornika, ale loguje dane i niedługo zrobię sobie batymetryczną, przynajmniej na fragmencie gdzie najczęściej pływam. HDI obsługuje wszystkie najnowsze formaty map dla lowranca.