wizard Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2006 Jak w tytule , co o nim sadzicie ? do jakich przynet by sie nadawal , gdzie go mozna dostac w sklepach internetowych (POLSKA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2006 @wizardpotrzebujesz multika do jakis konkretnych celow czy tak pytasz? Osobiscie wiem tyle ze widzialem go w katalogu Cormorana wiec nie moge sie wypowiedziec, ale jezeli czegos potrzebujesz to z pewnoscia znajdzie sie jakis zamiennik Nowa okuma VS baitcaster w fishing-mart kosztuje 499, jeszcze niedostepna ale juz na stronie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizard Opublikowano 17 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2006 rozwazam zakup , ale teraz to nic nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 MOże napisz na jakie nultiplikatory łowisz do tej pory, jakie ryby i do czego potrzebujesz kołowrotek. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizard Opublikowano 18 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 to ma byc moj pierwszy multiplikaotr <_< Ryby : to szczupak ,okon , sandacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 @wizard, podobno ten model jest ulepszony, w porownaniu do poprzednika (ktory mnie, trzy lata temu, na tergach, z nog nie powalil), modelu obecnego nie znam kompletniemoge jeszcze napisac, ze cormoran, to troche daiwa, co wcale nie oznacza, ze produkty sa tak samo dobre jak daiwa o samym mlynku moge ci jeszcze napisac kilka jego parametrow:3 lozyska kulkowe i 1 oporoweprzekladnie z mosiadzu (nie wiem czy frezowane)rama i szpula z aluminiumhamulec magnetycznywaga okolo 240 grampojemnosc szpuli okolo 180 m 0.30przelozenie 6,1:1cena w niemczech okolo 75 euro (poprzednik kosztowal okolo 100 euronow) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 Sam o nim myślałem . Jest tani więc myślę, że tym się kierowałeś przy wyszukiwaniu multików. Chciałem zakupić go do lekkiego casta. Zakres przynęt jakie wyrzuca to 20-40 g jak się dowiedziałem. Pozdr.Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizard Opublikowano 18 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 zebys wiedzial cena to przedewszystkim , ale teraz zaczynam zbierac na tice lub scorpiona albo i okume vsPozdrawiamwizard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 ...Czyli szukasz cosik do lekkiego casta więc najlepiej kupić Sculptora Tic'i. Dużo dobrego o nim słyszałem i dużo osób używa tego multika.Pozdr.Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 Zależy co kto rozumie przez lekki. Dla mnie lekki to <10g. Tutaj oczywiście Scorpion rozkłada wszystkie inne na łopatki wartościami użytkowymi i ceną, są oczywiście lepsze, ale też droższe. Sculptor jest dobry ale do przynęt od 10g w górę. Jego prosty magnetyk nie jest zbyt łatwy do opanowania na początku, ale uczy pokory. Tica jest ciężka, ale za to cała metalowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizard Opublikowano 18 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 No to zamiast cormorana mamy tice , jaki kij do niej wybrac.Moze nie ktorzy pamietaja ,, ze nie lubie lowic ciezko , tylko lekko czekam na odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 Dla mnie lekki to <10g@BuriDla mnie przynęty poniżej 10 g to już UL casting/spinning. @wizard jak sam mówi, lubi łowić lekko ale chyba nie ultra lekko? Wizard co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizard Opublikowano 18 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 Salmo_Salar ma racje lekko nie ultra lekko <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phalacrocorax Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 @Wizard, Co do kijka to podaj zakres przynęt jakimi chcesz rzucać (masa, rodzaj), długość wędziska jaką preferujesz i ile kasiorki chcesz na to wyłożyć. Będzie łatwiej coś poradzić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizard Opublikowano 18 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 Wiec tak:Przynety do 8-10 g wogole to wobleryWedzisko to raczej do 2 m moze byc krotsze w kij moge wtopic 200zl , tak zeby gral z tica sculptor ( czy jakos sie to pisze)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 @wizard, jezeli to twoj pierwszy, taki prawdziwy, kontakt z multiplikatorem (nie mylse tu o sporadycznym ogladaniu czy rzucaniu), to proponje ci zaczac od innych przynet, niz te w przedziale wagowym 8-10 gram takie wabiki rzuca sie naprawde trudno, bo sa lekkie, do tego trzeba miec odpowiedni sprzet i potem jeszcze checi do walki z perukami lub dystansem rzutu ja proponuje, zebys zaczal sobie od wabikow w granicy 20-25 gram, do tego jakis kijek do 3/4 OZ, z czasem i coraz wieksza wprawa, bedziesz schodzil coraz nizej z waga uzywanych przynet wiekszosc z nas, ci ktorzy uzywja multi, tak zaczynala, a nawet ciezej i chyba nikt tego, patrzac z perspektywy czasu, nie zaluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizard Opublikowano 18 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 fakt tylko , ze wszystko sie zmieni , multik zapewnie na C3 4601 a kij o wiekszym c.wI jak sie nie myle to taniej wyjdzie zlozenie zestawu.Jak mus to mus , to zaczne od ciezszych przynet Pozdrawiamwizard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phalacrocorax Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 Myślę że jeżeli chcesz rzucać takimi przynętami to powinieneś kupić scorpiona a nie sculptorka. Tak mi sie wydaje. Nigdy nie próbowałem light castingu ale myślę, że przy użyciu sculptora (zwłaszcza, że to twój pierwszy multik) możesz mieć poważne problemy. Zgadzam się w 100% z Pittem, że chyba lepiej zacząć ciężej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phalacrocorax Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 Wcale nie musisz kupować abu zamiast sculptora. Tica jest bardzo mocna i spokojnie wytrzyma nawet dość ciężkie traktowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizard Opublikowano 18 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 no tak tylko , ze jest problem 18-stki sie nie ma dwa razy <_< Pozdrawiamwizard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2006 @Wizard woblery 8-10 gram to jest juz spore wyzwanie żeby lowić przy uzyciu multiplkatora. Jezeli sa aerodynamicznie ukszatłtowane bez zarzutu albo mają patenty w rodzaju long-cast Rapali to pol biedy. Ale jezeli nie, to bez naprawde dedykowanego multiplikatora w plytka i lekka szpula sie nie obejdzie. Oraz odpowiedniej wedki, na co chcialbym zwrocic uwage.W tym momencie tica sculptor nie bedzie dobrym wyborem, bo raz ze nie jest dedykowana do przynet ponizej 10 gram a dwa ze bedzie zabyt ciezka do delikatnej wedki ktora powinno sie lowic takimi przynetami.Tak ze jezeli chesz lowic lekko tzn. w granicach 8-12 gram, to tak jak napisał Bartek najlepiej bedzie chyba zaczac od scorpionka i jakiegos dedykowanego kijka ML.Jezeli chcesz lowic w przedziale Medium względnie MH (na poczatek wydaje sie to rozsadniejsze podejscie) to będzie dużo łatwiej ze sprzętem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi