Skocz do zawartości

CORMORAN CORCAST PRO

wizard

Rekomendowane odpowiedzi

@wizard

potrzebujesz multika do jakis konkretnych celow czy tak pytasz? Osobiscie wiem tyle ze widzialem go w katalogu Cormorana B) wiec nie moge sie wypowiedziec, ale jezeli czegos potrzebujesz to z pewnoscia znajdzie sie jakis zamiennik

Nowa okuma VS baitcaster w fishing-mart kosztuje 499, jeszcze niedostepna ale juz na stronie.

Pozdrawiam

@wizard, podobno ten model jest ulepszony, w porownaniu do poprzednika (ktory mnie, trzy lata temu, na tergach, z nog nie powalil), modelu obecnego nie znam kompletnie

moge jeszcze napisac, ze cormoran, to troche daiwa, co wcale nie oznacza, ze produkty sa tak samo dobre jak daiwa

o samym mlynku moge ci jeszcze napisac kilka jego parametrow:

3 lozyska kulkowe i 1 oporowe

przekladnie z mosiadzu (nie wiem czy frezowane)

rama i szpula z aluminium

hamulec magnetyczny

waga okolo 240 gram

pojemnosc szpuli okolo 180 m 0.30

przelozenie 6,1:1

cena w niemczech okolo 75 euro (poprzednik kosztowal okolo 100 euronow)

Zależy co kto rozumie przez lekki. Dla mnie lekki to <10g. Tutaj oczywiście Scorpion rozkłada wszystkie inne na łopatki wartościami użytkowymi i ceną, są oczywiście lepsze, ale też droższe. Sculptor jest dobry ale do przynęt od 10g w górę. Jego prosty magnetyk nie jest zbyt łatwy do opanowania na początku, ale uczy pokory. Tica jest ciężka, ale za to cała metalowa.

@wizard, jezeli to twoj pierwszy, taki prawdziwy, kontakt z multiplikatorem (nie mylse tu o sporadycznym ogladaniu czy rzucaniu), to proponje ci zaczac od innych przynet, niz te w przedziale wagowym 8-10 gram

takie wabiki rzuca sie naprawde trudno, bo sa lekkie, do tego trzeba miec odpowiedni sprzet i potem jeszcze checi do walki z perukami lub dystansem rzutu

ja proponuje, zebys zaczal sobie od wabikow w granicy 20-25 gram, do tego jakis kijek do 3/4 OZ, z czasem i coraz wieksza wprawa, bedziesz schodzil coraz nizej z waga uzywanych przynet

wiekszosc z nas, ci ktorzy uzywja multi, tak zaczynala, a nawet ciezej i chyba nikt tego, patrzac z perspektywy czasu, nie zaluje

Myślę że jeżeli chcesz rzucać takimi przynętami to powinieneś kupić scorpiona a nie sculptorka. Tak mi sie wydaje. Nigdy nie próbowałem light castingu ale myślę, że przy użyciu sculptora (zwłaszcza, że to twój pierwszy multik) możesz mieć poważne problemy.

Zgadzam się w 100% z Pittem, że chyba lepiej zacząć ciężej.

@Wizard

woblery 8-10 gram to jest juz spore wyzwanie żeby lowić przy uzyciu multiplkatora. Jezeli sa aerodynamicznie ukszatłtowane bez zarzutu albo mają patenty w rodzaju long-cast Rapali to pol biedy. Ale jezeli nie, to bez naprawde dedykowanego multiplikatora w plytka i lekka szpula sie nie obejdzie. Oraz odpowiedniej wedki, na co chcialbym zwrocic uwage.

W tym momencie tica sculptor nie bedzie dobrym wyborem, bo raz ze nie jest dedykowana do przynet ponizej 10 gram a dwa ze bedzie zabyt ciezka do delikatnej wedki ktora powinno sie lowic takimi przynetami.

Tak ze jezeli chesz lowic lekko tzn. w granicach 8-12 gram, to tak jak napisał Bartek najlepiej bedzie chyba zaczac od scorpionka i jakiegos dedykowanego kijka ML.

Jezeli chcesz lowic w przedziale Medium względnie MH (na poczatek wydaje sie to rozsadniejsze podejscie) to będzie dużo łatwiej ze sprzętem :D

pozdrawiam