jankelos Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 WitamMam problem w niektórych wobkach oklejanych folią alu fryzjerską klejoną na klej i papierem brokatowym pęka mi lakier od spodu na łączeniach . Wobki najpierw są maczane w caponie potem oklejane, 3 warstwy lakieru nitro, malowane i jeszcze od 4 do 6 warst lakieru do parkietu domalux. Niby wszystko robię ok jak wszyscy ale pęka. Ktoś może wie jak to rozwiązać.Pozdro dla wszystkich dłubaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Zależy z czego te woblery robisz ??? Bo jeżeli np. z lipy, to może nie być wina folii ani złej technologii ,tylko niewysuszonego drewna i ono powoduje pękanie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 albo nie odtłuściłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Zależy z czego te woblery robisz ??? Bo jeżeli np. z lipy, to może nie być wina folii ani złej technologii ,tylko niewysuszonego drewna i ono powoduje pękanie .Tak było w moim przypadku, za szybko od pomysłu do czynu przeszedłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 dasz radę wrzucić zdjęcie z tym popękaniem, nawet na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankelos Opublikowano 24 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 (edytowane) woblery są robione z olchy z listewek wysezonowanych Edytowane 24 Lipca 2014 przez jankelos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu442 Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Moim zdaniem robisz je zbyt kwadratowe.Kiedyś zrobiłem podobne i też się odkleiła folia. Teraz bardziej je zaokrąglam i wszystko jest ok, żadnego odklejenia nie miałem, różnice możesz zobaczyć w moim wątku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Musisz lepiej uszczelniać.Folia się nie rozciąga, więc na jej krawędzi tworzy się karb na którym kumuluje się siła wynikająca z pęcznienie drewna (tak jakbyś ściskał w pięsci plastelinę - wylezie szparami).W przypadku identycznej nieszczelności i woblerze wyłącznie malowanym i lakierowanym siła ta roskłada się promieniście, po całej pow. powłoki lakieru, więc jest punktowo mniejsza i nie musi spowodowac pęknięcia.Mi tak pękało 70% woblerów które wykańczałem nakładając lakier/żywicę wyłącznie pendzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 (edytowane) Pęknięcie po krawędzi, nie miałem czegoś takiego przyznam szczerze. Więc to trochę zgadywanka będzie. Lakier nie przesiąknie ci foli fryzjerskiej, żadnej foli czy aluminium. Więc okleina z takich materiałów jest "ruchomą" powierzchnią pomiędzy drewnem i lakierem. Od czasu kiedy pracuję na caponie zauważyłem, że kiedy potraktowałem korpus jak parkiet problemy z foliami znikły. To znaczy nakładam capon, podkład nitrocelulozowy i warstwę lakieru. Na zmatowiony lakier naklejam dekoracje i jest póki co ok. Może spróbuj zalakierować po caponie przed nałożeniem folii i porównaj. Edytowane 24 Lipca 2014 przez joker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 (edytowane) Zrezygnuj z lakierowania w nitro tylko domaluks lub hertzlak.Nitro ma niestety złe własciwości będzie pękał lata mineły za nim do tego doszliśmy ....Poza tym kapon....Hmmm nigdy tego nie robię....Więcej warstw domaluksu daję i jest ok....Poza tym celna uwaga od krzychun-a napięcie powierzchniowe w powłokach......możesz spróbować sugesti zaokrąglenia ciut krawędzi.Lecz ja doszukiwał bym się winy w nitro lub połaczenia nito/kapon. Edytowane 24 Lipca 2014 przez Fred Arbogast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert-10 Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Miałem taki problem z pękaniem wobków właśnie na nitro i pekało mi na łączeniu foli ratowałem sie kropelkom i to pomagało . Teraz już nieużywam nitro tylko kapon potem folia potem lakier 2 3 warstwy czyszczenie oczek wycinam miejsce na ster i potem jeszcze warstwa lakieru ,czyszczenie oczek i jeszcze jedna warstwa lakieru czyszczenie oczek ponownie wycinam miejsce na ster i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Jaki jest czas pomiędzy kryciem kolejnymi warstwami lakieru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Ja swoja droga dodam,co juz niektorzy koledzy powiedzieli,zrezygnuj z lakieru nitro,ktory dostaje duzego skurczu powierzchniowego i powstaja pekniecia w najbardziej narazonych miejscach.Najlepiej zastap go zwyklym lakierem akrylowym i na to Domalux.Problem zniknie w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Zrezygnuj z NITRO problem się sam rozwiąże ..... .Mam pyt.kwestia kaponu......Po co babrać się w tym?To nie okna z drewna.Kapon farba i cienka warstwa lakierku na połysk dla klienta.Masz Domaluks lub wspomniany Hertzlak to walnij parę warstw więcej i luz....Od lat tak robię i problemów tej natury nie mam. Nitro złe, baardzo złe ...Myślę że sprawa zamknięta! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankelos Opublikowano 25 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Dziękuję bardzo za pomoc. Bo zaczaeło mnie to już irytować. Od 2 lat łowię tylko na swoje wobki i jestem z nich zadowolny bo łowię ryby na nie. A tu co chwile jakieś problemy techniczne. Jeszcze raz dzięki.Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi